Shock!

április 29.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„Öncélú zenélés ez, hiszen a művészet öncélú”

0521narciszÖnálló projekttel jelentkezett Máris Viktor, azaz Nárcisz, a Bálnalovas és a Dereng frontembere. A Yornkék nem rock vagy pláne metal, hanem inkább melankolikus, elektronikus hatásokkal teli, de alapvetően kategorizálhatatlan zene, amelybe természetesen bele is lehet hallgatni.

„Több világ él egymás mellett egy testben. Bár ezen világok csak az érzelmek fajtái szerint különülnek el, mégis világokként vannak számon tartva ebben az esetben, hiszen mindegyiknek saját megformálású kinyilatkoztatási alakja van. Ezek közül egy a Yornkék", mondja a koncepcióról az énekes. „A gazdatest a magas fokú empátia képességével az évek folyamán szakértője lett az emberi lélek és tudat ismeretének. Ezeket felhasználva fogalmaz, mind szövegben, mind a zenében. Ezért nem könnyű szimpatizálni a dalokkal és megérteni igazi mondanivalójukat, hiszen ahhoz érteni kéne az érzelmek okait és egymásra épülését. Sokan melankolikusnak tartják az ilyen mélyre nézést, hiszen ott szembesülhetünk azokkal a dolgokkal, amiket negatívnak ítélünk és ezért félretoltuk őket, de az igazi önismeret abban áll, hogy minden érzésünkkel találkozunk. Kezet fogunk és beszélgetünk, hogy utána rájöhessünk, hogy ezek nem negatívak, hanem ugyanúgy részünk és ugyanúgy ismerni kell őket, hogy építhessenek minket, és ne okozzon feszültséget az elnyomásuk. Tehát a melankólia nem rossz dolog, hanem a megértés és az önismeret útjának egy része, amin végig kell mennünk ahhoz, hogy igazán kiteljesedhessünk és ragyoghassunk."

Nárcisz hozzáteszi: a Yornkék nem szórakoztatni akar, hanem érzéseket kelteni és gondolkodásra ösztönözni, hogy mindenek előtt magunkat, aztán másokat is megismerhessünk, hogy igazán érthessük azt, ami a mélyben és ami körülöttünk zajlik, legyen az akár zöld is. „Nem alkalmazkodom trendekhez, nem érdekelnek a hallgatói elvárások, csak azt akarom csinálni, ami jön belőlem, amit én is szívesen hallgatok, vagy hallgatnék más előadótól. Öncélú zenélés ez, hiszen a művészet öncélú. Aki üzenni akar, vagy kifejezni azt, ami benne van, nem másoknak akar megfelelni, hanem csak önmagának."

A projekt alapvetően egyszemélyes, de vendégek azért szerepelnek benne, mint például Kuti Anna énekesnő, Hegyaljai-Boros Zoltán brácsás, illetve egy szavalás erejéig Manuela Askam is. A dalok folyamatosan készülnek, és a végleges tracklista adja majd az első nagylemezt, az Első fázis: mélykéket. További információk itt.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Anna Murphy - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Royal Hunt - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.