Shock!

augusztus 17.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Gorgoroth: Instinctus Bestialis

0309gorgRég éreztem már az aggodalom nyomasztó árnyát egy Gorgoroth-sorlemez érkezésekor, de most, hogy egyre több helyről hallottam dicsérni az Instinctus Bestialist, megérett bennem a rettegés. Mi lehetne félelmetesebb egy bárki által fogyasztható anyagnál az Infernus-művekből?! Avagy mi lehet a titok, amelynek köszönhetően a vérben felgőzölt norvégok ennyire megszerettették most magukat? Bár az eredendő késztetés hiányzott, hat (vagy négy, tetszés szerint) év áldott hallgatás után az új albumot így tehát mindenképpen hallanom kellett!

Már az Ősborzalom óta közismert, hogy a Gorgoroth speciális felállásban üzemel, amelyből gyakorlatilag a vezér, a gitáros Roger Tiegs az egyetlen biztos pont. Jelenleg az évek óta vegetatív állapotban tengődő banda élő és stúdiós tagsága markánsabban aligha térhetne el egymástól, ami a múlt ismeretében már eleve komoly fegyverténynek számít. Egyáltalán, aki csak random módon tallózza a jelenkori újdonságokat, tán meg sem mondaná, hogy itt Infernusék bazseválnak éppen. Az Instinctus Bestialis tökéletesen új fejezetet nyit egy már-már bezárulni látszó könyvben.

megjelenés:
2015
kiadó:
Soulseller Records
pontszám:
7 /10

Szerinted hány pont?
( 20 Szavazat )

A vegyület egyik legfontosabb összetevője a mindenkori vokalista személye: a jelentős nosztalgiafaktorral, ámde „énekesi" képességekkel kevésbé felvértezett Pest után a Taake mindenese, Hoest jött a sorban, a zenekar ma is vele lép színpadra, ám itt mégis egy új hangra figyelünk fel. Egy szerb srác, a Triumfallból ismerős(?) Atterigner ad most a nótáknak karaktert, elődeinél mélyebb, death metalosabb orgánuma helyből komoly újdonságértékkel bír. Az Obituary ex-bőgősével, Frank Watkinsszal megerősített hangszeres szekció teljesítményét viszont mindig is Infernus szándékai határozták meg, e téren a helyzet változatlan. A jó Roger ellenben most eddig ismeretlen tájakra merészkedik a lassulás közben, alapvetően groovy death/doom-tónusú játékában a black metal már csak afféle színesítésként fér meg. A megszólalás végre aztán a szokásos porszívóhangzású botrány. Ja, nem – áttekinthető, tömény és tiszta!

Dalainak imádnivaló epikus karakterét szerencsére nem dobta sutba a banda, kellő nyitottság mellett valóban könnyen megy tehát a barátkozás a fél órás anyaggal. El kell fogadnunk, hogy a múzsa sosem vesződött különösebben Infernusszal, a dalszerzés nyűgét egyedül felvállaló gitáros ebben az új környezetben is a képességeire szabott, meglehetősen arctalan témáit hozza. A dobos Tomas Asklunddal (Dawn) közösen aztán mindezt egészen pofásra kerekítették a stúdióban, de a hozzáadott értékek sora itt véget is ér. A ritmusszekció munkája felejthető, a vendégszólisták (köztük a Geoff Tate mellől ide penderült Chris Cannella az Autumn's Endből) olykor klasszikus ihletésű megfejtései itt szerintem inkább csak megzavaró jellegük miatt figyelemfelkeltőek.

Az Instinctus Bestialis tényleg nem lett egy eredendően rossz lemez (ahogy arra felkészültem), bár a zenekar úgymond örökségét nem pallérozza, a nyomasztó hangulatot jól hozza, ráadásul az avatatlan fülekbe is könnyedén szökken be. A Gorgoroth felemelt fejjel tarthat a vég felé. Sikamika uralkodik.

 

Hozzászólások 

 
+3 #5 Nornagest 2015-07-19 16:10
Hát ezért kár volt visszatérniük.
Idézet
 
 
+7 #4 Tulus 2015-07-19 12:08
A Destroyer tényleg jó lemez volt, sajnos a Gorgoroth mai szarai még a Destroyer bokájáig se érnek fel....
Idézet
 
 
+5 #3 P.R. 2015-07-19 09:31
Tudom , olvastam. De én az eredeti kritikával nem értek egyet..

http://www.shockmagazin.hu/cd-kritika/gorgoroth-destroyer

Azt az egyet tudom felhozni negatívumként , hogy szinte az összes számnak más a keverése.
Idézet
 
 
-4 #2 Draveczki-Ury Ádám 2015-07-19 09:26
Idézet - P.R.:
Ősborzalom??? Szerintem a Destroyer az egyik legjobb lemezük. Pedig nem vagyok 12 éves kezdő blackes.

http://www.shockmagazin.hu/klasszikushock/gorgoroth-destroyer
Idézet
 
 
+4 #1 P.R. 2015-07-19 09:23
Ősborzalom??? Szerintem a Destroyer az egyik legjobb lemezük. Pedig nem vagyok 12 éves kezdő blackes.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Nitzer Ebb - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Overkill - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Stratovarius - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.