Shock!

április 19.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Unearth: Watchers Of Rule

0916unearthcJó tíz évvel ezelőtt, amikor megjelent a The Oncoming Storm lemez, úgy tűnt, az Unearth egyike lesz azon amerikai zenekaroknak, amelyekre akár nagyon fényes jövő is várhat. Imádtam és széthallgattam azt a lemezt, mai fejjel is kiemelkedően jónak tartom, és azzal együtt, hogy a 2004-es szintet soha többé nem tudták már nemhogy felülmúlni, de megismételni sem, különösebben később sem tudtam belekötni Trevor Phippsék teljesítményébe. Teszik a dolgukat mindenféle elhajlás nélkül, és kész – vannak bandák, akiknek a folyamatos megújulás áll jól, az Unearth meg abba a kategóriába tartozik, akik valahol mindig ugyanazt csinálják, még sincs az embernek rossz érzése a lemezeik hallatán. Viszont alighanem ez is közrejátszott abban, hogy érdemben nem nagyon voltak képesek magasabbra kapaszkodni a színtéren.

megjelenés:
2014
kiadó:
eOne
pontszám:
7 /10

Szerinted hány pont?
( 6 Szavazat )

Nincs ez másképp a Watchers Of Rule-lal sem, hiszen a banda stílusa jottányit sem változott, alapvetően most is ugyanúgy a Slayer, a Pantera és a klasszikus göteborgi vonal által körülvett mezsgyén taposnak a megszokott, pár riff vagy tempó erejéig felbukkanó csipetnyi sludge-os, illetve Meshuggah-szerű kitekintésekkel. Ha eddig szeretted őket, különösebb csalódásban tehát nem lesz részed, viszont nem hallgathatom el, hogy nekem talán ez az új lemez kapta el a fejemet a legkevésbé az eddigi munkáik közül. Az ugyanis egyszerűen nem igaz, hogy minden Unearth-album tökegyforma. Az irányvonal igen markáns, de éppúgy vannak az anyagaik között nüansznyi eltérések, mint ahogy egy-egy újabb AC/DC- vagy Motörhead-produkció is maximum a felszínes hallgató számára ugyanaz száz százalékosan, mint a legutóbbi. Ez a mostani lemez összességében például határozottan pörgősebb, durvább, gyorsabb és brutálisabb, mint például a legutóbbi Darkness In The Light, és ugyan akad rajta egy-két momentum, amelyre már elsőre is felkapja a fejét az ember, az egész pályás letámadás hosszabb távon sajnos kissé egysíkúvá teszi az albumot. Az öklelő hatás maradéktalan, de ezúttal kevesebb a valóban karakteres szerzemény, ez az igazság.

Mint mondtam, az album ennek ellenére nem rossz: van benne energia és dög, és most is minden pillanatát fűti az a bizonyos mindent felemésztő tűz, az a mániákus jelleg, ami a kezdetektől fogva ott rejlik a csapatban, és amit annyira lehet bennük szeretni. Viszont igazán mágikus pillanatokat ezúttal nem igazán hallok a lemezen, és ami kiugró (a talán legizmosabb Guards Of Contagion, a Never Cease vagy a Trail To Fire), az is elsősorban a dallamosabb, fogósabb jelleg miatt az. Márpedig ez az oldal kissé most háttérbe szorult a zúzdák mögött. De a saját kötelező köreiket azért simán lefutották így is, még a bónusz Spirit In Black feldolgozást is állat módon kenik. Nem mintha mást vártam volna tőlük...

A Watchers Of Rule egy tipikus Unearth-album, egy szemernyivel sem kevesebb, de egy szemernyivel sem több ennél. Nincs vele különösebb bajom, de nem hiszem, hogy valaha is ezt a lemezt szedem majd elő bármelyik korábbi munkájuk helyett, ha éppen őket támad kedvem hallgatni.

 

Hozzászólások 

 
+12 #1 miso 2014-12-16 09:46
Elfogult vagyok az Unearth zenekarral szemben, mert
az Oncoming Storm mindenidők egyik legjobb metalcore albuma, az Endless, The Great Dividers, a Black Heart, a Giles, a My Will Be Done pedig top 10 metalcora dal nálam.
Valóban nem eri el ezt a szintet az új album, mint ahogy az előzőek sem, de nagyon tudnak zenélni, és még mindig jó hallgatni őket :)
Nem hajlanak semerre sem, nem dallamosodnak, nem raknak béna nyivákolós dolgokat a zenébe, nyomják a metalcore-t több mint 10 éve:)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Slipknot - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Queensryche - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Jeff Loomis - Budapest, Dürer Kert, 2012. november 11.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

Die Hard - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Stratovarius - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.