Shock!

április 23.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Paul O’Neill nélkül is megy tovább a Trans-Siberian Orchestra

0406paulNoha Paul O’Neill nélkül soha többé nem lehet már ugyanaz semmi, azért agytrösztje és alapítója nélkül is megy tovább a Trans-Siberian Orchestra. A szimfonikus formáció ősszel ismét turnéra indul Észak-Amerikában.

Áprilisban, gyógyszerek véletlen túladagolásában váratlanul elhunyt Paul O’Neill, a modern Savatage és az abból kifejlődött Trans-Siberian Orchestra agya. O’Neill számos krónikus megbetegedésére szedett gyógyszert, többek között gerincfúziós műtétjéből fakadó komplikációi, csontkinövések, szívbetegség és magas vérnyomás miatt. Szervezete lapértesülések szerint metadon, kodein, diazepám és egy doxilamin nevű antihisztamin együttes hatása miatt adta fel.

Mindezidáig kérdéses volt, mi lesz a Trans-Siberian Orchestrával Paul nélkül, de most kitisztult a kép: a formáció megy tovább. „Noha az egész TSO-család összetört barátunk és vezetőnk, Paul O’Neill tragikus elvesztése miatt, elkötelezettek vagyunk, hogy továbbvigyük ezt a rockszínházi projektet, amelynek az életét szentelte”, áll most kiadott nyilatkozatukban. „Paul mindig azt mondta: a TSO számára egyszerre ötlet és ideál, amely azután is sokáig mehet tovább, hogy ő már elhagyta a fedélzetet – ahogy a színpadot hívta. Reméljük, úgy tudjuk majd folytatni a munkáját, hogy közben olyan időtlen, sok generáció számára szóló tradíciókat fektetünk le, mint például Paul bálványa, Charles Dickens.” A pontos részleteket egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de bizonyosnak tűnik: a TSO ősszel ismét színpadra áll majd.

Paul O'Neill a '70-es években kezdte zenei pályafutását, és kevésbé sikeres formációkkal éppúgy játszott, mint ahogy a másik oldalba is belekóstolt menedzserként és producerként. Karrierjének fordulópontja ugyanakkor 1987-ben érkezett el, amikor először dolgozott közösen a floridai Savatage legénységével, ahová a következő évek során nagyon alaposan bedolgozta magát: gyakorlatilag a zenekar másik kreatív motorja lett Jon Oliva énekes/billentyűs mellett állandó producerként és dalszerzőként. Az 1989-es Gutter Ballet musicalesebb megközelítése már javarészt az ő hatását tükrözte, akárcsak az 1991-es Streets konceptalbum sztorija, amelyet gyakorlatilag ő talált ki egyszemélyben. Miközben a Savatage csúcsra járatta a musicales metalvonalat, O'Neill rádöbbent, hogy ez az irány másképp is kiaknázható, így a '90-es évek közepén Jon Olivával közösen létrehozták a Trans-Siberian Orchestrát. Utóbbi formáció aztán stabilan az elmúlt húsz év egyik legsikeresebb rockprodukciójává és koncertattrakciójává fejlődött Észak-Amerikában, az évek során több mint 10 millió lemezt és legalább ugyanennyi koncertjegyet adtak el.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Orphaned Land - Budapest, Club 202, 2013. október 4.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Solar Scream - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Whitesnake Tribute Band - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. május 4.