Shock!

szeptember 26.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Primordial: kulturális értékek őrzése másképp

PrimordialAz ötödik lemezét kiadó ír Primordial zenekar már nevében is régmúlt korok szellemiséget idézi. Mindezt alátámasztják a koncepciózus motívumok, amiket albumaikon felvonultatnak: ősi jelképek, az ír nyelv használata, versek megzenésítése, a zöld sziget hányattatott történelmének epizódjait megidéző szövegek, folklorisztikus dallamok lenyomatát őrző riffek és elementáris énektémák.
Hitelességben ez a banda köröket ver az állatbőrbe bújó, sárkányeregető true metalosok és az arcfestő norvég sátánfiókák beltenyészetére. Az interjú előtt eléggé beleástam magam a The Gathering Wilderness dalaiba és szövegeibe (már most garantáltan élbolyos az év végi listámon!), így nagyon megörültem, mikor a vonal másik végén az újabban kopasz frontember, a szívbemarkolóan mély, szenvedősen-szenvedéllyel előadott sorok szerzője, A. A. Nemtheanga szólalt meg.

Hogy indult a 2005-ös éved?

Eddig jól. Épp Németországban vagyok, és interjúkat adok az új album kapcsán. A visszajelzések eddig nagyon pozitívak, nincs miért panaszkodni.

És hol voltál Szilveszterkor?

Egy dublini rock-klubban voltam DJ.

No, akkor a zenekarról: A Primordial már több mint egy évtizede jelen van az underground metal színtéren. Most adjátok ki az ötödik nagylemezt, az elsőt a Metal Blade-nél. Gondoltátok a kezdeti időszakban, hogy ilyen hosszú pályafutása lesz a bandának?

Hát, nem tudom. Nem, asszem nem. Én kb. 14 éve vagyok a bandában, de az alapító tagok, Ciaran (gitár) és Pol (bőgő) már 1987 körül együtt játszottak, alig 13-14 évesen. Basszus, az már majdnem 20 éve volt! 18, egész pontosan… Ez már nagy szó, ha belegondolunk. Hmm. Sosem agyaltunk ilyesmin, csak tudtuk, hogy le fogunk tenni valamit az asztalra. Tényleg hosszú ideje létezik már a zenekar, már szinte intézménnyé váltunk. (nevet)

Mire épül egy Primordial dal? Hogy folyik a dalírás, ki a fő zenei agy?

Általában Pol vagy Ciaran hozza a témákat, de együtt alakítjuk a dalokat. És addig érleljük őket, amíg azt nem érezzük, hogy készen vannak, mindegy, hogy ez meddig tart. Ezután pedig felvesszük a lemezt.

És mi az ábra a szövegekkel? A készülő dalhoz írod őket?

Akkor írok, amikor írnom kell. Sok mindent "ki kell öntenem" magamból…

Az első Primordial albumom a '98-as A Journey's End volt (utolsó műsoros kazettám, hihi). Azóta követem pályafutásotokat, és szerencsére nálatok nem volt tapasztalható semmi nagy zenei változás vagy törés, ellenben sok hasonló stílusban mozgó bandával. Hogy alakult ki ez a rátok annyira jellemző stílus és hangulat?

Hmm, ezt nehéz elmondani. Igazán a black metal második hullámával érkeztünk, de befolyásolt minket a Candlemass, Black Sabbath és a Bathory is. De mindenképp valami egyedit szerettünk volna csinálni, és a tradicionális ír zenei gyökereink hozzáadásával megtaláltuk a saját stílusunkat. Ez már az első lemezen ott volt, és persze minden azutánin. Nem lehet igazán elmagyarázni, hogy ez hogy is alakult… (sok hümmögés), de abszolút tudatosak vagyunk e tekintetben. Tudjuk, hogy mi teszi a Primordialt Primordiallá.

Említetted a zenekari egységet. Közeli barátok vagytok különben?

Mikor elkezdtük ezt az egészet, még nem voltunk nagy barátok. De az évek során tényleg jóban lettünk. Bár nem lógunk mindig együtt, de barátok vagyunk, igen.

Véleményed szerint az új album - The Gathering Wilderness - miben különbözik az eddigiektől?

Kicsit közelebb kerültünk az élő hangzásunkhoz. A hangzás kicsit… hmm … nem akarom azt mondani, hogy durvább, inkább direktebb, élőbb.

Igaz, én is ezt éreztem a cd-t hallgatva. Olvastam, hogy ez is volt az elképzelés a hangzást illetően és egy új stúdióval próbálkoztatok.

Igen, igen.

Jó hallani, hogy újra többet használod a tisztább énekhangodat. Az előző lemezen a durvább témák voltak túlsúlyban.

Tudod, minden album olyan, mint egy újabb fejezet egy könyvben. Ha elfogadod azt, amit a zenekar csinál, akkor velük kell, hogy haladj. Mi nem gondolkozunk ilyeneken, mikor a lemezeket írjuk. Ha egy dalba normál hang kell, akkor éneklek, ha egy másik téma black metalos éneket kíván, akkor ott az lesz. Most egyszerűen az történt, hogy több "énekes ének" van, mint régen. Nem agyalunk ezeken sokat.

Mik inspiráltak titeket a lemez zenei és szövegi részeinek írásakor? Más zenék, esetleg irodalom?

Zenei hatások? A nem igazán. Írjuk a saját Primordialos zenénket, nem törődünk azzal, hogy mások mit csinálnak. Persze, vannak a régi kedvencek, amiket még kissrácként hallgattunk, és ezek biztos jelen vannak valahol, és mindig jelen is lesznek. A szövegek kapcsán… hmm… minden hathat rám. Tényleg minden. Hírek, történések, helyek, ahol járok, emberek, akikkel találkozom, Írországgal kapcsolatos dolgok. Bármi, ami arra késztet, hogy tollat ragadjak.

Dalaitok elég hosszúak, az új lemezen egy sincs 7 perc alatt. Tervezitek-e videoklip forgatását, vagy nincs sok értelme?

Beszéltünk róla, szóval lehetséges. Csak, mint említetted is, a dalok hossza miatt problémás. Nehéz lenne bármilyen TV-adóhoz bekerülni velük, hacsak nem csinálunk egy edit-verziót, de nem igazán szeretnénk megvágni a dalokat. Bár lehet, hogy mindezek ellenére összehozunk egy klipet. Ez mostanában sokszor szóba került.

Tehát nem is volt eddig Primordial klip?

Nem, még soha.

Vannak már turnétervek idénre?

Igen. Azaz sokat beszélünk erről is, de még nem léptünk az ügyben. Még el kell döntenünk, hogy melyik a legjobb ajánlat, és hasonlók. Sok mindent megvitattunk, de még nem tudjuk biztosan, hogy mibe vágjunk bele.

Szeretnétek főbandaként útnak indulni?

Én személy szerint azt mondanám, hogy egy nagyobb banda elé menjünk, mert úgy több embernek játszhatunk. Főzenekarként… hát, jó lenne, de ahhoz még nem vagyunk elég nagy név.

Ha lenne egy kívánságod, kivel játszanál vagy turnéznál együtt?

A Bathoryval. (nevet) Jaj, nem is tudom... Bármilyen bandával mennénk, ha jó barátságban vagyunk, vagy jól kijövünk velük és van "közös nevezőnk", azaz fel tudunk vállalni valami közösséget. És mindez úgy jó, ha kiegészül azzal, hogy sokan jönnek a bulikra, mert igazán ezt nehéz elérni manapság.

Vannak olyan ír bandák, akikkel ezt a közösséget érzitek?

Persze. Bár elég kicsi az ír színtér, de vannak jó bandák. Sokszor találkozunk velük, gyakran összefutunk.

A dallamaitok, a szövegeid, de még a borítóitok is ír motívumokat, stílusjegyeket viselnek magukon. Gondolom, hogy kulturális örökségetek ilyen szembetűnő módon történő felvállalása egyben a mai világban tapasztalható globalizációs törekvések elutasítását is jelenti…

Igen, abszolút.

Tavaly az egyetemen volt egy Írországgal kapcsolatos órám, ahol záró dolgozatomban szerettem volna a szövegeitekben található történelmi és nemzeti hovatartozási utalásokat kielemezni, de végül a "Michael Collins" c. filmet kaptam témaként.

Ismerem…

Úgy érzem, hogy megállná a helyét a téma.

Tudod, zenekarunk bizonyos szinten kiáll a kulturális érték tudatos megőrzése, népünk történelme és folklór-öröksége mellett. Úgy érzem, hogy a mai világ sokkal sötétebb, mint akár a pár évvel ezelőtti. Mindannyiunknak annyi tudásra kell szert tenni, hogy átlássuk a világ működését, és tehessünk valamit a globalizáció, a multinacionalizmus és a brand marketing ellen, már amennyire tőlünk telik. Ezek a tényezők "letarolják" kultúráinkat és országainkat gazdaságilag hozzáláncolják az óriásvállalatokhoz. Az embereknek magukból kiindulva kell megpróbálniuk mindezeknek ellentmondani, akár olyan egyszerű dolgokat illetően is, mint pl. hogy mit esznek, mit viselnek, hol és mit vásárolnak, és ha lehetséges, akkor mindezzel saját kultúrájukat támogassák. Próbáljuk meg megismerni történelmünket, családunk gyökereit, mert ezáltal megérthetjük a világban elfoglalt helyünket is. Így nem hagyjuk, hogy azt mások határozzák meg, úgymond "eladják" nekünk. És úgy gondolom, hogy a Primordial mindezeknek ellenáll, és mivel Írországhoz valahol az örök küzdelem hazája, az emberek meglátják ezt bennünk, és úgy érzik, hogy értük harcolunk, az ő nevükben szólunk. Ez nagyon fontos.

Ez különben át is jön. Már mikor legelőször hallottam a Journey's Endet, egyértelműen éreztem, hogy ez a zene több annál, hogy "metalt játszunk, mert az vagány"…

Igen. Tudod, ez a csapat ezért van. Mi azért zenélünk, mert zenélnünk kell. Benne van a kultúránkban, a vérünkben. Egyszerűen bennünk van. Addig fogunk zenélni, ameddig csak képesek vagyunk rá. Ha nem a Primordial keretein belül, akkor máshol, másként, de mindig meglesz ez a kulturális… (hosszú csend) vezérfonala, sőt, gerince a produkciónak. Ahogy mondtad is, nem azért csináljuk, mert van pár jó dal- és riff-ötletünk, amikre ráhúzunk pár hülye szöveget a kúrásról, vagy goblinokról és sárkányokról. Ez számunkra sokkal komolyabb dolog annál.

Tudomásod szerint hol, milyen országokban van erős rajongói bázisotok?

A legtöbb helyen aránylag jó a helyzet… Németország, Spanyolország, Görögország… És Magyarországról is sok visszajelzés érkezett már. Néhányszor akartunk is már játszani felétek, de mindig közbejött valami. Nem vagyunk egy nagy név, de elég jól boldogulunk mindenhol. És azt legalább elmondhatjuk magunkról, hogy jelentünk valamit az embereknek, hogy nem azért veszik a lemezeinket, mert túl sok pénzük van és nincs jobb ötletük, hogy mire verjék el.

És mit üzensz a magyar rajongóknak, akik már tűkön ülnek, hogy mikor lesz végre Primordial buli nálunk?

Próbálkozunk tovább. Különféle szervezőkkel beszéltünk már, és el fogunk jutni Magyarországra!

Reméljük.

Mi is. (nevet)

Most, hogy egy nagyobb kiadóhoz kerültetek, bővült lehetőségeitek tárháza is.

Egész biztosan.

Mi volt a legutolsó koncert, amin nézőként jelen voltál? Tehát nem zenészként, hanem a nézőtéren?

Hú, basszus. Megfogtál… Talán a Behemoth és a Krisiun. Igen, ők, mikor Dublinban játszottak.

Dolgoznátok fel más előadótól dalt? Ha igen, mi lenne az?

Szóba került már, de ilyesmit nem raknánk a sorlemezekre, csak extra kiadványokra, bónuszokra. Nem lenne sok értelme a megszokott Slayer, Black Sabbath, Iron Maiden vonalat erőltetni. De valamit fogni a Bathory "Twilight of the Gods" lemezéről. Vagy akusztikusan játszani… ilyesmi. Sok ötlet felmerülhetne. Én személy szerint a régi heavy és thrash vonalat kedvelem, jó lenne pl. Holy Terrort játszani.

Az utolsó kérdés magazinunk hagyományos záró kérdése. Kemény dió, kapaszkodj meg. Szerinted mi az élet értelme?

Az élet értelme… (sóhaj) Próbáld életedet annyi erővel és boldogsággal megtölteni, amennyivel csak lehet.

Ez szép, köszi.

Ez az én szimpla válaszom. (nevet)

Hát, köszönöm az interjút. Bocs, ha kicsit összeszedetlen volt, ez volt az első telefonos…

Semmi gond, haver.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Uriah Heep - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. szeptember 21.

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Riverside - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 6.

 

Nevermore - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.