Shock!

május 23.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

DVD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Fight: War Of Words - The Film

Rob Halfordot a jelek szerint nem nagyon elégíti ki a visszarendeződött Judas Priest tevékenysége, mással legalábbis nehezen tudnám magyarázni a most várható kiadványözönt a Metal God Glenn Tiptonék nélkül eltöltött éveiből. Persze nyilván sokat nyomhat a latban az is, hogy Rob az elmúlt években visszavásárolta a szólóprodukcióihoz fűződő összes jogát, ami valószínűleg alaposan leapasztotta a bankszámláját.

megjelenés:
2007
kiadó:
Metal God Entertainment
Neked hogy tetszik?
( 6 Szavazat )

Így aztán most minden utat igénybe vesz, hogy egy kis extra bevételhez jusson: az igen alapos Halford Essentials válogatás után minden idők egyik legnagyobb metal énekese a Fight korszaknak állít emléket ezzel a DVD-vel, de párhuzamosan egy lemez is kijött K5: The War Of Words Demos címmel, a kanyarban pedig már itt van a Halford zenekar Rock In Rio DVD-je is.

A Fight mára erősen a feledés homályába került, pedig ez volt Halford Priest utáni életének első állomása, és természetesen komoly reflektorfény is szegeződött a bandára. Az öttagú csapatban a megadobos Scott Travis mellett három ifjú titán segítette Rob zenei elképzeléseinek megvalósítását, és az 1993-as War Of Words lemezzel egy irgalmatlanul gyaluló, súlyos, dinamikus mesterművet tettek le az asztalra, ami egyesítette a hagyományos power metalos megközelítést a Pantera-ihletésű szaggatott, groove-os fémzene erényeivel. Ez a kiadvány ebbe az érába repít vissza minket.

A DVD gerincét egy egyórás koncertanyag jelenti, amit az akkori önálló turnén készült felvételekből vágtak össze: nyilván nem találtak teljes egészében használható fellépést, ezért döntöttek e megoldás miatt. Képileg ebből kifolyólag leginkább olyan az anyag, mintha egy hosszú videoklip lenne, ami elsőre talán furcsa, az intenzitás azonban lehengerlő, az alákevert brutálisan durva, horzsoló koncertfelvétel pedig csak még jobban megdobja az energiaszintet. A kép persze nem extracsúcsszuper minőség – ez is csak a klip-feelinget erősíti –, de simán élvezhető, a zenekar pedig tényleg példaértékű elánnal nyomul a deszkákon. A programban semmi meglepő nincs, végigtolják az egész War Of Words lemezt, plusz még azt a Light Comes Out Of Black nótát, amivel Halford szólókarrierje elkezdődött. A fiatal srácok kinézetben és mozgásban is a Pantera-iskolát idézik, a rettenetesen ronda basszer, Jay Jay és a szintén nem valami felkapott modellsuliból kiemelt gitáros, Brian Tilse szakasztott úgy vetődnek a színpadon, mint szegény Dimebag vagy Rex, a banda csajmágnese, Russ Parish kicsit visszafogottabb, ellenben baromi ízesen és finoman játszik, ő felel a szólók oroszlánrészéért is. Maga Halford is többet mozog, mint a Priestben, de ezen semmi csodálnivaló nincs, s súlyosabb, arcbamászóbb vonal egyértelműen aktívabb jelenlétet kívánt meg tőle. A hangja meg csoda, felesleges is még tovább méltatni.

A zenei anyag természetesen hibátlan, az Into The Pit, az Immortal Sin, a Nailed To The Gun vagy személyes kedvencem, a Laid To Rest ma is ugyanolyan gyilkos nóták, mint 15 évvel ezelőtt. Egyedül a Vicious verzéi hatnak furcsán élőben, itt mintha valami nem lenne a helyén, de az a bivalyerő, ami lejön a felvételből, simán kárpótol ezért. A Fight annak idején persze Priest nótákat is nyomott, ezek nyilván jogi okokból maradtak le innen, de az igazat megvallva annyira nem is hiányoznak, mert így is teljesen kerek a dolog. Talán elő lehetett volna keresni pár felvételt nagyobb bulikról is, elvégre turnéztak ők a Metallicával és az Anthrax-szel is, de ez már csak kötözködés. A DVD emellett rejt még egy négyszámos MTV-fellépést és egy negyedórás kis filmecskét – ez ugyan a Documentary névre hallgat, de annak azért elég kevés –, és a lemezhez készült három klip is itt figyel, szóval minden szempontból alaposnak tekinthető az áttekintés. Pláne, hogy a képanyag mellé még megkapjuk a War Of Words lemez Roy Z által újrakevert és remaszterizált változatát is, ami jópofa bónusz, de értelme nem nagyon van. Ez a változat itt-ott komolyan eltér az eredetitől, néhol más dolgokat helyez előtérbe, és összességében is simább, tisztább annál, de hogy jobb lenne a máig etalon '93-as soundnál, azt semmiképpen nem merném állítani.

Rob Halford-rajongóknak simán kötelező ez az anyag, a többiek pedig hallgassák meg a War Of Words lemezt és szépen döbbenjenek rá, hogy azért a sokat kárhoztatott '90-es években is születtek tökéletes power metal albumok. A trailer alapján nem kis izgalommal várom a Rock In Rio felvételt és a kettes Fight anyag, az A Small Deadly Space új változatát – na, ott elfér egy újrakeverés! – , sőt, a hírek szerint az sem kizárt, hogy Robibá csinál valami frisset is ezen a néven. Úgy legyen!

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

Depeche Mode - Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 2013. május 21.

 

Leander Rising - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. február 7.

 

Dark Tranquillity - Budapest, Dürer Kert, 2010. október 14.

 

Wendigo - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.

 

Wackor - Budapest, A38, 2004. szeptember 29.