Shock!

június 22.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés
Shockmagazin

Füves örömünnep az A38-on: hétfőn jön a Bongzilla!

0207bongzillaElőször Magyarországon az egyik legsúlyosabb stoner doom zenekar, az egykori és jelenlegi Weedeater, Buzzov*en és Sourvein tagokból álló Bongzilla! A névadó kaijuhoz hasonló súlyú mocsári riffeket és pszichedelikus elszállásokat kombináló kvartett hazai debütálása az év egyik legvaskosabb tripje lesz majd. A Sleep-féle fűszagú gyalulások mesterei ráadásul két évvel ezelőtti újjáalakulásuk óta is csak ritkán turnéznak, így bátran kijelenthetjük, hogy nemcsak hiánypótló, de exkluzív estére kerül majd sor május legzöldebb napján.

Az 1968-ban, New Orleansben alakult Bongzilla (...) - kezdhetnénk akár így is a szöveget, hiszen a kvartett zenéjét hallgatva aligha tűnne fel valakinek a kis hiba. Az 1995-ben alakult zenekar ugyanis bevallottan máig a Black Sabbath és a marihuána bűvöletében írja a mammutsonka-vastagságú riffekben tobzódó stoner himnuszait, melyekre érezhetően hatottak Matt Pike-ék súlyosan beborult tripjei és a Burning Witch-féle mocsári dagonyázások is. Számos kortársuktól eltérően viszont a Bongzilla több mint tisztelgés a nagy elődök előtt; a tagok pont annyira formálták a maguk képére a hatásokat, hogy az több legyen szimpla múltidézésnél vagy múló kábulaton.

Jó helyről meríteni természetesen bármelyik zenekar tud, Muleboy-ék viszont az arany középutat is megtalálták: direktebbek voltak a Sleepnél, befogadhatóbbak a Melvinsnél, gyorsabbak és punkosabbak az Earth-nél vagy a Sunn O)))-nál. Ráadásul az őket állandóan körbelengő füstfelhő mellett olyan riffeket eregettek, amelyek vaskosabbak voltak bármelyik általuk tekert jointnál. De hát mi mást várhatnánk egy olyan zenekartól, aminek tagjai megfordultak többek közt a Weedeaterben, a Sourveinben és a legendás Buzzov*enben is? Így túlzás nélkül kijelenthető, hogy mikor a 2009-es feloszlás után két éve újra összeálltak, az az extrém zenék egyik legjobban ünnepelt híre volt.

Ezek füstjében nem túlzás azt állítani, hogy május 15-e a hazai stoner-doom színtér örömünnepe lesz, főleg mert a wisconsini riffmesterek állításuk szerint már javában dolgoznak egy új lemezen – az elsőn a 2005-ös Amerijuanican óta. Amiből az A38-on elsőként kaphatunk majd egy szippantásnyit, garantálva, hogy sokáig emlegetjük majd ezt az estét.

Jegyár: 3500 Ft, elővételben: 2500 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón. Részletek itt.

Címkék:

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Anthrax - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

Lillian Axe - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Magma Rise - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.