Shock!

január 28.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Satan: Cruel Magic

satan_cHa voltak a zeneipar átalakulásának igazi nyertesei, akkor az olyan underground kiscsapatok, mint amilyen a Satan is, biztosan közéjük tartoznak. Míg ugyanis a Court In The Acttel kultikussá vált NWOBHM-alakulat a műfaj fénykorának számító '80-as években számos vargabetű, illetve évekig tartó vergődés után végül beadta a kulcsot, most kiegyensúlyozottan, stabil felállással működik, és két-három évente menetrendszerűen kiadnak egy-egy kiváló anyagot.

A 2011-es reunion óta a Cruel Magic már a harmadik album, de futotta az erejükből egy koncertlemezre is, szóval úgy gondolom, Graeme Englishék is egyetértenének velem abban, hogy a zenekar sosem ment még csak megközelítőleg sem olyan jó szériát, mint most. Az új lemezzel pedig természetesen folytatódik a jó sorozat, ez ugyanis a Life Sentence és az Atom By Atom egyenes és méltó folytatása. Nagy megfejtés persze ezúttal sincs, ez a lemez is szimplán csak egy kissé poros, múltidéző, de roppant hangulatos dalcsokor bő háromnegyed órában.

megjelenés:
2018
kiadó:
Metal Blade
pontszám:
9 /10

Szerinted hány pont?
( 10 Szavazat )

A Satan erősségét mindig is a kiugró dallamérzék jelentette, Brian Ross ugyanis nem kiemelkedően erős vagy karakteres vokalista, magas tónusú hangjára azonban mindig remek dolgokat írnak. Mindehhez jön még a régisulis, technikás, de nagyon hangulatos riffelés, és máris kész a klasszikus Satan-sound, amiben ezúttal is térdig gázolnak a nóták.

Az összetett, számos hangulaton átívelő Into The Mouth Of Eternity tökéletesen indítja a lemezt, a színvonal pedig végig egyenletesen magas is marad. Mindenképpen érdemes azonban kiemelni, az egyszerű, de tök jó refrént felvonultató címadót, a kislemezként is kijött The Doomsday Clockot, a speed metallal kacérkodó My Prophetic Soult, ahogy az 1907-es bányaszerencsétlenség 307 áldozatának emléket állító, utolsó előtti Ghosts Of Monongaht is. De tulajdonképpen az összes dalt felsorolhattam volna, tényleg nincs ugyanis gyenge pontja a cuccnak. Leszámítva talán a hangzást, ami ugyan maximálisan passzol a zenekarhoz és a lemezanyaghoz is, mai fejjel azonban valóban kicsit laposnak tűnik. Ettől eltekintve azonban a Cruel Magic is egy újabb, kiváló cucc a Satan műhelyéből.

 

Hozzászólások 

 
#6 redriot 2019-02-06 17:26
Nagyon jó kis lemez, klasszikus heavy metal. Bevallom ez az első anyag amit hallottam tőlük (pedig már 30 éve metal rajongó vagyok) de lehet hogy be kéne pótolnom a lemaradásomat.

Még kiemelném az album pozitívumaként a zenéhez tökéletesen passzoló, egyszerű, sallangmentes ugyanakkor élettel teli, arányos, dinamikus hangzást.

. Nem tudom ki tekergette a potikat de le a kalappal előtte, mestermunkát végzett.
Idézet
 
 
#5 Tulus 2019-02-06 14:52
Nagyon jó lemez lett!
Idézet
 
 
#4 Montsegur 2019-02-06 14:44
Bevallom, én a 80-as évek végén hallgattam a Suspended Sentence lemezüket, mondjuk azt jó sokszor, ezúton is áldassék "A heavy metal kedvelőinek" műsor szerkesztőinek neve! :-)))

Egyébként az Enforcer nagyon jól hozza az ő stíluselemeiket is :-)
Idézet
 
 
#3 The_Sentinel 2019-02-06 14:18
Nekem az előző egy hangyányival jobban tetszett, de ez is simán rendben van. Old school HM at its best.

Egy új Hell albumot is elviselnék.
Idézet
 
 
#2 Chris92 2019-02-06 13:25
Ezek a srácok a példa rá, hogy a 2010-es években is lehet úgy csinálni a klasszikus heavy metal-t, hogy az frissnek, izgalmasnak és erőteljesnek hasson üres nosztalgiázás helyett. Agyas, fifikás gitármunka, keleti hatások, remek dallamérzék, a tavalyi év egyik csúcspontja volt számomra. Nagyon örülök, hogy tartós lett számukra a visszatérés mert jobban nyomják, mint a mai fiatal titánok nagy része.
Idézet
 
 
#1 mamsiplény 2019-02-06 11:01
Sajnos úgy tűnik nincsenek különösebben rákattanva a népek. Pedig megérdemelnék. Talán a fiatalabb fülek nem ilyen zenéhez szoktak, és már nem éri el az ingerküszöbüket .
Pedig ez - szerintem, és megcáfolva a szokott mantrát - egyenesen a legjobb lemezük idáig.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Slayer - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Jerry Lee Lewis - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2010. október 31.

 

Beardfish - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2007. július 11.