Shock!

november 30.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Flotsam And Jetsam: power/thrash 1983-as mellényben

Elég komoly változások történtek az arizonai Flotsam And Jetsam környékén a legutóbbi két lemez, a 2012-es Ugly Noise és a tavalyi, a banda nevét viselő anyag között, hiszen Edward Carlson gitáros, Jason Ward basszer és Kelly Smith dobos egyaránt távozott a fedélzetről. Az ő helyükre Steve Conley és Michael Spencer, illetve a Shadows Fallból ismert Jason Bittner került, és Jason Newsted eredeti bandája már ebben a leosztásban jutott el áprilisban ismét Budapestre. Igaz, Bittner azóta már tovább is állt tőlük az Overkillbe, így jelenleg dobost keresnek, de ezt még nem láttuk előre, amikor a koncert előtt leültünk beszélgetni Eric A. Knutson énekessel.

0528fj2

Elég sűrű ez a turné, a ma esti buli talán a tizenötödik a sorban. Ez a mellény pedig, amit ma este is viselni fogok, 1983 óta van velem. Elég jól bírja. Ha vége az itteni körnek, repülünk vissza az Államokba, adunk ott is pár koncertet, aztán jövünk vissza újra Európába. Közben persze írjuk az új lemezt is.

Akkor ezek szerint magasabb sebességbe kapcsoltatok, hiszen az utolsó lemez öt év szünet után érkezett.

Közben ott volt azért a No Place For Disgrace újra felvett változata is, de igen, rákapcsolunk, és remélhetőleg 2018-ban ki is jön az új album. Kábé húsz számunk már van is hozzá.

Dupla lemezre készültök?

Nem, de rengeteg ötletünk van, amiből később majd válogathatunk. Ezek a srácok (a szobában melegítő többiekre mutat) igazi dalszerző-vadállatok. Folyamatosan hozzák az újabbnál is újabb ötleteket, én meg próbálok valahogy lépést tartani velük.

Az utolsó lemez szimplán csak a zenekar nevét viselte. Ez azt jelenti, hogy tekinthetjük ezt egyfajta definitív anyagnak?

Régóta tervezzük, hogy szimplán csak Flotsam And Jetsam címmel hozunk ki egy lemezt, de aztán valaki mindig bedobott egy olyan tök jó cím ötletet, amit hiba lett volna veszni hagyni, így ez a dolog folyamatosan csúszott. Most viszont úgy gondoltuk, hogy ez a cucc az egész karrierünket remekül átfogja. Old school megközelítésű, de a kései dolgainkat is érezni rajta, így itt a tökéletes időpont a végre a zenekarról elnevezni.

Az előző lemezetek, az Ugly Noise rajongói finanszírozásban készült, a mostani viszont ismét egy kiadónál jött ki. Nem jöttek be a számításaitok az Ugly Noise-zal?

Korábban, mikor kiadókkal dolgoztunk, mindig azt láttuk, hogy kész lett a lemez, a kiadók eladták egy csomó országba, aztán viszont ejtették a projektet és többé már nem foglalkoztak vele. Ezt akartuk elkerülni az Ugly Noise-nál, és elég jól működött is a dolog. Viszont rengeteg munkánk volt vele. Korábban fogalmam sem volt róla, mennyit kell melóznia egy kiadónak. Szerencsére kaptunk egy jó ajánlatot az AFM-től, így ezt a rengeteg melót az új lemez kapcsán megspórolhattuk magunknak.

0528fj1

Az Ugly Noise egész más volt, mint bármi, ami korábban kijött tőletek.

Mike és Jason Newsted írt pár dalt akkoriban közösen, és ez a dallamosabb, kísérletezősebb hangzás jött belőlük. Soha nem tervezzük meg ugyanis, hogy milyen legye egy új F&J-nagylemez, egyszerűen csak írjuk a dalokat és végül ezekből valamilyen karakterű nagylemez áll össze. Nincs előre meghatározott cél, nem tervezgetünk. A magam részéről nagyon szeretem az Ugly Noise-ot, tele van ugyanis remek dallamokkal.

Ráadásul nagyon király a borítója is. Honnan szedtétek azt a képet?

Igen, mikor megláttam ezt a régi, lerobbant zongorát ábrázoló fotót, rögtön mondtam, hogy ezt kell a borítóra tennünk. Hé, Mike! Hol is akadtál arra a fotóra?

Michael Gilbert a háttérből: A neten találtam egy fotós fickó képei között, egészen véletlenül. Megkérdeztem, használhatnánk-e, ő pedig tök pozitívan állt a dologhoz. Azt mondta, ha feltüntetjük a nevét a borítón, addig nyugodtan.

Ha már Jason szóba került, miért lett vége köztetek az együttműködésnek az Ugly Noise után?

Őszintén szólva, szerintem Jason nem igazán tudja, hogy melyik irányba akar menni. Dumáltunk, hogy újra összejöhetnénk, írtunk együtt pár dalt, aztán félúton meggondolta magát, és közölte, hogy inkább valami mással akar foglalkozni. De ez gyakran előfordul nála. Belevág valamibe, aztán a felénél inkább abbahagyja. Nem igazán számíthatsz rá, hogy sokáig elkötelezi magát valami mellett. Ebből a szempontból elég őrült. Ettől még persze ma is barátok vagyunk, és simán lehet, hogy fogunk is még együtt muzsikálni. Sosem tudhatod.

Felteszem az egymillió dolláros kérdést: szerinted a '80-as években miért nem jött össze nektek a siker?

Az egész az én hibám. Mivel én vagyok az egyetlen állandó tényező a zenekarban, csakis miattam lehet, hogy nem tudunk feljebb lépni. (nevet)

Egy lehetősége azért volt a többieknek is, hiszen 2001-ben pár hónapra kiléptél.

Igaz. Akkor annyira besokalltam a zeneipari szarságoktól, hogy teljesen elment a kedvem a zenéléstől. Bármennyi melót is tettünk a zenekarba, bármennyire kitettük a szívünket és a lelkünket, folyamatosan csak belénk rúgtak, én pedig eljutottam arra a pontra, hogy köszönöm, elég volt. Hat hónappal később persze már bántam az egészet, és visszatértem. Ekkor hívtam vissza a csapatba Mike-ot is. Innentől kezdve pedig szépen, lassan haladunk fölfelé.

0528fj3

Láttad a zenekart James Riverával a mikrofon mögött?

Igen, egyszer.

És jók voltak?

Nem! (nevet) Imádom Jamest, de nem énekelte jól a dalokat. Ráadásul az amerikai turnéjuk olyan katasztrofálisan sikerült, hogy még a turnébuszt sem tudták kifizetni, úgyhogy egész egyszerűen kirakták a bandát és a teljes felszerelést az út szélére, a turné közepén. Én pedig nem bírtam nézni, ahogy szenved a zenekarom, úgyhogy visszamentem. És emiatt szerintem James is kifejezetten boldog volt, hiszen folyamatosan csinálja a saját dolgait, inkább csak kisegíteni akart a bandában, nem állandóra belépni. Szerintem ő sokkal inkább egy Flotsam-rajongó, nem pedig olyasvalaki, aki benne akar lenni a bandában. Többre értékeli, hogy láthat minket, amint jól megy a sorunk, mintsem hogy ő is itt legyen. James jó gyerek. Kicsit furcsa, de jó arc.

Ed Carlson néhány éve egészségügyi problémák miatt lépett ki. Hogy van mostanában?

Nem hiszem, hogy zenélne bárhol is. Mikor kilépett tőlünk bajok voltak a hátával és meggyűlt a baja egy bizonyos függőséggel is. Mindig akkor jöttek nála elő ezek a dolgok, mikor a bandában volt, ha pedig nem volt velünk, nem volt semmi baja. Ezt végül ő is felismerte, és kilépett. Azt ugyan nem tudom, mivel foglalkozik most, de azt tudom, hogy boldog és jóban van önmagával. Nekem pedig ez sokkal fontosabb, mint hogy a zenekar tagja legyen.

Rajtad kívül ő volt a másik konstans tényező a csapatban. Milyen érzés volt, mikor elment?

Annyi tagcserét vezényeltem már le az évek alatt, hogy túlzottan nem vágott földhöz a dolog. Ráadásul Ed nem volt jól az utóbbi időben, és mivel régi cimboránk, Michael visszatért, nem éreztem, hogy bármilyen krízis lenne. Ráadásul Steve-vel hármasban iszonyú termékeny dalszerző-csapatot alkotunk, szóval az utóbbi évek kifejezetten jól teltek-

Mondhatjuk akkor, hogy a zenekar erősebb most, mint valaha?

Egyértelműen. De meglátjuk, mit hoz a jövő. Lehet, hogy Steve holnap meghal szívrohamban! (nevet)

Steve a háttérből: Örülök, hogy a halálomat jósolod. Köszönöm szépen.

0528fj4

A harmadik lemez után igen komoly stílusváltáson estetek át mind a zenét, mind pedig az énekstílusodat tekintve. Ennek mi volt az oka?

Ahogy öregedtem, a hangom is megváltozott. Ráadásul korábban mindig le akartam nyűgözni mindenkit, tele voltam megfelelési kényszerrel. A Cuatrón viszont úgy énekeltem, ahogy az természetesen jött belőlem. Később aztán igyekeztem ezt a fajta éneklést vegyíteni a régi stílusommal, és úgy tűnik, ez a mix elég jól működik is.

Ha csak egy dalt választhatnál, ami valamely személyes okból a legfontosabb számodra, melyik lenne az?

Jó kérdés. Valószínűleg a Better Off Dead, ez ugyanis egy nagyon erőteljes, érzelmes dal. Ebben volt talán a legnagyobb terem a szövegek és az énekdallamok kitalálásakor, és nagyon jól is sikerült. viszont nagyon büszke vagyok egy csomó más dalunkra is.

Igaz, hogy a zenekar neve A Gyűrűk Urából jött?

Nagyjából. Tolkiennek van egy könyve, ami még az előtt született. Ebben szerepel két felfedező, akik elvesznek barangolásuk során. Róluk kaptuk a nevünket, aminek van egy olyan jelentése is, amit az utcán élő emberekre, kétes elemekre használnak, ez pedig ránk is illett valamelyest.

A kis hableányt láttad? (a Disney meséjében szereplő két gonosz murénát hívják Flotsamnek és Jetsamnek – K.G.)

Persze! (nevet) Ha felmegyek a netre, a YouTube-on Flotsam & Jetsam címszó alatt állandóan ezt a két murénát látom. De legalább gonoszak, ez az egyetlen király dolog az egészben.

Mi az élet értelme?

Ha meghalok, azt szeretném, ha azt mondanák rólam: hogy jó ember voltam. Lényegtelen, hogy jó énekesnek vagy előadónak tartanak-e. Nekem az a fontos, hogy jó emberként emlékezzenek rám. Számomra ez az élet értelme.

 

Hozzászólások 

 
+5 #1 LiliMiciPanniSári 2017-05-28 20:49
az egyik legszimpatikusa bb metál csapat...a No Place pedig számomra megunhatatlan...kösz az írást
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

The Treatment - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Megadeth - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Stratovarius - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Wendigo - Budapest, Pesti Est Café, 2004. május 15.