Shock!

október 20.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Asphyx: Live Death Doom

A tavalyi évben győzedelmes visszatérést produkáló holland Asphyx nem kíván segget csinálni a szájából, és bizony addig üti a vasat, amíg meleg. Hét éves kihagyás után úgy tűnik, a hollandok végre ismét a jó úton járnak, hiszen történetük egyik legerősebb lemezét követően idén a tetemes, huszonhárom évnyi pályafutásukat legelső koncert DVD-jükkel ünneplik meg.

megjelenés:
2010
kiadó:
Century Media / EMI
pontszám:
- /10

Szerinted hány pont?
( 1 Szavazat )

Jelen írás tárgya ennek a németországi élő felvételnek a hanganyaga, mely terjedelménél fogva (két óra tömény death metal!) két lemezen fog megjelenni, természetesen a DVD-vel, vagy külön is megvásárolható formában.

Mivel a maga nemében egy igen patinás névről van szó, épp ezért sok újdonságot sem a dalokról, sem pedig az előadásról nem lehet elmondani. Itt bizony egy több évtizedes legenda játszik lehengerlő vehemenciával, egy jól összeszokott gépezet, aminek még mindig van helye az élők sorában. A kétórás játékidőnek köszönhetően gyakorlatilag a program a teljes Asphyx életművet átfogja, s még a legutóbbi albumról is kapunk hét dalt. Az esseni közönség hallhatóan csupa fanatikusokból áll, s bár nyilván nem több ezres tömegről beszélünk, a klubhangulatot a felvétel tökéletesen visszaadja. Arról nem is beszélve, hogy a frontember, Martin van Drunen, a túlvilági hörgés mellett végig profi módon kommunikál is a közönséggel, méghozzá németül, amitől tényleg olyan légkört teremt a teremben, mintha otthoni terepen teljesítenének.

A hangzás Dan Swanönek köszönhető, aki már a Death...The Brutal Wayen is dolgozott a csapattal, s ismét nagyot alkotott, bár ezúttal persze másként. Ha a producer használt is utólagos javításokat az anyagon, azt csak minimális mennyiségben tehette, mivel a felvétel élő hangzása ennél élőbb talán már nem is lehetne. Zajos, nyers, van tere az egésznek, mintha mi is ott lennénk a darálóban a színpad előtt, ám ami a legfontosabb, hogy a közönségzaj akkor se tűnik el hipp-hopp, amikor a banda belekezd a zenélésbe. Üvöltözések, bekiabálások, füttyszó végig hallható a lemezen, vagyis ez itt tényleg egy élő album, nem stúdióban felvett, és utólag megbuherált műkoncert.

Érdemes egyébként a DVD-t is beszerezni, mivel azon a teljes képes koncert mellett egy kimerítő dokumentumrészleg is található, melyben töviről hegyire kivesézik a tagokkal az együttes teljes történetét egészen a kezdetektől, de emellett kapunk még egy bónusz szekciót is, ami egyéb koncertrészletekből és videoklipekből áll. Az így négyórásra hízó DVD is kötelező tehát a banda elkötelezettjeinek, és úgy általában véve az old school death metal rajongóinak. Én ugyan nem hallgatok túl gyakran koncertlemezeket, de az Asphyx ezen kiadványa mindenképp a hitelesebb dobások közé tartozik, amit hazai Asphyx koncert hiányában időről-időre érdemes lesz elővenni.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Eric Martin - Budapest, PeCsa Music Café, 2013. március 9.

 

Helstar - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Psychotic Waltz - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Winger - Budapest, A38, 2009. december 9.

 

Wendigo - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.

 

Wendigo - Budapest, Wigwam, 2004. október 29.