Shock!

június 26.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Dr. Living Dead!: Crush The Sublime Gods

drlivingdead_cMegmondom őszintén, nagyon csípem az évek óta rendületlenül pörgő retro-thrash-hullám csapatait. Aláírom persze, hogy legtöbbjük jószerivel semmi újat nem adott hozzá a műfajhoz, a megjelent lemezek többsége pedig a jól ismert sablonok egymás mögé dobálásából és néhány klasszikus alapcsapat témáinak kopírozásából áll, mindezek ellenére mégis marha szórakoztatónak találom őket.

Abszolút e színtér tagja a stockholmi Dr. Living Dead! is, akikkel február végén a magyar thrash-társadalom is találkozhatott a mára szépen felkapaszkodott Suicidal Angels és a szintén stílusrokon Angelus Apatrida vendégeként. Mivel épp külföldön voltam abban az időben, mély szívfájdalommal ugyan, de ki kellett hagynom a bulit, utólag azonban utánanéztem az általam korábban nem ismert skandináv zenekarnak. A svéd csapat már csaknem egy évtizede létezik, a Crush The Sublime Gods pedig a harmadik teljes hosszúságú lemezük, amit hallgatva maximálisan értem, miért látott fantáziát bennük a Century Media.

megjelenés:
2015
kiadó:
Century Media
pontszám:
8 /10

Szerinted hány pont?
( 19 Szavazat )

Míg a legtöbb hasonszőrű horda a Slayer vagy a Metallica felől közelít a thrash metalhoz, addig Dr. Élőhalotték inkább a Suicidal Tendencies-vonalat követik. Már a bandanás, koponyás imidzsről is egyértelműen az ST ugrik be, de Dr. Mania orgánuma is hajaz Cyco Mikóéra, ehhez tökéletesen passzolóan pedig természetesen a muzsika is egyfajta crossover/thrash-egyveleg, Anthrax- és Nuclear Assault-hangulatokkal. A Suicidal Tendencies hatása az olyan lassabb dalokban a legnyilvánvalóbb, mint az Eternal Darkness Of The Fucked Up Mind, a Free? vagy a No Way Out, a gyorsabb dolgok esetében pedig többször is Nuke-féle megoldások domborodnak ki. Ahogy pedig némi angoltudással a számcímekből is megállapítható, a csordavokálokkal nyakon öntött dalokat masszív társadalomkritikával vértezték fel, illetve akusztikus témázgatás (Salvation) is akad az anyagon, minden nélkülözhetetlen összetevő megvan tehát ahhoz, hogy a kotyvalékból élvezetes thrash-esszencia kerekedjen ki.

A lemez mindemellett jól is szól (szerencsére nem polírozták túl), így az egyéniség hiánya mellett pusztán egyetlen problémám van vele, mégpedig az, hogy a két bónusszal együtt ötvenpercesre hizlalt dallista kicsit már túl hosszú. Ezek azonban olyasfajta apróságok, amik a Crush The Sublime Gods hallgatása közben egyáltalán nem zavarnak, szóval én azt mondom: bandanát fel, induljon a mosholás!

 

Hozzászólások 

 
+1 #4 imi 2015-04-19 00:17
Nagyon adja, minden nap lepörgetem legalább egyszer. ST csak nyomokban, Anthrax meg Death Angel annál inkább!
Idézet
 
 
+2 #3 saszi 2015-04-14 09:36
Nagyon jó zene. Az ilyen ritka, mint a fehér holló. Engem mondjuk leginkább a Death Angelre emlékeztetnek.
Idézet
 
 
+2 #2 James Smith 2015-04-13 21:24
Ez valami hihetetlen jó zene! A borító meg gyönyörű!
Nagyon erősen ajánlott!
Idézet
 
 
+9 #1 LiliMiciPanniSári 2015-04-12 10:29
Talán az utóbbi sok éve legjobb crossover/thrash csapata...jó az új nótafa hangja is (Belladonnás itt ott...és a korai Anthrax is előbukkan a ST mellett)...remek anyag... negyvenes thrash/crossover fanok biztos örömüket lelikaz új album hallgatása közben....
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Treatment - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Nevermore - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2007. július 11.