Shock!

július 24.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Myrkur: Mareridt

myrkur_cÉletünk egyik leghátborzongatóbb élményére, az álomparalízisre a mai napig nem képes még a tudomány sem racionális magyarázatot adni. Évezredek óta kérdés, minek is „köszönhető″ az ébredés utáni, illetve elalvás előtti tehetetlen, bénult lidércnyomás, valamint a rémálmokba illő alakok közeledése. Persze léteznek különböző teóriák: mindez csupán lelki trauma, vagy tudatalattink különleges játékának következménye, de vannak, akik nem ragaszkodnak ennyire a biológiai magyarázatokhoz, és sokkal inkább paranormális, illetve testen kívüli élményekkel azonosítják a dolgot. Szepes Mária után szabadon Amalie Bruun is inkább a transzcendentális oldalról keresgéli a válaszokat legfrissebb lemezén.

Főszereplőnk a hűvös, szeles Koppenhágában látta meg először a napvilágot eltakaró felhőket, és robbanásszerű karrierje is itt, a nordikus világban indult útjára egy olyan zenei stílus képviseletében, amellyel bizony sok embert ki lehet űzni a paradicsomból. Elég, ha csak idebiggyesztem az atmoszférikus, női énekkel előadott pagan-folk vagy black metal stílusmegnevezéseket, és az olvasók kilencvenhét százaléka bizonyosan kézbe temetett arccal húzza az egér mutatót a képernyő bal felső sarka felé, a böngésző balra mutató „Vissza" gombjáig. Pedig hát a zenei skatulyának többnyire másodlagos szerep jut abban az esetben, ha a dalokban akkora potenciál rejlik, ami minden mást zárójelbe tesz, és Amalie Bruun – illetve az általa alapított Myrkur projekt – ezt most szépen be is bizonyítja nekünk a Mareridt több mint rokonszenves szerzeményeivel. Már a bemutatkozó EP-n és a két esztendővel ezelőtti, Mayhem és Ulver zenészekkel közösen rögzített M albumon is érezhető volt, hogy Bruun kisasszony valami roppant egyedi vállalkozásba fogott. Minden kockázatot vállalva vegyítette úgy össze a különböző zenei stílusokat, amiből csakis valami különleges születhetett.

megjelenés:
2017
kiadó:
Relapse
pontszám:
10 /10

Szerinted hány pont?
( 37 Szavazat )

Persze a black metal-mentalitás a friss korongon is alap, mégis olyannyira vegyes az összhatás, hogy ezt a muzsikát ugyanúgy tudná szeretni egy Enya-rajongó is, mint az, aki inkább az Immortalra vagy a Bathoryra esküszik. A nyitó címadó is teljes egészében kelta népzene, amelyet akár Loreena McKennitt is előadhatna, és a folytatásban hallható őskáoszból kirobbanó károgást is képes úgy ellenpontozni az éteri, ködből előbukkanó nyughatatlan lelkek huhogó kórusaival, valamint a hasonló melódiákat húzó hegedűkkel Amalie (multi-instrumentalista a hölgy – csak úgy mellékesen), hogy azt egyszerűen muszáj újra és újra lepörgetni. Aztán a The Serpent egy olyan őselemeket megidéző, misztikus rituáléba ránt be, hogy abból megint csak lehetetlenség kiszabadulni. A vánszorgó, hipnotikus ritmusok és legfőképpen a második verzénél megjelenő csörgődobok (netán emberi csontok?), valamint a sokszor brutális keretek között megszólaltatott különleges, népi hangszerek teremtik meg azt a fajta mágikus atmoszférát, ami ellenállhatatlanná teszi ezeket a szerzeményeket, és amelyekhez képest a hasonló szellemben alkotó jelenlegi Blackmore's Night például csak egy hatalmas giccs. Az egyik legnagyobb kedvenc Elleskudtben is szó szerint tombolnak az elemek, hömpölyög az ár, miközben Amalie a magasakban még valahol Tori Amost is megidézi, csak ez a dal mérföldekkel izgalmasabb, mint Tori utóbbi, teljesen egyforma lemezeiről bármi.

A Crown csodás melódiáit – és legfőképpen a végén hallható angyali kórust – pedig talán még Kate Bush is irigykedve hallgatná, hiszen ilyen jellegű dalokkal szórta ő is tele annak idején a ma már klasszikusnak számító lemezeit. Ez utóbbi nóta is simán kiemelt szerepet kaphatna az angol énekesnő bármelyik albumán. Üresjáratról nem is igazán tudok említést tenni, hiszen minden tételnek megvan a sajátos légköre, legyen szó Dead Can Dance-szel rokon, sírontúli, nyomasztóan vánszorgó temetői hangulatról (Funeral, Gladiatrix), hagyományőrző ünnepi momentumokról (De Tre Piker, Kaetteren), de az átszellemülten előadott, csodás klippel felvezetett Ulvinde is baromi szuggesztív tud lenni a maga módján. A leggonoszabb atmoszférát mégis inkább az utolsónak érkező Bornehjem váltja ki, amelynek kórusai mintha katedrálisok óriási falai között visszhangoznának, s gyermekhangra torzított, bosszúvágytól fűtött mondókája is vérfagyasztóbb bármilyen keménykedős üvöltözésnél. Nem beszélve a dán, svéd, izlandi és angol nyelv együttes használatáról is, ami szintén csak egy újabb réteg hab a tortán.

Mondhatni, hogy 2017-ben ebben a műfajban is kockázatos bármiféle vállalkozásba kezdeni, mégis, a Myrkur magasan kiemelkedik a pagan-folk vonalon. Ez a zene alami olyasmiből fakad, ami örök, s az agresszió helyett is inkább a fák, a patakok és az erdő nyelvén beszél. Ebbe a lemezbe tényleg érdemes több energiát fektetni, beletemetkezni és hosszabb ideig ismerkedni vele, mert kiemelkedően erős, sajátos hangulatokkal teli dalokkal rakta tele Amalie. A hangzást is direkt olyan visszhangosra és koszosra lőtte be, ahogyan ennek a muzsikának szólnia kell, bár talán fülessel még jobban kijönnek az elrejtett apróságok. Ritkán szórom meggondolatlanul a tízeseket, de a Myrkur most végre felkavarta egy picit a sötét ambient zenék fekete állóvizét.

Amalie Bruun a Myrkur projekttel december 7-én Budapesten, az A38 Hajón koncertezik a Sólstafir vendégeként. Részletek itt.

 

Hozzászólások 

 
-2 #18 Anomander 2017-10-20 09:41
Nekem bejön a lemez, valószínűleg abba a 3%-ba tartozom, akit nem riaszt el az "atmoszférikus, női énekkel előadott pagan-folk vagy black metal" :)
Ugyanakkor inkább 9/10, néha azt érzem, hogy fokozódik a feszültség a dalokban, de nem teljesedik ki egészen.
A hangulat viszont nagyon a helyén van.
Idézet
 
 
-2 #17 NemTom 2017-10-15 10:51
Idézet - Lantis 74:
Húúú..- Ez a muzsika nagyon nem az én világom. Kíváncsiságból a You Tube-on belehallgattam, de nem igazán jött be. Persze ehhez 100% ban érteni kéne a szöveget.

Érdekes, én szoktam hasonló zenéket hallgatni, és amikor először belehallgattam a youtube-ra tett dalokba, engem sem fogott meg. A hammeres ismertető alapján adtam neki egy esélyt, mármint az egész albumnak, és úgy fogott meg nagyon
Idézet
 
 
-2 #16 Lantis 74 2017-10-15 07:58
Húúú..- Ez a muzsika nagyon nem az én világom. Kíváncsiságból a You Tube-on belehallgattam, de nem igazán jött be. Persze ehhez 100% ban érteni kéne a szöveget.
Idézet
 
 
-3 #15 Petya 2017-10-13 20:39
Myrkur = Királyság! Az új lemez inkább neofolk! Viszont zeneileg parallel a Witcher 3 zenei anyagával (OK. a Blood & Wine némileg más !) Hmmm.. lehet hogy ezért is bejövős ? He He!
Idézet
 
 
-4 #14 cápaidomár 2017-10-12 01:45
Húgomnak háromszor is volt alvásparalízise , közvetlenül az elalvás előtt, ha olyan is van. Ha nem, akkor eltérítették a földönkívüliek. Szerintem ez utóbbi a ludas. Kiakadt, amikor felvázoltam Neki, elvégre hogy a francba lehet egy ilyen élmény után minden további nélkül elaludni? Azt mondta iszonyú félelmetes volt, a "magyarázatomon" meg kiakadt.
Idézet
 
 
-2 #13 NemTom 2017-10-11 21:16
Egy gondolat erejéig még visszatérnék az alvási paralízisre.
Az ember számára azért is ilyen ijesztő, és ismeretlen, mert nincs vele olyankor senki. Még aki társaságban alszik, a párjával, másokkal, az is, amikor megéli ezt az élményt, hiába néz a másik emberre, hogy láttad? Az nem látta, mert aludt közben, míg a lidérc ült rajtad
Idézet
 
 
+1 #12 19EmpEroR75 2017-10-11 03:01
Idézet - NemTom:
Volt már olyan, hogy új lemez 10 pontot kapott?
Mert amikor áttért a Shock az új pontozási szisztémára ( http://www.shockmagazin.hu/kulturshock/egysegesitettuk-a-shock-pontozasi-rendszeret ), azóta új megjelenés még nem kapott 10 pontot. ("10 – hibátlan mestermunka, amire évek múlva klasszikusként fogunk visszaemlékezni ")


Nekem elsőre a Malina ugrott be a Leproustól, meg Lucassen mester friss albuma, hogy az mintha max. pontosok lettek volna. Csak márciusig mentem vissza, addig ennyi 10 pontos lemez volt (elég sok 9-es, és pár 9,5-ös, de ezeket már nem gyűjtöttem ki)

- Leprous: Malina
- The Night Flight Orchestra: Amber Galactic
- Ayreon: The Source
- Pentagram: Akustik
- Ulver: The Assassination Of Julius Caesar
- KXM: Scatterbrain
Idézet
 
 
+2 #11 NemTom 2017-10-11 01:02
Volt már olyan, hogy új lemez 10 pontot kapott?
Mert amikor áttért a Shock az új pontozási szisztémára ( http://www.shockmagazin.hu/kulturshock/egysegesitettuk-a-shock-pontozasi-rendszeret ), azóta új megjelenés még nem kapott 10 pontot. ("10 – hibátlan mestermunka, amire évek múlva klasszikusként fogunk visszaemlékezni ")
Idézet
 
 
#10 pumpika666 2017-10-10 21:32
nem tudom, mennyire illik a témába, de 97ben meghalt a nagymamám és pár hétte lkésőbb volt egy olyan (fél?)álmom, hogy ott ül az ágy végében és én szeretném megölelni és beszélni hozzá, de nem tudok semmit sem csinálni
Idézet
 
 
-2 #9 Tulus 2017-10-10 17:31
Ui: Egyszer nekem is volt álomparalízisem , még a régi házban laktunk, a bátyám is itthon volt a másik szobában....
Valamilyen okból kinyílt a szemem az éjszaka közepén, át akartam fordulni a másik felemre, és azt vettem észre, hogy nem tudok megmozdulni :O
Iszonyatosan bepánikoltam, ráadásul úgy láttam, mintha valaki más is lenne a szobában :/
Arra gondoltam, átkiáltok a bátyámnak, hogy jöjjön és csináljon valamit, és amikor kinyitottam a számat, akkor jött a második meglepetés: Nem jött ki hang a torkomon :O
Kb fél óra után tudtam valamennyire lenyugodni, aztán nagy nehezen elaludtam.
Amikor felébredem, akkor elkezdtem azon kockázni, hogy mi a túró volt ez.... aztán később olvastam erről a dologról némi infót, de egyáltalán nem nyugodtam meg :/
Idézet
 
 
-2 #8 félrészegbártáma$tás 2017-10-10 16:55
Idézet - sanctus:
Idézet - Feri:
Blöffzene szűz kisfiúknak és olyanoknak akik automatikusan kiverik ha valaki erdőben wicca boszorkánynak öltözve Tolkienes hangulatot akar csinálni. Ha 1998 lenne még tetszene is.


Ezek szerint 98-ban még szűz voltál és kiverted ha valaki erdőben wicca boszorkánynak öltözve Tolkienes hangulatot akart csinálni? Vagy akkor a zene fogalma még más volt, és kevésbé számított volna blöffnek?
Ezért szeretem a Shock! komment szekciót, minden napra jut valami fontos infó.


Többek között például az, hogy egyeseknél 1998-ban és az első Mayhem-demóknál megállt az idő, meg, hogy még mindig léteznek olyan trve blöff-metal arcok, akik a mai napig falfehérre festve állnak a zuhany alá démonokat idézni.:D
Idézet
 
 
+7 #7 sanctus 2017-10-10 16:36
Idézet - Feri:
Blöffzene szűz kisfiúknak és olyanoknak akik automatikusan kiverik ha valaki erdőben wicca boszorkánynak öltözve Tolkienes hangulatot akar csinálni. Ha 1998 lenne még tetszene is.


Ezek szerint 98-ban még szűz voltál és kiverted ha valaki erdőben wicca boszorkánynak öltözve Tolkienes hangulatot akart csinálni? Vagy akkor a zene fogalma még más volt, és kevésbé számított volna blöffnek?
Ezért szeretem a Shock! komment szekciót, minden napra jut valami fontos infó.
Idézet
 
 
-2 #6 Tulus 2017-10-10 15:19
Az első lemez se volt rossz, de majd meglátjuk, hogy ez az új lemez mit mutat.
Idézet
 
 
#5 Gabe von Buddah 2017-10-10 13:47
A leírásokat olvasgatva tudatosan távol tartottam magam az első albumtól, de ebbe belehallgattam és nagyon jónak tűnik.

Álomparalízisem életemben egyszer volt, rögtön elalvás után. 3 napig teljesen kész voltam utána.
Idézet
 
 
#4 Slayer203 2017-10-10 12:56
Elméletileg a szervezet kicsit sok olyan anyagot termel, ami azt szabályozza, hogy alvás közben ne mozogj túl sokat. Az ébrenlét és az alvás között félúton ez az anyag úgymond rosszkor szabadul fel és az agyad bepánikol, ettől hallucinál. Legalábbis ez volt az egyik gyakori magyarázat amikor engem is majdnem napi szinten kínzott a paralízis és az okai után kutattam. Viszont ha átlendülsz a holtponton és tudatos álomban van részed az valami eszméletlen.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Within Temptation - Budapest, PeCsa Music Hall, 2014. március 14.

 

Orphaned Land - Budapest, Club 202, 2013. október 4.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

K3 - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Pain of Salvation - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

Whitesnake Tribute Band - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. május 4.