Shock!

július 02.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Mandragora Scream: A Whisper Of Dew

A Mandragora Scream muzsikája titokzatos, elvarázsolt tájakra vezet bennünket. A kerek erdő közepére, barlangok mélyére, ahol koboldok, manók, kentaurok, entek s tündék élnek békés közösségben. S a tündék közül nem akárki e misztikus világ lakója, hanem maga Arwen, aki több ízben is megszólal az album hallgatása során. Az anyag színpompás élménnyel kecsegtet.

megjelenés:
2003
kiadó:
Nuclear Blast / HMP
pontszám:
8,5 /10

Szerinted hány pont?
( 0 Szavazat )

Egyszerre elvont és könnyen befogadható. Hangulatában mindvégig álmodozó, andalító. Olykor lírai, ringató, másutt szilaj, erőtől duzzadó. Igazi metal nóták váltakoznak lágyabb, légiesebb szösszenetekkel. Hangsúlyos a billentyűk, effektek, neszek szerepe, de az anyagról elmondható, hogy döntő részt gitárcentrikus muzsikát tartalmaz. Zongora, hegedű, elektronika épp úgy jellemzi, mint a torzított gitárok robaja.

A zenekar voltaképp az énekesnő, Morgan Lacroix alakja köré épül, akinek hangja a dalok sokszínűségéhez illőn változatos, rendkívül kifejező. Fájdalom, szenvedély, éteri könnyedség - mindezek érzékeltetése nem gond számára. A nóták többsége ráérős, lassan áramló mesefolyam. Az első igazi beindulás a Silent Lullabies című dalban tapasztalható - itt végre képet kapunk a MS duhajabb, keményebb oldaláról. Remekbe szabott duett! Nem szűkölködünk fülbemászó melódiákban. Aki egyszer meghallja az A Vision they Shared vagy a Labyrinth of Earth pompás dallamait, annak biz' azonnal beletapadnak az emlékezetébe...

Az album egyik legkiemelkedőbb fénypontja a Rainbow Seeker. Éppen akkor csendül fel, miután a sebesült Frodóval menekülő Arwen bűvös varázsigéje folytán a gonosz fekete lovasok jól elsodródnak Rivendell határától. Hegedűszóval kezdődik, ismét az eszelősen jó férfihang kesereg a fülünkbe, majd akusztikus gitár, zongora járul hozzá s kibontakozik egy csodálatos, érzelmekkel átfűtött ballada. Meglehetősen egyedi darab, csipetnyi musical hangulata van - ez a Close Every Door. Sajnos infó híján fogalmam sincs, ki énekel a zenekarból Morgan mellett, de nagyon-nagyon jó a srác! Végül Arwen és Aragorn szerelmes szavai intenek búcsút nekünk...

Az A Whisper of Dew valóban tele van suttogásokkal, sóhajokkal, lágy szellők fuvallatával, rejtélyes csobbanásokkal, csilingeléssel, cirpeléssel. Sajnáljuk, amikor kalandozásunk véget ér e mágikus vidéken s midőn kinyitjuk a szemünket, ismét a rideg, valós világban találjuk magunkat. Az új album hangulatosabb, karakteresebb a zenekar előző anyagához képest.

Ajánlom mindazoknak, akik az érdekes, szép metal muzsikát kedvelik. Azoknak, akiket érdekelnek a női énekesek ebben a műfajban. S ajánlom álmodozóknak, dark-vampire-fantasy olvasóknak.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

Whitesnake - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. július 13.

 

Magma Rise - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Wisdom - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 14.

 

Wendigo - Budapest, Süss Fel Nap, 2004. november 23.

 

Wendigo - Budapest, Pesti Est Café, 2004. május 15.