Shock!

április 21.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Mentes Norbert: Na, mi van? - 40 év Moby Dick

mentesnorbert_cUgyan lehetett tudni, hogy a Moby Dick tagsága között feszülnek ellentétek, a hullámok pedig néha kifejezetten magasra csapnak, mégis meglepett, hogy Mentes Norbi és a csapat tagjai elváltak. Valahogy alapvetés volt számomra, hogy a Moby Dick a Schmiedl/Mentes/Gőbl triumvirátust jelenti, ahogy jelentette is az elmúlt évtizedekben mindig. Norbi tehát ma már nincs a fedélzeten, akit pedig érdekelnek az okok, illetve a szétváláshoz vezető hosszú folyamat, annak bátran ajánlom a Na, mi van?-t. Ahogy mindig, úgy persze az éremnek ezúttal is két oldala van, de tény, hogy ha elolvasod a november végén kiadott Mentes-önéletrajzot, sok minden világossá válik a számodra. Ha azonban továbbra is hiszel a Manowar-féle metal testvériségben (meg persze a Mikulásban és a húsvéti nyúlban), messziről kerüld el ezt a könyvet, hiszen így megspórolhatod, hogy garantáltan szegényebb legyél egy illúzióval.

Norbi és a Na, mi van? ugyanis az emberi oldalra, a dicső és kevésbé dicső tettekre fókuszál, és az egész történetnek van egy kissé keserű felhangja. Mindez persze egyáltalán nem meglepő, tekintve, hogy mikor és milyen körülmények között született meg ez a biográfia. Szakmázás csak elvétve akad a könyvben, azaz Norbi senkit sem fáraszt technikai részletekkel vagy a stúdiós varázslás kulisszatitkaival, helyette kronologikus sorrendben halad végig a csapat korszakain, kezdve az egészen meseszerűen induló ősidőktől, a Mementóval kezdődő lejtmeneten és a feloszláson át az újjáalakulást követő pillanatokig. Közben meg természetesen megismerkedünk mindenkivel, aki valaha is fontos szerepet játszott a Moby Dick életében, az apró történeteken keresztül pedig szépen lassan kirajzolódik a fontosabb szereplők jellemrajza is – nyilván Norbi szemüvegén át.

megjelenés: 2021
oldalszám: 208
kiadó:
Kárpátia Stúdió
Neked hogy tetszik?
( 30 Szavazat )

A kötet alcíme 40 év Moby Dick, így hiába játszik immár csaknem másfél évtizede fontos szerepet életében a Hungarica is, Norbi kétséget sem hagy afelől, hogy a Moby Dick volt élete nagy szerelme és otthona, így ez a könyv is inkább a fehér bálnáról szól. Meg egy kicsit hősünk rákkal való küzdelméről és arról a hosszú, számtalan apró mozzanatból összeálló folyamatról, aminek hatására végül eljutott odáig, hogy kimondja: elég volt!

Ha akár csak slágvortokban is képben vagy a zenekar sztoriját illetően, kifejezetten érdekesnek fogod találni ezt a rövid, alig több mint 200 oldalt kitevő kötetet, annak ellenére, hogy sajnos hibái is vannak bőven. Az, ahogy Norbi egy Hungarica-koncert előtti öltözői pillanatokkal, illetve az eközben csapongó gondolataival vezeti fel a későbbieket, kétségkívül jópofa ötlet, a megvalósítás viszont sajnos döcögős. Kicsit nehezen indul be tehát a könyv, és végig kifejezetten sok benne a helyesírási- és vesszőhiba is, ráadásul néha olvasása közben határozottan olyan érzés kap el, mintha összerendezett, írásos szöveg helyett egy szóbeli beszélgetés zanzásított jegyzőkönyvét olvasnám, amin a rengeteg és indokolatlanul használt ... csak ront. Egy profi szerzőtárs, illetve egy szigorú lektor nem ártott volna tehát, ettől függetlenül azonban a Na, mi van? így is érdekfeszítő olvasmány, ami után legalább annyi kérdőjel marad majd a fejedben, mint amennyi kérdésre választ kaphatsz a Moby Dick története kapcsán. Talán mondanom sem kell, ha valaha is rajongó voltál, le sem fogod tudni tenni.

 

Hozzászólások 

 
#1 Sanyi 2022-04-23 17:21
Három hónapja senki nem szólt hozzá, azért ez beszédes.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Jeff Loomis - Budapest, Dürer Kert, 2012. november 11.

 

Die Krupps - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Apocalyptica - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

Helloween - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.