Shock!

szeptember 24.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Spirit Adrift: Forge Your Future

spiritadrift_cAz arizonai Spirit Adrift igazi underground formáció, ami eredetileg mellékprojektként indult, de a tavalyi, kiválóan sikerült – és nálunk sajnos nem recenzált – Enlightened In Eternity albummal azért sikerült kissé nagyobb ismertségre szert tenniük, nyilván nem kis mértékben a Century Media szerződésének köszönhetően. A most kiadott, háromszámos Forge Your Future minialbum amolyan utánlövés a négyes lemezhez képest, ugyanakkor nem kikukázott dalokat pakoltak fel rá, maximálisan ajánlott anyag ez is.

A Gatecreeperből is ismert Nate Garrett énekes/gitáros/basszer és Marcus Bryant dobos által megálmodott Spirit Adrift zenéje a legegyszerűbben talán doomos heavy metalként jellemezhető, annak is egy sajátosan amerikai változatát tolják. Nehezen tudom megfogalmazni, utóbbi pontosan miben is áll, de ez tényleg vérbeli, tengerentúli fém a föld alól, az a bizonyos fantasys-sztorimesélős, epikus muzsika, ami a legjobban talán a Keep It True fesztiválon találhatná meg a maga közönségét. Dio-érás Black Sabbath, klasszikus Candlemass, Cirith Ungol, Manilla Road, Judas Priest – nagyjából ezekkel a nevekkel lőhető körbe a műsor, a minőség pedig egészen kiváló.

megjelenés:
2021
kiadó:
Century Media
pontszám:
8 /10

Szerinted hány pont?
( 11 Szavazat )

Ha tehát szereted a fenti neveket, garantáltan találsz majd kedvedre való pillanatokat az EP-n. Garrett hangja szintén passzol a fent említett amcsi vonalra, nem egy ötoktávos hangszálakrobatáról, hanem egy hallhatóan autodidakta énekesről beszélünk, aki ugyanakkor érzi a műfajt, és van bukéja annak, amit csinál – mindazonáltal erősen ízlés kérdése is, bejön-e a hallgatónak, amit csinál, vagy sem. Szerintem ehhez a muzsikához jól passzol a torka, de nem is az egyéni teljesítményekben keresendő itt a lényeg, hanem a zene tapintható, markáns atmoszférájában.

Mindössze három dalról beszélünk. A nyitó címadó negyven évvel ezelőtti Sabbath-emlékeket idéző, Tony Iommi által ihletett, monumentális riffekkel és szépen kibontott szerkezettel operál. A Wake Up ezzel szemben gyorsabb, tempósabb tétel, itt inkább a klasszikus, Vivian Campbell fémjelezte DIO világa csap össze némi Priesttel, míg az Invisible Enemyben klasszikusan old school brit fémolvasztást visznek végbe. De mindhárom hallgattatja magát.

A Spirit Adrift sosem lesz arénazenekar, de egy beavatott kör garantáltan és méltán cuppan majd rájuk a következő években, ha nem kap gellert a sztori. Jó kis EP ez, és ha bejött, csekkold a tavalyi albumot is.

 

Hozzászólások 

 
#2 Equinox 2021-10-01 18:40
Örülök a cikknek, én rég követel(t)em ide őket :)
Idézet
 
 
#1 nxfn 2021-10-01 10:54
Remek zenekar, a '17-es, '19-es és '20-as nagylemezeik még úgy is zseniálisak, hogy nem különösebben eredeti vagy újszerű amit csinálnak.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

Queensryche - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

Slayer - Tokaj, Hegyalja Fesztivál, 2011. július 15.

 

K3 - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Die Hard - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.