Shock!

április 22.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Mekong Delta: Lurking Fear

Tavaly valószínűleg nagyon jól viselkedtem, hiszen évvégi kívánságaim közül kettő is teljesült: újjáalakult a Forbidden és kijött egy vadiúj Mekong Delta lemez is! Ráadásul a Lurking Fear nem is akármilyen, abszolút méltó a legendás zenekarhoz, nálam egyenesen az év lemeze lett.

megjelenés:
2007
kiadó:
AFM / HMP
pontszám:
10 /10

Szerinted hány pont?
( 6 Szavazat )

A Ralph Hubert vezette német thrash csapat sosem örvendett óriási népszerűségnek, mindig is inkább a beavatottak, a mániákusok zenekara volt, semmint a széles tömegeké. Ez a muzsika mondjuk totálisan alkalmatlan is arra, hogy rockfesztiválon hejjegve bulizzon rá az átlag zenehallgató, a szó szoros értelmében progresszív, ultrakomplex thrash muzsikát ugyanis elsőre lehetetlen megemészteni. Sok-sok hallgatás és odafigyelés kell ahhoz, hogy a már-már kakofón masszából kihámozzon valamit az ember, de megéri a fáradságot.

A Lurking Fear tökéletesen passzol az eddigiek mellé, külön öröm számomra, hogy talán legkedvesebb MD lemezemmel, a Dances of Deathtel mutat leginkább rokonságot. A bőgős/főnökön kívül egyébként egyedül Uli Kusch a visszatérő a zenekarban, ő Patrick Duval néven már játszott a Gnom EP-n, még a hőskorban. A többiek újak, a gitárokat egy jobbára ismeretlen, ám kiváló svéd arc, Peter Lake kezeli, az énekesei posztot pedig a Scannerben és Angel Dustban is megfordult Leo Szpigiel tölti be. Leo tökéletes választás, hiszen hangja majdnem egy az egyben olyan, mint elődjéé, Doug Lee-é volt, ráadásul a lemezzel való ismerkedéskor is ő lehet az első kapaszkodó, hiszen annak ellenére, hogy kifejezetten a magas tartományokban mozog, sikerült nagyon fogós dolgokat összehoznia, lásd pl. a harmadik Immortal Hate-et vagy a Ratterst. A legnagyobb ebből a szempontból a Defenders of the Faith, aminek ugyan semmi köze a Judas Priesthez, de olyan masszív tekerés és akkora refrén van benne, mint Fekete László bicepsze! A finom kis flamenco szóló pedig egész egyszerűen zseniális.

Ralph Hubert mindig is vonzódott a komolyzenéhez, így a Mekong Delta lemezeken hagyománnyá vált egy-egy klasszikus, illetve valamely tételének feldolgozása. Ezúttal Dimitri Schostakowitsch 10. szimfóniája került sorra, de helyt kapott még a lemezen két tétel Ralph saját szerzeményű instrumentális darabjából is. Persze gondolni sem szabad holmi szimfonizmusra, mindhárom darab kőkemény techno-thrash metal! (A Modearto sokaknak lesz ismerős!) A lemez hangzása is tökéletesre sikeredett, kellően mai ugyanis, de úgy szólal meg, hogy érezni belőle, hová nyúlnak a banda gyökerei.

Ha valóban progresszív és technikás, ugyanakkor kőkemény, de dallamos thrash metal zenét akarsz hallgatni, a Mekong Delta a te zenekarod. Kezdésnek pedig nyugodtan válaszd a Lurking Feart, mert a banda teljes diszkográfiáját tekintve is az egyik legjobb alkotásuk. Érdemes keresni a limitált kiadást, melyhez bonusz dvd is jár, egy több mint kultikus 91-es koncert teljes felvételével.

Mestermű!

 

Hozzászólások 

 
+2 #1 Guest 2011-03-19 12:50
Ezzel a lemezzel már kis híján születésnapi bulit is tartottunk. Haveromnak vettem meg ugyanis újkorában, alig kapta meg, nyomta is be a gépbe
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Mátyás Attila Band - Budapest, A38, 2011. július 2.

 

Slayer - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Wisdom - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Solar Scream - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Wendigo - Budapest, Süss Fel Nap, 2004. november 23.