Shock!

augusztus 11.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Serpentine Dominion: Serpentine Dominion

serpentinedominion_cA Serpentine Dominion projektben Adam Dutkiewicz és George „Corpsegrinder" Fisher egyesítette erőit, és ez itt tényleg, a szó szoros értelmében véve is „csak" egy projekt, hiszen mind a Killswitch Engage, mind a Cannibal Corpse annyira elfoglalt, hogy a két főarcnak aligha férne be komolyabb mozgás még ezzel a formációval is. A harmadik tag egyébként Shannon Lucas, a The Black Dahlia Murder volt dobosa, és a nevek alapján nagyjából pontos képet is lehet alkotni arról, miben utazik a trió. Maga a lemez pedig kiváló hallgatnivaló lett, viszont ahhoz, hogy igazán bejöjjön, nem árt, ha a Killswitch és a Cannibal Corpse is közel áll hozzád.

A Serpentine Dominion nem egy dolgokat agyoncsócsálós, progresszív és matekos banda: kilenc dal szerepel a mindössze 26 perces anyagon, és a zene összességében pontosan olyan, amilyennek az ember konkrét dalrészletek vagy előzetes információk alapján is elképzelné, milyen lenne, ha Adam D. death metalt kezdene játszani Corpsegrinderrel a mikrofonnál. Ebből már sejtheted, hogy aki purista módon a mai napig is kizárólag a Legiont, a Covenantet meg a The Bleedinget képes meghallgatni, azt azért érhetik kellemetlen meglepetések a lemez hallatán, Dutkiewicz stílusa ugyanis annyira jellegzetes, hogy nem tudja levetkőzni. Meg valószínűleg nem is akarja, amit csakis helyeselni tudok, a végeredmény ugyanis elsősorban éppen ettől érdekes.

megjelenés:
2016
kiadó:
Metal Blade
pontszám:
9 /10

Szerinted hány pont?
( 30 Szavazat )

Példának okáért már rögtön a finom akusztikus témázgatásból kifejlődő, himnikus-heroikus intró is csont Killswitch, hiába mélyebb, mocsarasabb a hangolás egy hangyabokányival. És ugyan utána rögtön egy aprítós-hörgős-üvöltős pusztulat következik The Vengeance In Me címmel, a Vanquished Unto Thee-ben máris olyasmit merészelnek, aminek hallatán az old school vonal hívei garantáltan köpködni fognak: Adam a refrénben tiszta – minek tagadjuk, killswitches – énekdallamokkal érkezik be bikanyakú barátunk bömbölése mellé. És természetesen később is többször vetemednek ilyesmire, halld a Sovereign Hate-et, a Jagged Cross Legionst vagy az újabb szép-lágy bevezetőből kibontott zárást, a Serpentine Dominion eposzaként is jellemezhető, védjegyszerű gitárharmóniákkal is operáló This Endless Wart. Megkockáztatom, ezek – főleg a legutóbbi – kisebb-nagyobb módosításokkal simán felférnének egy Killswitch-lemezre is. Az Adam főcsapatára máig jellemző, jellegzetes hardcore-os kiállások innen ugyan többnyire hiányoznak, de maga az érzésvilág nagyon is hasonló ezeknél a daloknál. Emellett ahogy mondtam, Dutkiewicz ritmus- és szólójátéka egyaránt védjegyszerű, magyarul ott is üvölt a riffekből, díszítésekből, groove-okból, hogy őt halljuk, ahol igyekezett a lehető legdeathmetalosabbra venni a figurát. Emellett nemcsak tiszta dallamokkal, hanem háttérüvöltésekkel, acsargásokkal is segíti Corpsegrindert gyakorlatilag az anyag egészén, vagyis nem kérdés, hogy a Serpentine Dominion alapvetően az ő bandája.

Természetesen nem muszáj velem egyetérteni – tudom, sokan elnézően mosolyognak is majd azon, amit írok –, de én személy szerint a 21. század egyik legkarakteresebb, legmarkánsabb dalszerzőjének tartom Adamet a súlyos vonalon, és az ízig-vérig amerikai death metalt is zsigerileg szeretem, így aztán semmi meglepő nincs benne, hogy azonnal bekajáltam ezt a lemezt is. Dutkiewicz mesterhez méltó módon összerakott, fölényesen profi hangszerelésű, remek hangzású album ez, gyakorlatilag minden dal jó rajta, és mivel tök rövid, nem is fullad unalomba. Klasszikusnak persze semmiképpen sem nevezném, de aki képes egyszerre szeretni a Killswitch-féle vonalat meg az old school módon deathmetalos zúzdákat, annak szerintem tetszeni fog. Bár arra nem mernék fogadásokat kötni, hogy túl sok efféle arc mozogna a színtéren...

 

Hozzászólások 

 
+1 #10 EyeHategod 2018-01-08 10:47
1szerűen megun6atlan lemez 2 év után is!!! remélem lesz 2.felvonása is.Nem vagyok killswitch kedvelő, de amit ez a 3 majsztor összedobott az simán veri a színtér javát..
Idézet
 
 
+4 #9 Kötelezőnév 2016-12-15 20:40
Minél többször hallgatom a lemezt annál inkább tisztul bennem a gondolat hogy abszolút etalon lemez, és nemcsak 2016-ban.
Szerintem közelíti a tökéletest!
Bízom benne hogy nagyon jó fogadtatása van az albumnak, és csinálnak még mert ez gyöngyszem.
Idézet
 
 
+5 #8 Björn Lefosson 2016-12-14 19:35
Hát kérem ez remek! Ügyes gyerek ez az Adam! De azért ez a Shannon se egy piskóta bőrpüfölő!...
Na mindegy...kritika rendben....hallgassuk... 9,5/10 :)
Idézet
 
 
+4 #7 Venter 2016-12-13 12:14
adja!
Idézet
 
 
+5 #6 nemmondommeg 2016-12-12 21:17
Egyébként a kiadó írta, hogy meg is akarják turnéztatni a lemezt. Mármint Adam és George. Reméljük össze is jön.
Idézet
 
 
+4 #5 James Smith 2016-12-12 21:16
Minden téren színvonalas! A kritika is jó!
Idézet
 
 
+4 #4 blackmagic 2016-12-12 17:09
Zsigeri, mindenből csak annyi van rajta ami kell. A hangzás is állat.Jó ez!
Idézet
 
 
+6 #3 Kötelezőnév 2016-12-12 14:41
Jó kis zittyentős lemez ez, ráfér a stílusra a vérfrissítés.
Végre nem egy tucat eszetlen aprítás.
Nekem ez hozza az "elvártat"...

Valaki adhatna kölcsön néhány koncert hangfalat, tolnám a retek migranték arcába itt a déli határon.... :)
Idézet
 
 
+7 #2 Gazdag Illés 2016-12-12 13:40
2016 egyik kellemes meglepetése! Ugyan nem vagyok oda a Cannibal Corpse-ért, a Killswitch-ért viszont oda-vissza. SzIvesen megnézném őket egy előzenekari leosztásban. :)
Idézet
 
 
+10 #1 nemmondommeg 2016-12-12 13:12
Az egyik legodabaszósabb anyag 2016ból!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Lillian Axe - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Apocalyptica - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Die Hard - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Stratovarius - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.