Shock!

április 14.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Wuthering Heights: Far From The Madding Crowd

Koppenhágából eredeztethetők a szálak, melyek addig-addig fonódtak, mígnem a zenekar működni kezdett, s tüstént bele is fogott egy album-trilógia elkészítésébe. Az már az én balszerencsém, hogy az első és második rész nem jutott el hozzám, így most a harmadik, befejező felvonást szemlélhetem úgy, mint életem első Wuthering Heights anyagát...

megjelenés:
2004
kiadó:
Locomotive Music / HMP
pontszám:
9 /10

Szerinted hány pont?
( 9 Szavazat )

A banda folkos elemeket sző össze metallal, ami mega-dallamos, epikus, szpídes, szimfonikus, sőt, neo-klasszikus is - és akkor még korántsem elemeztem ki az összes szegletét... Ami ihletettségük gyökereit illeti, elöljáróban talán elegendő két nótacím: Bad Hobbits Die Hard... Lament for Lórien... Tehát a bazseválás mellett még mesélnek is nekünk jócskán.

A dalokból kiszüremlik, hogy több énekessel dolgozik a csapat. Fő hangadójuk, az Astral Doors-tól átszerződött Nils Patrik Johansson kissé nomád, szőrös torkú, erőteljes hangja tökéletesen illeszkedik a muzsikához. A megszokottnak számító fennkölt, himnikus száguldozásoknál jóval többet kapunk. A dalok változatosak, komplexitásuk azonban nem tördeli szét a szerzemények menetét és tökéletes élvezhetőségét. Skót dudák, furulyák, hegedűk szelíd, lágy hangja olvad gitárrobajba, különféle stílusú vokálok, illetve zenei témák váltogatják egymást szüntelen, könnyed és természetes átmenetekben. A nagyobb lélegzetű, három részből álló Longing for the Woods-ot rövidebb dalok választják el egymástól. A romantikus The Bollard népies, balladisztikus világa gyönyörű és varázsos. Az alávaló hobbitokról szóló tétel egy szupergyors, játékos, instrumentális szösszenet. (Feltételezhetően Zsákos Bilbó barátságtalan, pénzéhes rokonságáról lehet szó...) A Land of Olden Glory leheletfinom progresszivitást társít mesélős hangulata és gyors, himnikus vokáljai mellé. A búcsúzásképp nekünk ajándékozott Lament for Lórien sokszínűen hangszerelt szimfonikussága andalító.

A Wuthering Heights nem hétköznapi jelenség, érdemes újra és újra végighallgatni fabuláikat. Olyasféle tarkabarka muzsika ez, amelyben hosszasan el lehet mélyedni elemezgetés közben - és amelyet nagyon lehet kedvelni. Tökéletes társ, ha el akarunk vonulni, távol az őrjítő embertömegtől. Mert az egy órát kitevő anyag minden perce nagybetűs ÉLMÉNY.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

Leander Rising - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. február 7.

 

K3 - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Magma Rise - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Solar Scream - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Wendigo - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.