Shock!

július 25.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Amberian Dawn: Take A Chance - A Metal Tribute To ABBA

amberiandawn_cAz értelmetlenség tökéletes zenei megtestesülésével rukkolt elő az Amberian Dawn, tipikus „köpjünk föl és álljunk alá"-vállalkozással. Adott ugye egy leginkább középkategóriásként jellemezhető, finn szimfo-metálos alakulat, akik valami miatt a fejükbe vették, hogy felvesznek egy teljes lemeznyi ABBA-klasszikust. Megtették, de nem nagyon lehet értelmes érveket felsorakoztatni a kísérletből született háromnegyed órás album léte mellett, legfeljebb annyit, hogy Tuomas Seppälä és társai bizonyára élvezték a felvételeket. Viszont minden túlzás nélkül állíthatom: elképzelni sem tudom, ki és miért hallgatná meg egynél többször ezt a lemezt.

Coming outolok: csak bőven felnőtt fejjel, igazság szerint nagyjából az utóbbi tíz évben tanultam meg értékelni az ABBA munkásságát. Mára viszont a helyére került nálam a dolog, így nem tudok mást tenni, mint megsüvegelni az Anderson & Ulvaeus Művek örökségét. Utólag visszatekintve maximum sejtem, miért nem hallottam – vagy inkább miért nem akartam meghallani – a zsenialitást a régi slágerekben. Bizonyára közrejátszott ebben, hogy amikor zeneileg elkezdtem eszmélni, a zenekar úton-útfélen nyomatott életműve már bőven közhelyszámba menő, kötelezően széthozsannázandó adottság volt, ez pedig zsigeri idegenkedést és ellenszenvet váltott ki belőlem. Időbe telt, mire le tudtam választani az ABBA hatalmas árnyékát és össznépi kultuszát a lényegről, a zenéről. A fanboyoknak is nyugodtan nevezhető Danev és Cseke kollégákkal ellentétben magamtól ma sem hallgatom a régi lemezeket, de odáig már bőven eljutottam, hogy ha valahol felcsendül egy-egy számuk – márpedig mindig felcsendül, éppúgy, mint kölyökkoromban, tehát a dolog teljesen egyértelműen örökre szól –, megörülök neki, és egyből feltűnik valamilyen briliáns dallamfordulat vagy ultrakreatív hangszerelési megoldás, ami valósággal mellbevág.

megjelenés:
2022
kiadó:
Napalm
pontszám:
alapanyag: 10 /10
koncepció és megvalósítás: 4 /10

Szerinted hány pont?
( 20 Szavazat )

Ha ragaszkodunk az alapanyaghoz, meg lehet csinálni ezeket a dalokat az eredeti verzióknál kompaktabb formában? Nyilván nem. Ugyanígy nagyon elrugaszkodni sem lehet tőlük, hiszen annyira markánsak, hogy minden efféle próbálkozást levetnek magukról, egyszerűen a lényegük veszne el. Van elég kreativitás az Amberian Dawnban, hogy ezekkel együtt is csavart vigyen a dalokba, vagy igazolja ennek az egész projektnek a létjogosultságát? Objektívkedést mímelve mondhatnám, hogy mindenki hallgassa meg a végeredményt és válaszolja meg a kérdést saját maga, a felvetés azonban valójában teljesen egyértelműen költői. A finnek természetesen nem tudták a saját képükre formálni ezeket a dalokat – eleve nem túl egyedi csapatról beszélünk –, de hallhatóan nem is nagyon akarták: áthangszerelték őket szimfonikus eurometálba, aztán hadd szóljon.

Elmondhatja Seppälä, milyen sokat dolgoztak ezen a projekten, nincs is okom megkérdőjelezni ezt, de a melómennyiség nem igazán köszön vissza a hallottakból. Főleg, hogy az „eurometálba hangszerelés" ebben az esetben szó szerinti visszafejlesztést, lebutítást jelent: leegyszerűsítették Benny és Björn eredetiben állati összetett, nem egyszer szimfonikus műveket idézően szövevényesen megfogalmazott darabjait, toltak beléjük némi dzsi-dzsi gitárt, és kész. Nem tesz túl jót az összképnek az sem, hogy a megsokszorozott Capri Virkkunen végig önmagának vokálozik ezer sávon, és a jellegzetesen műanyag sound sem szolgáltat igazságot ennek az egész vállalkozásnak.

Éppen ezért egyenként nem is nagyon látom értelmét belemenni a dalokba. Komolyan él olyan ember a földön, aki eddig rühellte mondjuk a Take A Chance-t vagy a Mamma Miát, de most majd megszereti, mert beletoltak némi fantáziátlan ritmusgitárt? A rocktábor ABBA-hívő, az eredeti nótákat értő füllel hallgató része pedig óhatatlanul szörnyülködni fog majd a lemez hallatán, mondván, gagyi az egész úgy, ahogy van. Sajnos nem tudok velük vitatkozni, és nem is jut eszembe ennél feleslegesebb album az idei kínálatból.

 

Hozzászólások 

 
#19 Goodbye 2023-01-03 01:44
Aki szereti az igényes zenét, az idióta. Értem. Esetleg hallgasd meg a munkásságukat figyelmesen. Annyi mindent adtak az egyetemes könnyűzenének, hogy lehetetlen összeszedni. Nem véletlenül tiszteli őket egy rakás más műfajban tevékenykedő előadó is. Számomra a tavalyi év legjobb lemezét is ők szállították.
Idézet
 
 
#18 JamesKent 2023-01-02 16:46
Idézet - Goodbye:
Idézet - JamesKent:
Értékelhetetlen szemét ez is. Pont mint az eredeti.

Annyit érthetsz a zenéhez mint tyúk az abchez. Nagyobb zenei teljesítmény van benne mint az összes mai dirrdurrmötál keménykedésben együttvéve.


Te is pont olyan idióta vagy mint a másik hozzászóló.
Idézet
 
 
#17 Goodbye 2023-01-01 22:26
Idézet - JamesKent:
Értékelhetetlen szemét ez is. Pont mint az eredeti.

Annyit érthetsz a zenéhez mint tyúk az abchez. Nagyobb zenei teljesítmény van benne mint az összes mai dirrdurrmötál keménykedésben együttvéve.
Idézet
 
 
#16 JamesKent 2023-01-01 12:04
Idézet - Molnár zsanett:
10 pont!!!csinálja meg a kritikus bobban,és meg halgatom!!


Ez a legszánalmasabb hozzászólás amit el lehet képzelni. Nem kell tyúknak lenni ahhoz, hogy tudjuk hogyan néz ki egy tojás. Legközelebb erőltesd meg jobban magad.
Idézet
 
 
#15 JamesKent 2023-01-01 12:03
Értékelhetetlen szemét ez is. Pont mint az eredeti.
Idézet
 
 
#14 dreambarker 2022-12-31 12:12
Én a Sinergy-féle Gimme! Gimme! Gimme! átiratot bírom a legjobban. Ez az Amberian Dawn lemez meg valóban tök felesleges.
Idézet
 
 
#13 Nordmann 2022-12-31 10:37
Idézet - Cseke Feri:
Idézet - Nordmann:
És a Mamma Mia film feldolgozásait senki nem említi? Pedig a legjobb, nem? :D


És tényleg!!! Az annyira egyértelmű, hogy eszembe sem jutott. :D De mondjuk azt is lényegében a két Abbás fickó hozta tető alá és vokális fronton magasan az Amanda Seyfried-féle verziók működnek a legjobban.


Ezzel egyet értek.
Idézet
 
 
#12 Cseke Feri 2022-12-30 19:15
Idézet - Nordmann:
És a Mamma Mia film feldolgozásait senki nem említi? Pedig a legjobb, nem? :D


És tényleg!!! Az annyira egyértelmű, hogy eszembe sem jutott. :D De mondjuk azt is lényegében a két Abbás fickó hozta tető alá és vokális fronton magasan az Amanda Seyfried-féle verziók működnek a legjobban.
Idézet
 
 
#11 Molnár zsanett 2022-12-30 18:15
10 pont!!!csinálja meg a kritikus bobban,és meg halgatom!!
Idézet
 
 
#10 Molnár zsanett 2022-12-30 18:14
Meghalgattam,és tök jó!ez a lényeg!csinálja meg a kritikus jobban!!!!!???
Idézet
 
 
#9 Nordmann 2022-12-30 18:10
És a Mamma Mia film feldolgozásait senki nem említi? Pedig a legjobb, nem? :D
Idézet
 
 
#8 Equinox 2022-12-30 17:39
Az Abba egy tök jó popzenekar, gyerekkori őskori kedvenc, de valahogy a metalosítások sosem hozak lázba. Hallottam a tribute lemezt is, de kb mint a Pet Shop Boys, attól hogy tesznek alá alapra vette dzsi-dzsi riffeket (bár az Gamma Rayül pont jól sikerült pl), nem lesz sokkal érdekesebb.
Idézet
 
 
#7 Gurgi 2022-12-30 17:08
Eredetiben szinte elviselhetetlen az ABBA, voltak jó feldolgozások, kb. 20 éve egész lemez is megjelent, a lentebb már említett Therion, At Vance, Morgana Lefay, Sargant Fury-féle változatok többek között szuperek (és még a Tad Morose, a Spiral Tower és a Paradox). Rob Rock Eagle-je is kiváló, szanaszét alázza az eredetit:)))
Idézet
 
 
#6 Cseke Feri 2022-12-30 15:51
Idézet - janomano:
A Ghost féle sem jó?


Igen, abban legalább van valami egyéni íz, de az eredeti nyilván egymilliárdszor jobb. :)
Idézet
 
 
#5 ZoldAsz 2022-12-30 15:21
Az ABBA életműve zeneileg nálam 10 pont, feldolgozni, hozzáadni nyilván lehetetlen.
Nekem az egyetlen értékelhető feldolgozás a Morgana Lefay: Voulez-vous volt, semmi másban nem tudtam meglátni az értelmet.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Whitesnake - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. július 13.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

Overkill - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Whitesnake Tribute Band - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. május 4.

 

Watch My Dying - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.