Shock!

április 19.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

DVD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Coroner: Autopsy

coroner_cA Coroner egy sokra hivatott svájci trió volt, akik 1987 és 1993 között öt kiváló nagylemezzel írták be magukat a thrash metal történelemkönyvébe. Egyedi hangzású, komplex és rideg metaljuk teljesen újszerű és egyedi volt akkor és az ma, a banda fénykora után több mint két évtizeddel is. Bár 1995-ben feloszlottak, 2011-ben úgy döntöttek, hogy visszatérnek, méghozzá eredeti (azaz Ron Royce – basszusgitár és ének, Tommy T. Baron – gitár, Marquis Marky – dob) felállásban, ahogy a Coroner az egészen korai, ötfős leosztást leszámítva mindig is működött. Náluk ugyanis sosem voltak tagcserék, a trió a kezdetektől egészen 2014-ig ugyanabból a három tagból állt. Ez a monstre karrierösszegzés pedig ezt a korszakot öleli fel, illetve mutatja be igazán alaposan és kimerítően.

2014 ugyanis új éra kezdetét jelentette a Coronernél, hiszen Marky a többiekkel ellentétben nem gondolkodott új dalok felvételében, ami odáig vezetett, hogy végül kiszállt a zenekarból. Mindez azért is necces, mert egyrészt ő alapította a bandát, mindemellett a szövegek is ő volt felelős, továbbá a vizuális megjelenítés is tőle jött, ráadásul, ahogy fentebb említettem, ez a három csóka mindig is tagja volt a zenekarnak. Ennek ellenére 2017 egyik legizgalmasabb kérdése, hogy milyen lesz a huszonnégy év után végre megjelenő hatodik album, az Autopsy névre hallgató box pedig tökéletesen zárja le a Marky-korszakot.

megjelenés:
2016
kiadó:
Century Media
Neked hogy tetszik?
( 12 Szavazat )

A három DVD-ből és egy CD-ből álló összeállítás izgalmas része a vizuális tartalom, a CD ugyanis egy meglehetősen hányaveti módon összedobált, nyolcszámos válogatás, mindennemű logikát nélkülözve, a DVD-k viszont ezzel ellentétben igen alapos munkával összerakott, monstre anyagok. Az első diszken egy csaknem kétórás dokumentumfilm mutatja be a csapat történetét, annak megalakulásától kezdve egészen Marky utolsó bulijáig, természetesen sok-sok zenés, illetve archív bevágással.

A történetet a három főhős meséli el, akikhez a végén csatlakozik a feloszlás előtti utolsó időszakban élőben vokálozó és samplerező Daniel Stössel is. Közben számos kolléga is mesél a csapatról, köztük természetesen Tom G. Warriorral, de megszólal a Coronert egekig magasztaló Mikael Åkerfeldt, a már ekkor is fogatlan Max Cavalera, illetve sokan mások is: stúdiós szakemberek, kiadós arcok, kortársak is. A swiss-deutch nyelven megszólaló, angolul feliratozott filmet pedig valóban érdemes végignézni, ugyanis nagyon átjön belőle, milyen szimpatikus arcok vannak a zenekarban. Olyanok, akik sosem alkudtak meg, de egymáshoz végtelenül lojálisak voltak, és azt is simán elismerik, ha egy-egy nagy esély valóban rajtuk csúszott el. És így talán arra is választ kapunk a filmből, miért nem jött össze soha a Coronernek a nagy áttörés: hiába nyithattak a Motörheadnek, játszhattak a berlini fal leomlásakor tartott kelet-berlini bulin (a Kreator, a Tankard és a Sabbat társaságában) vagy kaptak lehetőséget igen jó körülmények között stúdiózni, valami mindig közbejött. Az például kifejezetten érdekes rész, amikor elmesélik, mennyire félrecsúsztak a dolgaik a Grin felvételei alatt, mikor a maximalista Tommy elvárásainak megfelelni nem tudó Marky hiába küzdött hetekig a dobokkal. A végén persze a kiadó elégelte meg a dolgot, és innentől már tulajdonképpen semmi meglepő nem volt abban, hogy a csapat szép lassan földbe állt.

A kettes DVD a zenekar újjáalakulást követő turnéiról összeválogatott tizenhét dalt tartalmazza, melyek közül néhány egész nagy, mások pedig megdöbbentően kicsi helyeken kerültek felvételre. És bár a mai Coronerben nincsenek igazán nagy színpadi egyéniségek, ez a hosszú koncertválogatás mégis kifejezetten szórakoztató, iszonyú nagyot muzsikálnak ugyanis. A box talán legérdekesebb korongja viszont a harmadik DVD, amin egyrészt a fentebb említett berlini koncert teljes felvétele látható, de van rajta olyan koncertfelvétel is, amiben Tom G. Warrior áll a mikrofon mögött, illetve korai próbatermi anyag és a Coroner összes klipje is helyet kapott rajta.

Összesen vagy ötórásra rúg az Autopsy, és amellett, hogy a régi fanok nyálcsorgatva fognak csemegézhetnek belőle, arra is tökéletes, hogy új arcok rajta keresztül ismerkedjenek meg a bandával. Most már csak az új lemeznek kellene érkeznie végre.

Tommy Vetterlivel a kiadvány kapcsán készült aktuális interjúnkat itt olvashatod.

 

Hozzászólások 

 
-19 #5 nevermore169 2017-02-11 21:38
Grin album tényleg király; Serpent moves ,paralized hatalmas nóták
Idézet
 
 
-17 #4 MV 2017-02-10 11:48
Idézet - James Smith:
Idézet - suizidium:
A Coroner komoly dolog. Aki ezt nem vágja és fiatal tegye fel a Caveat c. számot a Grinről. Veszélyesen jó cucc!


Sajnos eddig nem vágtam őket. Vagyis tudtam, hogy létezik ilyen zenekar csak nem hallgattam. Kár volt. Megnéztem az általad említett számot és ez valami elképesztőn jó.

https://www.youtube.com/watch?v=67swM5d2Srg

Az egész Grin album egy varázslat. Igazából nehezen tudom eldönteni, hogy a Mental Vortex, vagy a Grin a kedvencem, de azt hiszem az utóbbi. Az egyik legalulértékelt ebb banda a metal színtéren. Nézzétek meg a '90-es kelet-berlini koncertjüket. Youtube-on fent van. Zseniális.
Idézet
 
 
-16 #3 James Smith 2017-02-10 02:40
Idézet - suizidium:
A Coroner komoly dolog. Aki ezt nem vágja és fiatal tegye fel a Caveat c. számot a Grinről. Veszélyesen jó cucc!


Sajnos eddig nem vágtam őket. Vagyis tudtam, hogy létezik ilyen zenekar csak nem hallgattam. Kár volt. Megnéztem az általad említett számot és ez valami elképesztőn jó.

https://www.youtube.com/watch?v=67swM5d2Srg
Idézet
 
 
-16 #2 LiliMiciPanniSári 2017-02-09 23:07
volt egy világos farmer mellényem aminek a hátuljára a Coroner koponyát rajzoltam fel alkoholos filccel...1990-et írtunk...még jó pénzt is ajánlottak érte egy buliban...
Idézet
 
 
-9 #1 suizidium 2017-02-09 16:40
A Coroner komoly dolog. Aki ezt nem vágja és fiatal tegye fel a Caveat c. számot a Grinről. Veszélyesen jó cucc!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Eric Martin - Budapest, PeCsa Music Café, 2013. március 9.

 

Motörhead - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Wendigo - Budapest, Wigwam, 2005. február 16.

 

Wendigo - Budapest, Wigwam, 2004. október 29.

 

Wendigo - Budapest, Pesti Est Café, 2004. május 15.