Shock!

szeptember 17.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés
Shockmagazin

Midnattsol: Where Twilight Dwells

Tán már a csapat neve is elegendő ahhoz, hogy ösztöneinknek engedelmeskedve északi irányba forduljunk és ráhangoljuk lelkünket bizonyos skandináv frekvenciákra - melyek ezúttal dallamos, komor/szép árnyalatokkal átszőtt, gótikus muzsikaként érkeznek hozzánk.

megjelenés:
2005
kiadó:
Napalm / HMP
pontszám:
8,5 /10

Szerinted hány pont?
( 3 Szavazat )

Erről a fiatal bandáról mindenképp érdemes megjegyezni, hogy két hölgy is található a tagok közt - s hogy egyikük nem más, mint Liv Kristine (pl. T.O.T.) kishúgocskája. Ez persze önmagában kevés lenne az üdvösséghez, így jótékonyan előrebocsátom: a húg nem csupán szebb, hanem a hangi adottságai is jóval meggyőzőbbek számomra, mint nővéréé, akit rejtélyes okból kifolyólag "illik" ugyan isteníteni (istennőíteni), de én a méltatásoknak sosem láttam kellő alapját. Carmen éneke az én fülemnek kellemesebb, színesebb - finom, elegáns stílusa olykor Candice Night nevét juttatja eszembe...

Noha gótikát említettem, ezt a kifejezést nem kell feltétlenül melankóliával gondolattársítani. Az albumon ugyan több lírai, romantikus szerzemény is hallható, azért bőven jutott hely dinamikus daloknak is. Ilyen pl. az anyagot indító Another Return, majd - a címének igencsak ellentmondóan - élénk, energikus Lament. A jórészt akusztikus Unpayable Silence tökéletesen kiemeli Carmen megkapó hangját, de ugyanez a helyzet később, a folkos behatású, varázsos Desolation esetében is.

Erőre kapunk a kétlábgéppel nyomuló Haunted melódiáin, légies könnyedséggel suhanunk át az Enlightenment percein. Az álmodozó Tarefall újfent leszelídül és népiesen dorombol a fülünkbe. Izmot növesztve röffen ránk az Infinite Fairytale, majd a (feltehetően) norvégul megszólaló Pa Leting andalít a maga lendületes módján. Már-már monumentális hangulatot teremt az utoljára még rákapcsoló Dancing with the Midnight Sun billentyűs játéka, melyhez - ha jól működnek a letapogató csápjaim - részben még francia szöveg is járul. A levezetés egy akusztikus, hullámmorajos lírai szösszenetként induló, lassan kibontakozó, majd nagyszabásúvá fejlődő szerzemény.

Hangulatos, egyszerre szolid és nagyon is életrevaló a Midnattsol szférák közt lebegő muzsikája.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

Helstar - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

Dark Tranquillity - Budapest, Dürer Kert, 2010. október 14.

 

Winger - Budapest, A38, 2009. december 9.

 

Wendigo - Budapest, Kultiplex, 2006. október 14.