Shock!

március 03.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Ronnie James Dio & Mick Wall: Rainbow In The Dark - Önéletrajz

dio_1Az életmódmagazinok, internetes bölcselők és mindenféle coachok legkedvencebb közhelye szerint az ünnepek végre lehetőséget biztosítanak arra, hogy az ember kicsit kiszakadjon a mindennapi mókuskerékből, kissé elcsendesedjen, lassítson és befelé forduljon. Az ilyesmihez pedig szokás valamilyen jó könyvet meg egy pohár bort is javasolni, melyek segítségével rögtön meg is szállhat minket a belső béke. Más kérdés, hányunknak van akár csak minimális esélye is a karácsonyi roadshow közepette megvalósítania mindezt, de ha te is azon szerencsések közé tartozol, akiknek kijut majd némi én-idő, és szereted minden idők egyik leghatalmasabb rockénekesének munkásságát, azt a néhány órát akár ezzel a kötettel is eltöltheted.

Ronnie James Dio 2010-ben hunyt el, életrajzi kötete mégis csak 2021-ben jelent meg először (nálunk pedig idén), aminek egészen prózai oka volt: Ronnie felesége és menedzsere, Wendy Dio egész egyszerűen képtelen volt hamarabb rávenni magát, hogy rendszerezze férje feljegyzéseit és vázlatait. Merthogy a könyv alapját természetesen az énekes kézzel írott visszaemlékezései, illetve feljegyzései képezik.

megjelenés: 2022
oldalszám: 268
fordította: Bus András
kiadó:
Trubadúr
Neked hogy tetszik?
( 13 Szavazat )

Ronnie tehát ugyanúgy régimódi módszerekkel dolgozott, mint ahogy Bruce Dickinson is, és pályafutásának elejét alaposan, minden részletre kiterjedően fel is dolgozta. Betegségének kialakulását követően aztán kénytelen volt visszább venni a tempóból, de a halála után fennmaradt számos jegyzet és vázlat elegendő volt hozzá, hogy Wendy a hétpróbás rockzsurnaliszta, Mick Wall segítségével összerendezze és kiadja a művet, ami Ronnie tervei szerint életrajzának első kötete lett volna. Ahogy az Előhang című részben fogalmaz, mindenképpen azt szerette volna ugyanis, hogy az első memoár ott érjen véget, amikor már a DIO zenekar frontján állva, saját jogon töltötte meg a Madison Square Gardent. Olyan mérföldkőnek tekintette ezt ugyanis, amit pályafutása legeslegelső koncertjével egyenrangú, született New York-iként pedig szívéhez különösen közel állónak élte meg. A végeredmény pedig tulajdonképpen ez is lett, hiszen a Rainbow In The Dark némileg túlmegy ugyan ezen az időponton, azonban a kronológia a Holy Diver utáni turné és a már említett fellépés idejéig igazán részletes és teljes: a Hear 'n Aiddel és az Intermission EP-vel záródó kötet a további eseményeket tényleg csak zanzásítva tartalmazza.

dio_2

Ronnie James Dióra a szakma – talán csak az egy szem Vivian Campbellt leszámítva – és a rajongók a mai napig is végtelenül kedves és udvarias, ízig-vérig úriemberként tekint, ez a kötet pedig maximálisan meg is erősíti ezt a képet. Annak ellenére, hogy pályáján érték azért igen komoly sérelmek, és összehozta a sors néhány igazán nehéz emberrel Ritchie Blackmore-tól Don Ardenen át az említett Campbellig, Ronnie mindenkiről maximális tisztelettel és elismeréssel szól. Wendy Dio néhány rövid hozzászólása olykor kevésbé toleráns, de tőle sem hangzik el tulajdonképpen semmiféle olyan kijelentés, ami akár csak a legkisebb botrány kavarására is alkalmas lenne. Ronnie egész egyszerűen nem ilyen karakter volt életében, így halála után kifejezetten stílusidegen is lenne a nevével egyfajta szennyest kiteregető botránykönyv. Mint írtam, ilyesmiről szó sincs, ez a kötet ugyanis gyakorlatilag olyasfajta tündérmese, amilyeneket Dio életében is annyiszor elmesélt: egy történet, amiben a megalkuvást nem ismerő királyfi többször is legyőzi a sárkányt, és a végén ellovagol a királylánnyal a naplementébe.

Ha tehát kizárólag a kokainba tüsszentős, szívószálon keresztül húgyot szürcsölő rockmemoárokat szereted, nem biztos, hogy neked szól a Rainbow In The Dark: Ozzy, Lemmy vagy a Mötley Crüe kalandjaihoz képest ugyanis Ronnie vállalásai és sztorijai a fasorban sincsenek, ha viszont az érdekel, mi vezetett odáig, hogy az eredetileg baseballosnak, majd trombitásnak készülő pici olasz kisifúból világklasszis legenda legyen, nem szabad kihagynod. Ráadásul az egész könyv nincs 300 oldal, így akár egy nap alatt a végére is lehet jutni. Én minden percét élveztem, és remélem, hogy egyszer a folytatása is elkészül, hiszen 1986 utánról is bőven lenne mesélnivaló, az biztos.

 

Hozzászólások 

 
#7 Earl 2023-08-30 21:58
Idézet - arkhoninfaustus :
átugrottam a gyerekkorral/kezdő zenei szárnypróbálgat ással kapcsolatos történéseket, és a Purple-lel közös Elf-turnéval kezdtem.


Mer ügyes fatyol, azé történhetett ez imígyen meg veled, he..!
Idézet
 
 
#6 Bajnai lövetett a Majdanon 2023-01-25 09:14
Idézet - Levike:
Akár csak Ozzynál, Dio -nál is az asszony vitt félre sok mindent. Sajnos a férfiak ilyenek, befolyásolhatóa k a p.na által.

Már persze akinek jut , mert neked nem nagyon.
Idézet
 
 
#5 Levike 2023-01-25 09:10
Akár csak Ozzynál, Dio -nál is az asszony vitt félre sok mindent. Sajnos a férfiak ilyenek, befolyásolhatóa k a p.na által.
Talán az egyetlen különbség, hogy Ozzy sokáig figyelt azért arra, hogy kikkel játszik, Dio viszont nem hozta egy idő után a szintet.
Ettől még nagy kedvencem.
Ozzynál pedig az újra följátszott újrakiadások egy olyan dolog ami igazából megbocsáthatatl an.
Idézet
 
 
#4 egy tehénhossznyi 2022-12-23 11:28
Az Iommi könyvben az volt Ozzyt eléggé lenézte Dio. Két annyira különböző karakter.
Idézet
 
 
#3 BS11 2022-12-22 16:33
Tisztelettel és elismeréssel gondolok Dio-ra, klasszikus lemezek sorát hagyta ránk. De mindig is érdekelt, hogy nálam jóval tájékozottabb emberek miként vélekednek Campbell-ről, kettőjük viszonyáról. Az igazság sose fog kiderülni, de érdekes, h Campbell 30! éve a Def Leppard tagja. Annyira még sem összeférhetetle n, se emberileg, se anyagilag.
Idézet
 
 
#2 arkhoninfaustus 2022-12-22 09:46
Pár napja kezdtem el olvasni, és pont tegnap jutott eszembe, hogy mintha még nem lett volna írás róla itt :)

Ezúttal a többi rockéletrajztól eltérően átugrottam a gyerekkorral/kezdő zenei szárnypróbálgat ással kapcsolatos történéseket, és a Purple-lel közös Elf-turnéval kezdtem. Nekem kicsit nagyvonalúnak, vázlatosnak tűnik Rainbow/Black Sabbath korszak ismertetése, de nem csodálom, ha a szólóbandájának nagyobb részt szentel(ne). Jól olvasható, kellemes könyv.
Idézet
 
 
#1 abigél 2022-12-22 08:09
A Kötelező olvasmány !!!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Anthrax - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Royal Hunt - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Die Hard - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Beardfish - Budapest, A38, 2010. október 24.