Shock!

augusztus 11.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Rammstein: Mutter

Hol van, hol nem van, van egyszer egy anya, s annak 11 gyermeke. Nos, kevés anyáról mondható el, hogy amikor megszólal, valósággal letapossa, földbe döngöli azt, aki hallja. Márpedig a Rammstein harmadik sorlemeze, a Mutter kirobbanó, elsöprő dinamikája képes erre. Egyike a manapság létező legjobb hangzású albumoknak.

megjelenés:
2001
kiadó:
Universal
pontszám:
10 /10

Szerinted hány pont?
( 23 Szavazat )

No, de nézzük csak sorjában ezeket a kisdedeket, melyek tán azért vannak tizenegyen, mert az utolsó, elhalt csemete egyenesen a borítót ékíti, nem kis botrányt kavarva ezzel a germán keresztény atyafiak körében, akik a borító azonnali cseréjét követelték - természetesen az után, hogy az album elárasztotta a planéta piacait.

A Mein Herz Brennt című nyitó tételt divat ehhez-ahhoz hasonlítani - én csak azért sem teszem. Roppant erőteljes, hangulatában magasztos, lassan málházó, intenzív kezdés. A banda a Links 2 3 4 maxival indított az USA-ban, jó érzékkel eltalálva, hogy mifelénk nem ez lenne az ideális bemutatkozó dal az albumhoz. Tipikusan menetelő, katonás zúzás... Érdemes megnézni a hozzá készült animációs klipet, mely lehet, hogy eleinte az "Egy bogár életét" juttatja eszünkbe, a végére azonban már bizonyosan elfeledünk mindent, ami gyerekeknek való...

Legtöbben tán a Sonnét ismerhetik az anyagból, melynek zseniális a klipje. A szép dallamú refrén, a durva reszelés és a női vokál az albumon összehasonlíthatatlanul érzékletesebb, mint koncerten. Nálam nagyon bevált: ha nem jön álom a szememre, egyszerűen csak elszámolok tízig... Az Ich Will-en némi futurisztikus hatás érződik (ami a banda mai koncepcióját tekintve cseppet sem meglepő). Ez is a tipikus 'Stein darabok egyike, monstrózus erejével, rendkívül tömören megfogalmazott szövegével (ld.: Du Hast). Vigyázat! Itt jön az úthenger! A Feuer Frei az első kifejezetten vágtázó, gyors nóta az albumon, telipakolva Flake spéci elektronikus kisüléseivel, ami csak fokozza a hatást s hasznára válik ennek az energiaörvénynek. Headbangerek előre: Bang Bang!

A Mutter az album egyik legfényesebben tündöklő pontja - noha ez a legsötétebb, legkegyetlenebb témájú nóta is egyúttal. Lírai indítás vezet egészen a monumentális kibontakozásig, mely fenséges dallammal lep meg bennünket. Felfogható ez afféle "halott gyermek panaszaként", ami lehet elborzasztó, de ha úgy akarom, szólhat akár az abortusz ellen is. Ki-ki értékelje saját meglátása szerint - de bőven elég, ha lazítunk és átengedjük magunkat Anya felemelő-szomorú, dúsan hömpölygő érzelemáradatának

A Spieluhr óriási slágernóta lehet. Fogós, fülbemászó melódiája első hallásra belerágja magát az ember fülébe, agyába. A refrénben Richard Kruspe-Bernstein gitáros kislánya jeleskedik, akit már a zenekar koncertvideóján is láthattunk a Tier nóta alatt. Igazi mestermű, a koncerteknek máris egyik kedvence. Én biztosan videót készítenék hozzá a banda (vagy a menedzsment) helyében. Remekbe szabott gyermek! Gyorsulunk ismét, a kényes témák mit sem enyhülnek (Zwitter=hermafrodita). A basszus kicsit hangsúlyosabb szerephez jut, a szám vége pedig kifejezetten döngölős, fejrázós metalba torkollik. Nem mintha a dal maga francia sanzon lenne!...

A Rein Raus ismét egy tipikus tétel (az ilyesfajta 'Stein szerzemények egyszerűen "tipikusak"). Menetelős, szuggesztív támadás, dallamos refrénnel spékelve. Talán a Links 2 3 4-hez hasonlatos, de nem nevezném tölteléknótának. Erotikus töltésű dinamizmusának megvan a maga hangulata. Az Adios fura kis klapec. Nekem kissé punkosnak tűnik, talán az irama miatt. A dalt egy hökkenetes, abszolút Flake-ízű billentyűs betét szabja félbe, cseppet sem törve meg ezzel a sodró lendületet. Ez a leggyorsabb nóta, mely a Sonne kislemezre is felkerült. A záró Nebel egy lassú tétel. Nálam sosem jöttek be igazán a fiúk balladái (Klavier, Seemann), de ez nem rossz. Előnyére írható az ismét felbukkanó női vokál és a klasszikus zenei hatás. Békés, higgasztó befejezése az anyagnak.

A Mutter egyértelműen jelzi a hatosfogat haladási irányát. Sokszínű, változatos album, dugig remek dallamokkal. Több a pozitív értelemben vett slágernóta, ám ettől még senki se gondolja, hogy a Rammstein valaha is a zenecsatornák kedvence lesz. A srácok ráuntak az állandó zaklatásokra, melyek a politikai nézeteiket feszegették s ezúttal dalban (Links 2 3 4) és külsőségekben (parázsvörös frizura) egyaránt véleményt nyilvánítottak. A német nyelvterület és Amerika rajong értük. Ideje, hogy mifelénk se legyen ciki, ha valakinek tetszik és elismeri. Mert metal ez, a legjavából.

 

Hozzászólások 

 
+2 #2 cápaidomár 2017-01-22 14:20
Az tuti. Szerintem az első 3 Rammstein klasszikus.
Idézet
 
 
+4 #1 Jézus 2017-01-22 13:33
Ha Rammstein-mű kerül a klasszikushockb a, akkor ennek mindenképp ott van a helye. A 15 év is letelt közben.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Queensryche - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Perfect Symmetry - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Riverside - Budapest, A38, 2013. május 23.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.