Shock!

április 25.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Scott Ian szerint a Metallica 1986-ban ki akarta rúgni Larsot

1015met86Pár évvel ezelőtt elég nagy vihar kerekedett abból, amikor Dave Mustaine (ki más...) az anthraxes Scott Ianre hivatkozva azt bírta nyilatkozni a Rolling Stone-nak, hogy a Metallica 1986 őszén, Cliff Burton tragikus utolsó turnéja végén ki akarta rúgni Lars Ulrich dobost. Scott most megerősítette az információt – és ő akár tudhatja is, hiszen azon a turnén a Metallica az Anthraxszel játszott Európában...

„Scott ezt mondta nekem", nyilatkozta akkor Mustaine a lapnak. „Azt mesélte, hogy James, Cliff és Kirk ki akarta rúgni Larsot, miután a Metallica hazatért." Noha Ian sosem tagadta, hogy ilyet állított volna a Megadeth főnökének, az ügyből természetesen jó kis minibalhé kerekedett a neten, a Metallica rajongói egyszerre kívánták Scott és Dave vérét – ezúttal azonban szokásával ellentétben Mustaine sem akart utólag kifarolni a dologból, és elkenni a nyilatkozatot, hanem kitartott amellett, amit először mondott. Most abból a szempontból örülhet, hogy a héten megjelent önéletrajzában, az I'm The Man: The Story Of That Guy From Anthraxben Scott megerősítette az információkat, és a coloradói 94.3 KILO rádióállomásnak nyilatkozott is a témában.

„Sokan kérdeznek erről azóta, a sztori egy ideje már közszájon forog", mondta Ian a beszélgetésben. „Nem szellőztetni akartam a könyvben sem, ez nem valami leleplező kötet, sosem állt szándékomban ilyesmi, de ettől függetlenül a dolog megtörtént. A sztori lényege, hogy eltervezték: változtatnak, és kerítenek egy új dobost. Mi mindannyian kiakadtunk ettől, hiszen a Metallica azt a négy embert jelentette. Ne már, tényleg? – kérdeztük, ő meg: de igen, amint befejeztük ezt a turnét, keresünk egy új dobost. Mit tehettem volna? Mindannyiukat jóbarátomnak tartottam, és úgy éreztem: hát ez rettenetes Lars számára, nagyon szar... Közben pedig reménykedtem benne, hogy a barátaim képesek lesznek folytatni, és azt kezdenek magukkal, amit akarnak. Aztán a történelem másként alakult a Metallica számára, és vitathatatlanul a bolygó leghatalmasabb zenekarainak egyikévé lettek, én pedig örülök ennek, hiszen összejött a barátaimnak. De közben persze ott volt az a szörnyű baleset azon a turnén, amikor Cliff meghalt."

Scott a maga részéről egyébként nem hiszi, hogy amennyiben Burton életben marad, Larsot tényleg kirúgta volna a Metallica. „Haver, mind kölykök voltunk, akik a karrierünk nagyon korai szakaszában ismerkedtek meg egymással, pár évvel később pedig közösen turnéztunk Európában. A húszas éveinkben jártunk, élveztük az életet és mindazt, ami éppen a zenekarainkkal történt. Aztán jött a buszbaleset, amitől aztán elég alaposan megváltoztatta az életszemléletünket, a helyére került, hogy mik az igazán fontos dolgok. Igazából a mai napig nem voltam képes én sem teljes egészében feldolgozni. És őszintén szólva nem hiszem, hogy végül kirúgták bolna Larsot. Sokat gondolkodtam ezen az évek során, és tényleg azt gondolom: a turné befejezése után, miután kicsit talán lehiggadnak, végül nem zajlott volna le a csere. Én ebben hiszek."

Scott könyvéhez egyébként Kirk Hammett írta az előszót.

 

Hozzászólások 

 
+2 #9 lacika 2014-10-16 18:30
nem igazán lehetett volna kitenni, mivel lars és james alapította a zenekart. 1991-1992-ben kellett volna magától távoznia, mivel qurva nagy arc volt..külön ment a zenekar többi tagjától az öltözőbe...színpadra stb. aki látta a some kind of mondster filmet, az tudhatja, hogy lars - james sértődése után - szinte a sírból hozta vissza zenekart. állítom, ha cliff-el elkészült volna a 4. és 5. lemez, az már tele lett volna stoner és doom-os részekkel is, vagy akár egy metal-szimfónia ls elkészült volna orion jellegű számokkal. ...de ezek már csak feltételezések.
Idézet
 
 
+3 #8 neal and jack and me 2014-10-16 07:44
tehát ez a hír gyakorlatilag arról szól, hogy idestova 28 évvel ezelőtt mi történt majdnem.
gratulálok.
Idézet
 
 
+2 #7 Igor Igorovics 2014-10-15 23:02
És mi lett volna ha John Bush lett volna a Metallica énekese a Kill' Em All után? Ezt is nagyon komolyan mérlegelték anno. Annyira, hogy a harmincadik születésnapi bulijukra el is hívták és együtt nyomták el a Four Horsemen-t. Nem is akárhogy: http://www.youtube.com/watch?v=XWQjXdO0tUw
Idézet
 
 
+1 #6 Khold 2014-10-15 15:46
Szerintem megbánták volna, ha kiteszik Larsot.
Lehet, hogy ma már nem üt úgy, mint 20 éve, de akkor is ő a Metallica mozgatórugója.
Idézet
 
 
+7 #5 queensryche999 2014-10-15 10:11
Idézet - a.75:
Ha zeneileg túlélték Cliff elvesztését, akkor Larsét is túlélték volna.

(tudom, tudom, sokat szerint nem élték túl)


Ja, ez nem kérdés. Csak azt mondom - és innentől hipotetikus a dolog -, hogy nem születtek volna meg a '86 utáni lemezek abban a formában, ahogy mi ismerjük őket. (Mert ugye nem úgy működtek, hogy James és Cliff megmondta Larsnak, mit üssön a riffjeik alá, hanem önjáró volt a srác.Talán ez lehetett a gond? :) Szóval egy doboscsere esetén sok minden változott volna.)
Idézet
 
 
+6 #4 a.75 2014-10-15 10:03
Ha zeneileg túlélték Cliff elvesztését, akkor Larsét is túlélték volna.

(tudom, tudom, sokat szerint nem élték túl)
Idézet
 
 
+14 #3 queensryche999 2014-10-15 09:45
Idézet - a.75:
Ami a hírt illeti én nem sajnáltam volna Lars-ot. Cliff és James is maximalista, ezért érthető, hogy szúrta a szemüket Lars.


Ne felejtsd, hogy '86-ot írtunk. Én akkor még sajnáltam volna.
Más idők voltak. Egy 1000 fokon égő Larssal.

Idézet - a.75:
Szóval nélküle biztos, hogy nem érte volna ezt el a zenekar.
Viszont zeneileg nem hiszem, hogy túl nagy változás lett volna nélküle, (bár tudom, hogy az összes számban szerepel, mint szerző) és talán szerethetőbbek is lettek volna a kisebb számú rajongótábor számára.


A zárójeles résszel megválaszoltad a feltevésed. Elég komoly változás lett volna nélküle, mert két kézzel benne volt a dalokban még akkor is, ha magukat a riffeket James (és akkor még szegény Cliff) hozták. A dalok struktúrája, lüktetése nagyban múlik rajta a mai napig. Nagyszerű példa erre a Kirk által hozott Enter Sandman főriff (0:57-től), aminek első részét Lars javaslatára tették repetitívvé (0:57-1:03 - háromszor), mielőtt jönne a lezárás (1:03-1:06). Megalkotva ezzel a banda leghatalmasabb groovját (a dobbal együtt), legalábbis népszerűség szempontjából mindenképpen. Én egyébként azok közé tartozom, aki legkésőbb Trujillo megérkezésekor megváltam volna tőle. Tudom, nem így megy ez náluk és valahol meg is értem kettejük (James & Lars) szoros összezárását, hiszen szinte együtt nőttek fel.
Idézet
 
 
+8 #2 a.75 2014-10-15 08:46
Hát akkor kezdem.

A hír nem újdonság, de nem tudtam honnan ered és eddig csak pletykaként kezeltem. Szóval Scott Ian a forrás, neki pedig hiszek.
Ami őt illeti, biztos van egy csomó jó sztorija a könyvében a saját bandájáról is, mégis az lesz hír, amit a Metallicáékról beszél. Ez valahol szomorú és sajnálom is. Viszont a kezdeti időkről tényleg hiteles forrás, hiszen elég sokat lógtak együtt.
Legalább így egy kicsit talán többeket érdekel a könyv.
Ami a hírt illeti én nem sajnáltam volna Lars-ot. Cliff és James is maximalista, ezért érthető, hogy szúrta a szemüket Lars.
Tudom, hogy ugyan annyian szeretik, ahányan nem. Ő a legmegosztóbb a zenekarban és mindig a megosztó emberek szereznek nagyobb népszerűséget. Na meg az ő hozzáállása a dolgokhoz nagyban hozzájárult a Metallica népszerűségéhez . Az interjúk nagy részét is ő adta/adja és üzletileg is nagyban hozzájárult a dolgokhoz.
Szóval nélküle biztos, hogy nem érte volna ezt el a zenekar.
Viszont zeneileg nem hiszem, hogy túl nagy változás lett volna nélküle, (bár tudom, hogy az összes számban szerepel, mint szerző) és talán szerethetőbbek is lettek volna a kisebb számú rajongótábor számára.
Idézet
 
 
+11 #1 queensryche999 2014-10-15 08:15
Kommentmágnes :)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Deep Purple - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. február 17.

 

Queensryche - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

Uriah Heep - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. szeptember 21.

 

Jeff Loomis - Budapest, Dürer Kert, 2012. november 11.

 

Winger - Budapest, A38, 2009. december 9.