Shock!

április 04.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Siculicidium: Hosszú út az örökkévalóságba

siculicidium_cA székelység 250 évvel ezelőtt történt ikonikus tragédiáját nevében viselő Siculicidium mindenképpen egyedi színfolt a metal, azon belül a black metal palettán is. A magát Hargita megyéből eredeztető, vastag fekete ködbe burkolózó duóval kapcsolatban csakis a kiadványaik mennyiségét illetően rendelkezünk egzakt információval, az pedig számos. A zenekar elvileg tíz éve működik, első önálló kiadványuk a Lélekösvény EP volt 2006-ban, melyet első sorlemezük (Utolsó vágta az Univerzumban, 2009), majd további két EP követett a tavalyelőtti évben. Származásuk, hozzáállásuk és a létezésük köré font zenei koncepció hamar kultikussá tette nevüket a színtéren, ennek ellenére az Utolsó vágta... legjobb esetben is csak egy érdekes próbálkozásként volt értékelhető. Megérkezvén az itt tárgyalt második sorlemezükhöz, a kép csak szőrmentén változott velük kapcsolatban.

megjelenés:
2013
kiadó:
Sun & Moon Records
pontszám:
5 /10

Szerinted hány pont?
( 38 Szavazat )

Pestifer gitáros és Lugosi Béla (!?) énekes zenéje a black metal és a punk (avagy black 'n' roll) peremkerületeiben fogant, természetesen az obligát necro hangzás és a mizantrópia jegyében. Dobokon jó ideje a honi feketefém meghatározó alakja, Khrul segíti ki őket, továbbá kiadványaik kiállításában és terjesztésében is láthatóan profi arcok dolgoznak alájuk. Az Utolsó vágta... idején úgy tűnt, a Siculicidium lesz majd hivatott betölteni Csihar Attila hajdani alapcsapata, a Tormentor mindent áldást nélkülöző munkássága által nyitva hagyott űrt. Ennek akkoriban is egyetlen komoly akadálya volt, mégpedig a szövegíró(?)/énekes(?) Béla személye, aki egyik minőségében sem volt képes megugrani a műfajra jellemző befogadhatóság mégoly alacsonyra helyezett lécét sem. A kifejezőkészség és a prozódia ismerete egyaránt távol áll tőle, munkásságára a rossz értelemben vett hanyagság nyomta rá inkább bélyegét.

Nem mondom, hogy nem kár ezért, mert Pestifer csontig lecsupaszított gitártémái – ha az ének bántó kísérete nélkül szólalnak meg – kimondottan hangulatosak, és még némi egyéni elképzelést is hordoznak. A Hosszú út... ráadásul kimondottan változatosra sikerült (persze csak a zenekar mércéje szerint), így mára valóban minden esélyük adott volna, hogy szűkös eszköztárukkal valami olyasmi minimalista hangulatzenét kreáljanak, mint ami Vikernes mesternek is rendre sikerül, a vidéki élet kihívásaival küzdve. Az effajta muzsika ugyanis egyedül atmoszférateremtő képességén keresztül mutatja meg magát és válik értékelhetővé, az utaztató légkör pedig kizárólag jól kitalált, és a maga módján kifogástalanul felépített keretek között működik. Vikernes példájánál maradva, meggyőződésem például, hogy az általa kitalált hangzás mögött több odafigyelés, értő szándék és persze munka rejlik, mint a mai csúcsprodukciók zöme esetében. A Siculicidium azonban mindkettőtől elég messze áll, konokul leszegett fejjel.

Érzem én, hogy van ráció ebben a zenekarban, de a punk hozzáállásnak álcázott, ám összedobált dalszerkezetekben testet öltő nemtörődömség, az igénytelenséget minden tekintetben reprezentáló ének véleményem szerint kizárólag az elfogult fülek számára adhat olyasmit, amitől a hallgató nem akar mihamarabb szabadulni. Balck metal ist Kreig.

 

Hozzászólások 

 
+4 #6 Nornagest 2014-01-23 17:06
Akinek ez a zenekar bejön az egyszerűen nem érzi a különbséget az underground minimalizmusnak álcázott igénytelenség és a valódi underground minimalizmus között. Meghallgattam a javasolt számokat, véleményem nem változott.
Idézet
 
 
-3 #5 tico 2014-01-22 17:07
Megnéztél egy Siculicidium dalt - "Holnap majd..." - , ami egy feldogozás és le is vontad a következtetést...
Inkább lecsekkoltad volna a Melankólikus Transzcendenst, vagy a Bomlás Illatát pl...
Idézet
 
 
+1 #4 Nornagest 2014-01-20 18:31
"Vikernes példájánál maradva, meggyőződésem például hogy az általa kitalált hangzás mögött több odafigyelés, értő szándék és persze munka rejlik mint a mai csúcsprodukciók zöme esetében."

Hatalmas respect ezért a mondatért!!!

Ami viszont a Siculicidium produkcióját illeti, hát arra nem nagyon találok szavakat. A Holnap majd felgyújtom az erdőt c. számukat néztem meg youtube-on és az kb. olyan volt mintha valami paródiát látnék. Leginkább a Katolikus blekkmetál című "csodára" hasonlított...
Idézet
 
 
-2 #3 asdasd 2014-01-20 13:17
Idézet - G:
Persze, hallgass csak Deafheaven-t.


mert a szar ének ellenpólusa a deafheaven.
Idézet
 
 
-7 #2 G 2014-01-20 10:24
Persze, hallgass csak Deafheaven-t.
Idézet
 
 
+3 #1 Zoli 2014-01-19 17:09
Nincs itt semmiféle punk meg black n roll stílus, és nem is dark throne-féle retro heavy/punk/black metalról van szó.
Occult nyers black metal ez, már ha van értelme kategorizálni.
Gyűjteményemben ott figyel a keringők vinyl kislemez és a lélekösvény vinyl verziója is. Sötét napokra megfelelő zene mindkettő.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Slipknot - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Whitesnake - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. július 13.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

Nitzer Ebb - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Overkill - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.