Shock!

január 19.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Perihelion: Nap fele néz

perihelion_cAlaposan próbára teszi követőinek rugalmasságát a Vasvári Gyula által vezényelt debreceni brigád, akiket ma már Perihelion néven illik szólítanunk. Bárhogy is indokoljuk, semmiképpen sem lehet könnyű tábort építeni egy zenekar köré olyan sorozatos átalakulások közepette, mint amit Gyuláék bemutatnak, mióta csak vagonjuk levált a Neochrome-szerelvényről. A hellyel-közzel már ismert sztori szerint a hajdani tagság black metalos irányultságú része Neokhrome néven újjászervezte magát, majd másfél éve Perihelion címmel egy remekül sikerült lemezes bemutatkozáson is túlestek. A folytatás – némi szükségszerű magyarázkodás után – jelen EP képében, új névvel és újragondolt zenével érkezik, vagyis egyfelől adott az esély, hogy aki eddig nem vesztette volna el itt a fonalat, az most eséllyel megtehesse. Másrészt pedig ez egyben új kezdetet is jelez, a továbbiakban pedig foglalkozzunk mi is inkább a történet ezen felével.

megjelenés:
2014
kiadó:
szerzői kiadás
pontszám:
- /10

Szerinted hány pont?
( 13 Szavazat )

Ez a 2+1 dalt tartalmazó, negyedórás EP egyfajta origója lehet tehát a Perihelion történetének, s elsősorban arra jó, hogy világossá tegye: a változások átütő erejűek és (valószínűleg) visszafordíthatatlanok. Először is, nem csupán a cím, de a dalszövegek mindegyike magyar nyelven szólítja meg a hallgatót, valami hasonló dolog lehet e mögött is, mint ami anno a Thy Catafalque esetében is történt: az anyanyelv utat tört a racionalitáson – jelen esetben az angol nyelv obligát használatán – át. A TC-hasonlat a klipesített címadó nóta ismeretében még inkább áll, talán túlzottan is, avagy csupán a Gyulával már korábbról is ismeretséget ápoló Bakos Attila hangja kapcsolja össze a fejemben a két muzsikát (?). Bárhogy is, a dal tőrőlmetszett sláger, ráadásul a Costin Chioreanu (Mayhem, Ulver stb. vizuál-felelőse) által jegyzett klip is valami olyasmi, amit nem kaphatunk meg bármilyen forrásból. Az EP kapcsán elsősorban ezt tudom igazán értékelni.

A három dal közül a középső, epikus/atmoszférikus Élj címűt érzem leginkább az újsütetű formáció sajátjának, egyben eddigi legtartalmasabb szerzeményének. Ha a hallottak kijelölnek egy lehetséges irányt, akkor valahol erre lenne érdemes újat keresni, ha már egyszer a Perihelion világa hallhatóan folyamatos átalakulásban van. Attól félek, amikor Gyuláék a metamorfózis végére érnek, zeneileg nem sok közünk lesz majd egymáshoz, de ez legyen a jövő problémája számomra. A nagyobbik baj, hogy alapvető lelkesedésemen túl az összképet egydimenziósabbnak érzem most, mint bármikor korábban, beszéljünk akár a muzsikáról, akár a vokálról – pedig mindkét téren minőségi munkát tapasztalunk. Ez az énekhang szimplán nemzeti kincs, és a hangzás is sokkal áttekinthetőbbé vált az előző munkáikhoz képest. Amit pedig nem is tagadnak: az egészet átragyogja a VHK hatása, akiket a Verőfény átirattal a maguk módján, hűen idéznek meg.

A Perihelion tehát bemutatkozott, meglepetést hozott, és reményt keltett. A szerelvény pedig elindult a következő állomásra.

 

Hozzászólások 

 
+5 #3 JamesSmith 2014-03-20 16:25
Az előző album alapmű a metal zene történetében. (Neokhrome - Perihelion)
Idézet
 
 
+5 #2 Nűnű 2014-03-20 11:46
Nekem is bejött, várom a folytatást :)
Idézet
 
 
+5 #1 kitalált srác 2014-03-20 10:59
kiváló ep, öröm ilyen hazai bandákra lelni!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Within Temptation - Budapest, PeCsa Music Hall, 2014. március 14.

 

Deep Purple - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. február 17.

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

Jerry Lee Lewis - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2010. október 31.

 

Wendigo - Budapest, Süss Fel Nap, 2004. november 23.

 

Wendigo - Gödöllő, Trafó, 2004. október 8.