Shock!

április 28.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Történelmi gitár: kiállítják Eddie Van Halen Frankensteinjét

A Smithsonian Intézetben állítják ki Eddie Van Halen egyik gitárját, ami ezáltal szimbolikusan is az amerikai történelem egyik darabjává vált. A szóban forgó Frankenstein Replica vagy röviden csak Frank 2 modell 2006-ban készült, amikor Eddie és a Fender közösen piacra dobtak belőle egy limitált szériát.

„A múzeum többdimenziós tárgyakat gyűjt", mondta a múzeum igazgatója, Brent D. Glass. „Ez a gitár az innovációt, a tehetséget és a jövő generációkra gyakorolt hatást testesíti meg, és nagyban gazdagítja a múzeum kortárs történeti gyűjteményét." Eddie gitárja a Smithsonian Kulturális és Művészeti Osztályán kerül kiállításra.

A Frankenstein – vagy Frankenstrat – nem véletlen kapta becenevét, az eredeti modellt ugyanis annak idején maga Eddie buherálta össze házilag azáltal, hogy Gibson pick-upot épített egy Fender Stratocaster testébe. A hangszer jellegzetes vörös alapszínű, fekete, fehér vagy sárga csíkozású festése, szigetelőszalagos díszítése is tőle eredt. Eddie egy ilyen Frankenstrat gitárt helyezett el Dimebag Darrell koporsójában is, azt a példányt, mellyel az 1979-es második Van Halen album hátsó borítóján volt látható. A Smithsoniannek ezzel szemben be kellett érnie a 2006-os második generációs széria egyik darabjával.

A Van Halen január közepe óta John Shanks producerrel dolgozik új lemezén. 1998 óta ez lesz az első Van Halen stúdióalbum, 1984 óta az első teljes lemezük, amin David Lee Roth énekel, és a banda fennállásának első anyaga, amin nem Michael Anthony basszusgitározik, hanem Eddie fia, Wolfgang. Vagy nem, mert egyes jólértesültek azt is tudni vélik, hogy a büszke apa a stúdióban azért nem bízza a basszustémákat az utódra...

Címkék:

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anna Murphy - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

Jerry Lee Lewis - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2010. október 31.

 

Wackor - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.

 

Wackor - Budapest, A38, 2004. szeptember 29.