Shock!

május 21.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Tygers Of Pan Tang: Bloodlines

tygersofpantang_cA Tygers Of Pan Tang nem egy amerikai kisváros baseballcsapata, hanem egy brit zenekar, akik még 1978-ban alakultak. Kicsit ironikus persze, hogy ezeket a lassan negyvenöt-ötven éves bandákat a mai napig a Brit Heavy Metal Új Hullámának nevezzük, de úgy tűnik, a NWOBHM-címke végérvényesen ráégett már a színtérre és annak képviselőire. Pan Tang tigrisei nem mai gyerekek tehát, az alapítók közül pedig évtizedek óta csak a gitáros Robb Weir van a fedélzeten. Ő sem volt azonban mindig kerettag, hiszen 1983 és 1987 között nélküle üzemelt a brigád, viszont a klasszikus első négy lemezen (az 1981-es Spellbound egyszer még bekerül a Klasszikushock közé is!) hallható a játéka, illetve az 1987-es leállást követő 1999-es reunion óta egyértelműen nála van a gyeplő, és magabiztosan vezeti is a csapatot, dacára annak, hogy nem egy tagcserét kellett mér átvészelniük. Erre a lemezre például kapásból két új játékostárs is érkezett: Francesco Marras gitáros még 2020-ban, Huw Holding basszusgitáros pedig 2021-ben. Úgy tűnik viszont, hogy ez nem vált a banda hátrányára: a megbolygatott felállás is simán hozza a név alapján elvárt szintet.

megjelenés:
2023
kiadó:
Mighty Music
pontszám:
7,5 /10

Szerinted hány pont?
( 9 Szavazat )

A Tygers Of Pan Tang mindig is hagyományőrző brigád volt, a 2019-es Ritualt négy évvel követő Bloodlinest pedig különösen nosztalgikusnak érzem, persze a szó jó értelmében. No persze ezt ne úgy értsd, hogy visszatértek például a Gangland korai maidenes, punkos dolgai, de a nyitó Edge Of The World és legfőképp annak melodikus refrénje azért kapásból felvonultatja a zenekar összes erényét. Van egy speciális hangulata a másodvonalas NWOBHM-bandáknak, ez a dal pedig egyfajta esszenciája is lehetne ennek. Bár a 2004 óta a mikrofon mögött álló Jack Meille nem kifejezetten erős vagy karakteres torok, kiváló dallamokra képes, a nyitódal pedig eklatáns példája is ennek. Már elsőre fülbe ragad, és aztán jó hosszú időre ott is marad. A középtempós, priestesen dohogó In My Blood után a sodró lendületű, modernebb riffelésű, virgázós gitárszólót is bedobó Fire On The Horizonnal magasabb fokozatba kapcsolnak, de ez is jól áll a csapatnak, akárcsak a zakatolós indítású, majd szépen építkező, white metalos felhangú Light Of Hope, mely a legszebb Lillian Axe-pillanatokat idézi, egyben a kedvencem a lemezről.

Acceptesen dohog a Back For Good, a Federico Pacini billentyűivel színesített, balladisztikus Taste Of Love pedig már-már unalomba fulladna, amikor csavarintanak benne egy olyan refrént, ami simán megmenti a teljes dalt. A rockos Kiss The Sky egy kicsit talán szürkécske, akárcsak a Believe, bár utóbbi neoklasszikus gitárszólója mindenképpen elismerésre méltó. Sajnos a Bloodlines Achilles-sarka is a lemez végén mutatkozik meg: hiába háromnegyed óra mindössze a korong, az utolsó négy számra már egyértelműen leül kissé. Persze ezekkel a tételekkel sincs különösebb gond, az A New Heartbeat refrénje például teljesen jó, mégis, ekkorra már egyre nehezebben képesek fenntartani a figyelmemet. Kicsit összefolynak, igazi karakter nélkül egymásba szürkülnek az utolsó dalok.

A kifejezetten tetszetős, a régi borítóik hagyományait mai formában megidéző kiállítású Bloodlines nem világmegváltó anyag tehát, viszont elvitathatatlanul kellemes hallgatnivaló. A banda követői kétségtelenül elégedettek lehetnek vele, de régi Riot-, Satan-, Angel Witch- vagy Diamond Head-fanok is bátran hallgassanak bele, sőt, a Witchcraft- és a The Vintage Caravan-jellegű retrobandák rajongóinak is bejöhet.

 

Hozzászólások 

 
#8 Draveczki-Ury Ádám 2023-08-04 04:15
Idézet - Rapid Fire:
Alapvetően itt az a tendencia firkász és részben olvasói körben, hogy lehetőleg le kell minősíteni minden tradicionális metal albumot Ezt azért a vak is látja....

Mint ahogy az például az elmúlt hetekben is így történt például az Enforcer, a Jag Panzer, az Elegant Weapons, a Powerwolf, a Fifth Angel, a Night Demon esetében. És most tényleg csak azokat a tradicionális metállemezeket soroltam fel, amik azonnal beugrottak és 8-9 pontokat kaptak a közelmúltban. A 7,5 pedig nem az a pontszám, ami miatt olyan nagyon védeni kellene egy lemezt, ez sem egy fikakritika, semmilyen szinten sem.

Vagyis az a vak tényleg elég vak. ;)
Idézet
 
 
#7 Rapid Fire 2023-08-04 01:08
Az album védelmében azért annyit elmondok, hogy a Rock Hard kritikusa kilencest adott rá (Ami ott igen jónak számít. Például a Metallica pisiszínű albumát egy kritikus 7.5-re értékelte odaát.)
Van olyan webhely ahol a "Bloodlines" nyerte a havi hangpróbát, simán megelőzve az Overkilltől a "Scorched" albumot. .
Alapvetően itt az a tendencia firkász és részben olvasói körben, hogy lehetőleg le kell minősíteni minden tradicionális metal albumot Ezt azért a vak is látja....
Idézet
 
 
#6 JamesKent 2023-08-02 23:01
Belehallgattam. Igazából semmi különös de közel sem rossz zene .Vállalható de nem kimagasló. Sokkal hitványabb produkciók jöttek ki idén.
Idézet
 
 
#5 Goodbye 2023-08-02 16:55
Pár éve feldobta őket egy Spotify, de totál jellegtelen tucat heavy metalnak tűnt, a Saxonhoz hasonlït, csak gyengébb dalokkal.
Idézet
 
 
#4 The_Sentinel 2023-08-02 15:41
"A régisulis ifjú titánok népes NWOTHM csapatából promóznám ide a Visigoth nevű amcsi bandát. A Traitor's gate c. számuk videójában a kiváló dalnok POKOLGÉP pólóban (is) feszít!"

Ismerem, szeretem.

\m/
Idézet
 
 
#3 The_Sentinel 2023-08-02 15:40
Trespass lemez is jó lett. Az sem olyan arculcsapós, inkább már-már hard rockos, de tök feelinges.
Idézet
 
 
#2 Tulus 2023-08-02 15:05
Jó kis lemez lett, bár nem olyan NWOBHM ököl az arcba, mint mondjuk a Hammerhead, a Dragonfly, vagy éppen a Girlschool új lemeze.
Tisztességes munka, érdemes meghallgatni.

10/8
Idézet
 
 
#1 malarena 2023-08-02 09:14
A régisulis ifjú titánok népes NWOTHM csapatából promóznám ide a Visigoth nevű amcsi bandát. A Traitor's gate c. számuk videójában a kiváló dalnok POKOLGÉP pólóban (is) feszít!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Uriah Heep - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. szeptember 21.

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Slayer - Tokaj, Hegyalja Fesztivál, 2011. július 15.

 

Wackor - Budapest, Kultiplex, 2005. október 8.