Shock!

augusztus 11.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Nadir: A Lasting Dose Of Venom

1124nadirElképesztő tempóra kapcsolt a Nadir: éppen csak megemésztettük a tavalyi sorlemezt, az Exitust, máris itt ez az öt tételes EP Tauszik Viktoréktól. Időközben kijött a spin-off Our Existence Is Punishment projekt kettes számú anyaga is, sőt, Ghostchant néven egy punk/HC testvérzenekart is életre segítettek a srácok. Jelen ismertető tárgya nagyszerű apropóból született, hiszen a Dark Clouds érát is ideszámítva éppen húsz éves a társulat, amihez persze szívből gratulálunk! A jubileum kapcsán nyilván másként áll hozzá az ember a Kondor Tamás gyönyörű borítófestménye mögé bújtatott, némiképp önreflektív A Lasting Dose Of Venomhoz, pedig nincs itt szükség semmiféle pozitív elfogultságra ahhoz, hogy belássuk: e kiadvány saját jogán is hallgattatja magát.

megjelenés:
2013
kiadó:
szerzői kiadás
pontszám:
- /10

Szerinted hány pont?
( 6 Szavazat )

A belbecs vesézését kezdjük talán a végén, az Elégia című, tízperces eposszal, ami bizony a Nadir első magyar nyelven megszólaló dala, és mint ilyen, elsődlegesen úgyis mindenki erre kíváncsi. A címet Huszárik Zoltán filmje ihlette, a dalszöveget Nagy László Búcsúzik a lovacska című verséből keltették életre, és önmagában ennyi elég is, hogy tudjuk: mind a zene, mind a mondanivaló tekintetében valódi nehézbombázóról van szó. Nem is adja magát könnyen, és ez talán meglepő módon igaz a teljes EP-re, olykor slágergyűjteménynek érzem ehhez képest az Exitust. Érett, rétegzett zene, mindenképpen megéri hozzá kapaszkodót keresni, mert ez bizony ugyanolyan jó, mint korábban bármikor. Nem lehet ugyanis elégszer hangsúlyozni: a Nadir évek óta csúcsra jár a hazai mezőnyben.

Ahogy már említettem, nem egyenes folytatásról beszélünk az Exitushoz képest, ez soha nem is volt jellemző a srácokra, de az alapok természetesen mozdíthatatlanok. Maradt Viktor falakat bontó üvöltése és a jól ismert HC/death/doom ötvözet, amiből előbbi most talán mérsékeltebb hangsúlyt kapott. A dalszövegek is az örök témát boncolgatják, újabb és újabb megközelítésben, de továbbra sem látszik, van-e helye a legokosabb állatnak saját környezetében. Végtelenül tiszteletreméltó, hogy a Nadir ilyen tekintetben sem állt meg a demagógia szintjén, és továbbra is tevékeny részese a megénekelt mozgalmaknak. E témáról pedig valóban csak ebben a rettentő durva zenei környezetben lehet kellő hangsúllyal szólni, a kompromisszumokat kíméletlenül elgyalulva.

Az EP kivételesen limitált példányszámú 10"-es bakeliten is megjelenik, de aki erre nem akar áldozni, az a jól bevált rendszer szerint, ingyenesen letöltheti a dalokat a zenekar Bandcamp oldaláról. Az útravaló a következő évekre pedig ott van a címadó dalban: Been through jungles, barren lands / And desert sands / No mountain is high enough // Got to have the strength to carry the load / Because the road / Can never get too rough.

 

Hozzászólások 

 
+3 #1 grand magus 2013-12-13 09:02
Az egyik igazán kiváló Magyar banda.Mind zeneileg,mind hozzá állásban példaértékű amit tesznek.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

Eric Martin - Budapest, PeCsa Music Café, 2013. március 9.

 

Psychotic Waltz - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Pain of Salvation - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

Wendigo - Gödöllő, Trafó, 2004. március 26.