Shock!

április 19.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Ulver: Messe I.X - VI.X

0822ulvercAz utóbbi három évben mondhatni záporoznak a nyakunkba a különböző Ulver kiadványok, és aki nincs résen, az könnyen elveszítheti a fonalat azzal kapcsolatban, hogy merre is tart éppen Trickster G. vonata. Mindazok számára, akik nem tudták elhelyezni a nagy képen a tavalyi Childhood's End feldolgozáslemezt, valahol ott folytatódik a történet, ahol a 2011-es keltezésű Wars Of The Roses táján abbamaradt. Mert sugalmazzon bármit a legutóbbi Live At Roadburn (a Childhood élő változata) rockos felütése, azt a Messe lenullázza. Ez az Ulver itt és most ugyanaz, mint amely a 2000-es évek legelején saját utat taposott a kísérleti elektronikus zenében, például a Perdition City albumon, de még inkább a Silence EP-ken. Ez a farkasok miséje.

megjelenés:
2013
kiadó:
Jester Records
pontszám:
10 /10

Szerinted hány pont?
( 20 Szavazat )

A Messe I.X - VI.X voltaképpen egy soron kívüli sorlemez, utóbbiból is a tízedik (magyarázva ezzel a furcsa címet is). A zene eredendően a Tromsø Kulturhus felkérésére íródott, annyi előzetes kéréssel, hogy „legyen nagyszabású, gótikus és ulveres". Garmék elképzeléseit Martin Romberg fordította le nagyzenekarra, vagyis a Tromsø Chamber Orchestra nyelvére, hogy aztán a közös próbákon alakot ölthessen az alapanyag. Egészen furcsa ez a kompozíció, lévén a Messe se nem élő-, se nem stúdióanyag, valahol ott áll a kettő között, a pontos arányokat is csak az alkotók ismerik. Hagyományos hangszerek után e helyen csak nyomozhatunk, sőt, e projekt idejére eltűnt a képről a Wars... album főszereplője, Daniel O'Sullivan is. Rygg és Ylwizaker a házban.

Ami a friss produkcióval kapcsolatban számomra előzetes aggodalomra adott okot, az annak lehetséges műfaji besorolása. Ha kortárs komolyzenéről beszélünk, akkor valószínűleg képen kívül maradok – de a valós helyzet szerencsére ennél barátságosabb. Tőrőlmetszett elektronikus zene hallható itt, nagyzenekari kísérlettel, mely nem akar ellensége lenni mindazoknak, akik az Ulver mellett az utóbbi másfél évtizedben kitartottak. A források kutatása során Górecki (és sokat hivatkozott 3. szimfóniája) vagy a '80-as évek popzenéje éppúgy előkerül, mint a dolgok leegyszerűsítése a Shadows Of The Sun egyenes következményeként beállítva. Egy mocskos kor irgalmatlanul nehéz zenéje ez, a legtisztább eszközökkel megalkotva, mely a kevesek közül is csak néhánynak szól.

Jómagam, bár egészen fel nem érem, hagyom magam általa felemelni és lerohanni olykor. Valószínűleg egyetlen idén megjelenő lemez sem igényel majd több empátiát és nyitottságot hallgatójától, mint éppen ez. A pontszám természetesen nem lehet kevesebb a maximálisnál.

 

Hozzászólások 

 
+7 #2 Igor Igorovics 2013-10-02 15:06
Kedves Koroknai Balázs! Köszi szépen a kritikát, nagyon szeretem a 2000-es évek eleji Ulvert, a Perdition City meg ott van a kedvenc lemezeim között. Az utóbbi évek Ulvere annyira nem fogott már meg, annak ellenére, hogy elismerem művészi nagyságukat. De még egyszer köszi, hogy felhívtad a figyelmem ezzel a kritikával!
Idézet
 
 
+13 #1 GTJV82 2013-10-02 09:22
Kiváló írás egy kiváló albumról!
Köszönjük!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Peter Gabriel - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. május 6.

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

Orphaned Land - Budapest, Club 202, 2013. október 4.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2013. július 9.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

30 Seconds To Mars - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 13.