Shock!

március 28.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Peterson a ’90-es évek metal-hullámvölgyéről: „Nagyszerű időszak volt”

testament_k2017_03Noha a Testament foga is majdnem beletört a '90-es évek amerikai metalmentességébe, érdekes módon Eric Peterson ma már úgy látja: a műfajnak jót tett az akkori népszerűség-csökkenés. A gitárost egy friss interjúban kérdezték meg a témáról.

Ma már talán csak kevesen emlékeznek rá, de a '90-es évek második felében a Testament is majdnem belepusztult abba, hogy azokban az években a tengerentúlon alig nyíltak lehetőségek a metalcsapatok számára. A zenekar rövid időre Dog-Faced Godsra is változtatta a nevét, majd ezt követően még a feloszlásukról is terjengtek bizonyos hírek 1996 környékén, hogy aztán összekapják magukat, és egész karrierjük legdurvább albumát jelentessék meg a következő évben Demonic címmel. Eric Peterson gitáros most a From Hero To Zerónak adott interjújában elevenítette fel a korszakot, amelyről a mai napig előszeretettel vitáznak zenészek és rajongók egyaránt.

„Nagyszerű időszak volt", felelte Eric, amikor arról kérdezték, miként élte meg a metal csökkenő népszerűségét a '90-es években. „Kezdett ugyanis a thrash is tele lenni pozőrökkel meg kamu arcokkal, pedig ez a műfaj korábban sokkal valóságosabb volt. Mindig is remekül mulattunk azokon az embereken, akik csak azért akartak rockbandában játszani, hogy rockbandában játsszanak, könnyebben csajozhassanak, megnövesszék a hajukat, vagy ilyesmi... És aztán a thrash is elindult ebbe az irányba. Még mi is elkezdtünk hajlakkot használni, oldalt elválasztani a hajunkat, meg ilyen baromságokat csinálni... Azokban az években azonban elhullottak a gyengék, és az is megmutatkozott, kik nem voltak valóságosak. Ezek a csapatok ugyanis elkezdtek grunge-osan öltözködni, és zeneileg is elindultak az akkoriban alternatívnak nevezett irányba. Az olyan zenekarok viszont kitartottak, mint a Slayer, a Testament vagy az Exodus, meg még egy csomó másik thrashbanda is. (Az Exodus valójában pár évre feloszlott akkoriban – a szerk.) Nem voltak stílusváltások. De kemény volt. A lemezeladásaink csökkentek, összement a piac, de tudtuk, hogy ez az egész csak időleges. Miután pedig kikeveredtünk ebből a korszakból, gyakorlatilag a csúcson térhettünk vissza, mert soha nem is veszítettük el a talajt a lábunk alól."

A Testament májustól a Slayer amerikai búcsúturnéjának egyik nyitóbandájaként játszik a Lamb Of God, az Anthrax és a Behemoth társaságában.

 

Hozzászólások 

 
-2 #3 zombee 2018-03-06 23:55
Ennek a fene nagy kísérletezős időszaknak köszönhetjük a numetal-t és a metalcore-t is...
Idézet
 
 
+3 #2 RobertThorn 2018-03-06 20:12
A kreativitásnak nagyon jó volt az a mellőzéssel teli időszak, előadni (koncertezni, terjeszteni, turnézni) viszont elég rémálom volt.
Azonban több dolog miatt sem lesz megismételhető az, ami akkortájt történt:
- internet szinte még sehol se volt - emiatt jóval kisebb és szűrtebb kínálat volt, így kevesebb megjelent lemezen osztozott ugyanaz a ráfordítandó idő, ami ma is rendelkezésre áll zenehallgatásra , emiatt könnyebb volt elmélyedni hosszabb időre egy konkrét lemezben, ezzel nagyobb esély volt rá, hogy a hallgató ugyanarra zenei/érzelmi hullámhosszra hangolódjon rá, mint a zenekar.
- maga a metál műfaj is ebben az évtizedben kezdett el végre rendesen kísérletezni, ekkor kezdtek az alstílusai és azok vezéralakjai karakteresebbé válni, meg úgy en bloc a dalok hangulatai (és hangzásai) is színesedni, lévén ekkor még - 'ennél többet veszíteni már úgysem lehet' alapon - eléggé magának csinálta minden metálzenész a lemezét, s nem holmi kérészéletű slágerlistás szereplésért.
Idézet
 
 
+10 #1 keviny 2018-03-05 14:46
"csak azért akartak rockbandában játszani, hogy rockbandában játsszanak..."

No shit!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Uriah Heep - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. szeptember 21.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

Nitzer Ebb - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Megadeth - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.