Shock!

március 28.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„Sokan azt mondják, hogy ó, a Maiden mindig ugyanúgy szól, de ez nem igaz”

0623smithbruceHa minden igaz, már holnap meghallgathatjuk az Iron Maiden első új dalát a szeptember 4-én megjelenő The Book Of Souls lemezről. Adrian Smith és Janick Gers gitárosok egy friss interjúban az album rendhagyó dalszerzési szakaszáról és a hangzásról is részletesen beszéltek.

„Nem próbáltunk össze semmit, és ez nem jellemző a Maidenben”, mondta Adrian Smith a The Quietusnak. „Egyszerűen csak mindenki hozta az ötleteit a stúdióba. Bruce-szal talán egy közös sessionünk volt, amiből meg is született a Speed Of Light meg a Death Or Glory, Steve-nek pedig szintén egy rakás témámat mutattam meg, amikhez szövegeket is írtam, de valójában inkább egyedül dolgoztam most az ötleteimen. A párizsi stúdiózás előtt nem is játszottunk együtt zenekarként.” A banda ezzel együtt is hihetetlenül büszke a The Book Of Soulsra.

„Fantasztikus album lett”, tette hozzá Adrian szavaihoz Janick Gers. „A zenekaroknak fejlődniük kell, más területekre kell tévedniük, folyamatosan ki kell terjeszteniük a határokat, és mi is mindig ezt csináljuk. Sokan azt mondják, hogy ó, a Maiden mindig ugyanúgy szól, de ez nem igaz: folyamatosan más ösvényeken haladunk, és ez a friss lemez sem kivétel ezalól. A dalszerzés például teljesen másképp működött ezúttal, hiszen általában lemegyünk a próbaterembe, ahol aztán három-négy hétig zenélünk együtt, majd különböző emberekkel a zenekarból kidolgozzuk a dalokat, de most másként ment a munka. Csak körvonalazott ötletekkel mentünk stúdióba, és ott raktuk össze a nótákat: ott tanultuk meg, próbáltuk össze és vettük fel mindegyiket. Ez pedig adott az egésznek egyfajta azonnaliságot, egy nagyon élő érzetet. Mindannyian más típusú ötletekkel rukkoltunk elő, zenei elképzelések széles spektrumával. Nem akarom, hogy önmagunk paródiájává váljunk. Ott van egy rakás csapat, akik legfeljebb egy dalt játszanak a turnékon az új lemezről. Tisztában vagyok vele, hogy a közönség szereti ezt, és sokan pont erre vágynak, de amit mi csinálunk, az másról szól.”

Produkciós szempontból szintén előrelépés várható az anyagtól. „Őszintén szólva pár régebbi lemezünk számomra kicsit alulpolírozott volt”, ismerte el Adrian. „Szeretem az erőteljes, súlyos zenéket, de azt is, ha van az éneken némi delay, meg ilyenek. De a keverésbe nem folytam bele, mert ez Kevin Shirley és Steve külön szereti csinálni. Viszont azt kell mondanom, őszintén elégedett vagyok a lemez hangzásával. Pont megfelelően köszön belőle vissza a nyers előadásmód, de kicsit csiszoltabban szól. Még az sem volt egyszerű, hogy Kevin effekteket rakjon a gitáromra, mert nem szereti az ilyesmit, csakis mindent egyenesen csinálna. Néha kicsit össze is kaptunk ezen, de a végeredmény nagyon jó lett. Ez talán épp annak köszönhető, hogy ötpercenként jártam Kevin nyakára!”

„A lemez nagyrészét élőben vettük fel”, mondja Gers. „Kevin érti, honnan származunk, és az élő megszólalásunk megörökítésére törekszik, egy valós hangzásra, nem pedig valami kompresszált amerikai gitársoundban gondolkodik. Én is a nyers gitárhangzás híve vagyok: bedugni a hangszert egyenesen az erősítőbe, nem pedig átfuttatni mindenféle torzítópedálokon. És Kevin nekem tetsző soundot állít elő. Ebből a szempontból egészen olyan, mint Martin Birch volt, aki szintén tökéletesen elkapta a stúdiós megszólalásunkat. Ez persze egyszerűnek hangzik: ott a zenekar a stúdióban, felveszed, és a felvétel pont olyan lesz, mint amilyennek élőben hallottad őket. Nos, tíz esetből kilencszer baromira nem! Ahhoz, hogy ez sikerüjön, különleges képességekre van szükség. Martin Birchnek annak idején a Wishbone Ashsel, a Deep Purple-lel és a Fleetwood Mackel is sikerült ez. Aztán vannak azok a producerek, mint például Mutt Lange, aki egyébként fantasztikus szakember, de ők inkább megcsinálnak egy hangzást: így jön létre a Mutt Lange-sound. De nálunk sosem működne az ilyesmi. Kevin pont a szöges ellentéte ennek a megközelítésnek.”

A dalok teljes listája az alábbi:

0618maidenElső lemez:

01. If Eternity Should Fail (Dickinson) 8:28
02. Speed Of Light (Smith/Dickinson) 5:01
03. The Great Unknown (Smith/Harris) 6:37
04. The Red And The Black (Harris) 13:33
05. When The River Runs Deep (Smith/Harris) 5:52
06. The Book Of Souls (Gers/Harris) 10:27

Második lemez:

07. Death Or Glory (Smith/Dickinson) 5:13
08. Shadows Of The Valley (Gers/Harris) 7:32
09. Tears Of A Clown (Smith/Harris) 4:59
10. The Man Of Sorrows (Murray/Harris) 6:28
11. Empire Of The Clouds (Dickinson) 18:01

A lemez többféle dupla CD-n, tripla bakeliten és többféle digitális formátumban is kijön, a borítót Mark Wilkinson készítette. A felvezető single, a Speed Of Light elvileg holnap érkezik, de addig egy nyúlfarknyi, félperces részlet az egyik dalból máris meghallgatható. A zenekar Bruce Dickinson lábadozása miatt csak jövőre kezd turnézni.

 

Hozzászólások 

 
#8 redriot 2015-08-14 06:54
Hölgyeim és Uraim:

Speed Of Light!!!!


http://www.jumpmetal.com/2015/08/iron-maiden-se-filtra-su-nuevo-tema.html?m=1
Idézet
 
 
+7 #7 redriot 2015-08-13 17:29
A legjobb hír pedig:
Produkciós szempontból szintén előrelépés várható az anyagtól. „Őszintén szólva pár régebbi lemezünk számomra kicsit alulpolírozott volt”, ismerte el Adrian. „Szeretem az erőteljes, súlyos zenéket, de azt is, ha van az éneken némi delay, meg ilyenek"

Végre! Az előző lemezek hangzásának legnagyobb hibája az volt hogy Bruce sávjára minimális effektet sem tettek. Ezért hangzott néha vékonynak, erőlködőnek. Érdemes összevetni énekhangzás szempontjából a DOD lemezt és a Bruce 2005-ös szólóanyagát Tyranny Of Soulst. Utóbbin nem úgy hangzik mintha a spájzban énekelne hanem van adva egy kis tér a hangzásának.
OK hogy puritán, élő hangzás, de ha három gitárt kell valakinek túlbömbölnie akkor nem szégyen egy kis delayt pakolni a hangjára.
Remélem amit holnap hallani fogunk igazolni fogják Adrian szavait.
Idézet
 
 
+4 #6 Rétes 2015-08-13 15:24
Nekem is mondták már, hogy a Maidennek sok hasonló száma van. Nem tudom, nem értek ezzel egyet, de csak mert nagy fan vagyok és mindent imádok tőlük külön-külön.

Nagyon kíváncsi leszek a Bokk of Souls-ra, mert többnyire szerényen szoktak nyilatkozni a fiúk, de most nagyon büszkék a munkájukra.
Nagyon várom már :)
Idézet
 
 
+6 #5 nemmondommeg 2015-08-13 14:13
Életemben nem vártam ennyire soha egyetlen albumot sem, mint ezt. Remélem azért nem túl nagyok az elvárásaim. A Speed of Light pedig holnap reggel 8-kor fog debütálni egy angol rádióban, nagyon várom, nem hiszem hogy sokat fogok aludni ma este. :D
Idézet
 
 
+6 #4 Svet 2015-08-13 14:03
Hát azért az elég nagy hülyeség hogy ugyanúgy szólna xD Inkább az adott korszakok szólnak ugyanúgy, de azok is kb 3-4 évente változnak. Például az első album és a Powerslave között is mekkora különbség volt már nem? Vagy például a Fear of the Dark és a Brave New World között.
Szóval...azért elég erős túlzás, akárki is mondja azt, mert én még ilyet nem hallottam hogy a Maidenről ezt mondják. A Moterheadről és az AC/DCről igen, de az Iron Maidenről soha!
Idézet
 
 
+11 #3 drav 2015-08-13 13:26
A DoD simán odatehető a klasszikusok mellé, és naivan remélem, hogy az új is majd.
Idézet
 
 
+6 #2 Brock Samson 2015-08-13 13:15
Akarmilyen meglepo, nekem a Dance of Death a kedvencem toluk, szoval erdekel az uj album, pedig soha nem voltam nagy Maiden fan.
Idézet
 
 
+6 #1 Edu 2015-08-13 11:19
Érdekes, hogy egy páran azt állítják, hogy ugyanúgy szól az Iron Maiden de szerintem ez egyáltalán nem igaz ;D. Legalábbis nekem még mindig tudnak valami újat mutatni ezek a vén rókák és szerintem ezzel mások is így vannak. A holnapi Speed of Light-ot pedig már nagyon várom, az albumot meg főleg! Kösz, hogy ki írtátok, ez most feldobta a napomat ;D.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

The Treatment - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Depeche Mode - Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 2013. május 21.

 

Jeff Loomis - Budapest, Dürer Kert, 2012. november 11.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.