Shock!

november 20.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés
Shockmagazin

Mortiis: Some Kind Of Heroin

Az igen széles és változatos rockzenei paletta egyik legérdekesebb jelensége a norvég Mortiis, melynek agya, az ork – vagy manó, fene tudja minek nevezik a tolkienisták - maszkokat kifejezetten kedvelő Havard Ellefsen új, saját lemez helyett valami egészen érdekes dologgal rukkolt elő. Végigcsörgette az ismerős zenekarokat, akiket megkért, hogy értelmezzék újra a legutóbbi, The Grudge album egyes dalait.

megjelenés:
2007
kiadó:
Earache
pontszám:
- /10

Szerinted hány pont?
( 1 Szavazat )

A Some Kind Of Heroin tehát egy remix album, amihez hasonlót legutóbb Al Jourgensen követett el a Revolting Cocks dalaival, ám az valahogy nem lett az igazi. Itt viszont majd' minden egyes dalt más és más együttes dolgozott át saját szája íze szerint, sőt, előfordul a lemezen, hogy egy tétel akár többször is felbukkan, különféle feldolgozások formájában, így itt 16 remixet kapunk, míg a boncasztalra fektetett The Grudge albumon eredetileg 10 szerepelt.

A dalokon stílusilag egyébként nem esett konkrét változás mivel a felkért együttesek is az industrial illetve elektro/dark/ambient vonalhoz tartoznak. Mégis, talán épp az elektronikus machinálások nyújtotta végtelen lehetőségeknek köszönhetően igen változatos átiratokat kapunk. Így még az a tény se zavaró, amit már említettem, hogy például a The Grudge dal nem kevesebb, mint négyszer fordul elő a lemezen, de a Gibberből is kapunk hármat, a Broken Skinből kettőt csakúgy, mint a Way Too Wickedből. Mindegyik más értelmezést kapott, van ahol az elektronikus rész a domináns, de ugyanaz a dal aztán felbukkan metalosabb verzióban is, így pedig természetesen az összkép is kellően sokszínű.

Az átgyúrásokat elkövető bandák közül én egyedül a The Kovenantot ismertem eddig, az olyan nevek, mint Zombie Girl, Mental Siege vagy Absinthium nem sokat mondanak nekem. Ám mindenképp ki kell emelnem a Therafuck által elkövetett Decadent And Desperate-et, mely átirat nagyon metalosra sikeredett, a lemez legzúzósabb tétele lett, igazi industrial pusztítás az újkori Ministry szellemében. Mondjuk az eredeti se volt pehelysúlyú darab, ugyebár.

A remixekkel tömött anyag amúgy érzésem szerint sok esetben már a metal, és úgy általánosságban véve a rock zene határmezsgyéjén mozog, a lemez első fele például inkább nevezhető elektronikus zenének. Ezért is csak Mortiis rajongóknak és rendkívül nyitott metalosoknak ajánlható jó szívvel ez a lemez, a többiek úgyis kifutnának a világból már az első dal után.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Perfect Symmetry - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

Jeff Loomis - Budapest, Dürer Kert, 2012. november 11.

 

Whitesnake - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. július 13.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.