Shock!

március 28.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Metallica: még csak a riffeket válogatják

Továbbra sem siet az új dalokkal a májustól ismét Európában koncertező Metallica, Lars Ulrich szerint a Rick Rubin producerguruval dolgozó csapat még mindig csak az ötletelés fázisában jár. Egyelőre azt sem tudni, pontosan milyen formában kívánják majd eljuttatni az új anyagot a közönségnek.

„Már írjuk a zenét, és nagyon hamar megkezdjük a felvételeket is”, mondta Lars a Spinnek. „Egy ponton majd meg szeretnénk osztani mindezt azokkal, akiket érdekel és szeretnék meghallgatni, így majd kitaláljuk, milyen úton-módon nyílik erre lehetőség. Akár gabonapelyhes dobozban is eljuttathatjuk az emberekhez a zenénket, vagy arra kérhetjük őket, hogy mutassanak be érte kézenállásokat… Egészen kattant dolgokkal is előjöhetünk. Alapvetően azt csinálunk, amit szeretnénk, hiszen jelenleg még lemezszerződésünk sincs (a Metallicának a Death Magnetic lemezzel lejárt a szerződése a Warnerrel, akik Amerikában a '80-as évek közepe óta intézték az ügyeiket – a szerk.). Zajlik ez a verseny, hogy ki tud előrukkolni a legfaszább terjesztési stratégiával, amin hat órán keresztül is értekezhetünk tizenkét különböző blogon, ami nagyon menő dolog, csak éppen arra is gondolnunk kell, hogy a Metallica közönsége nagyon globális. Indiában, az Egyesült Arab Emirátusokban és Oroszországban is rengeteg rajongónk van, és egy rakás helyen még működnek a hagyományos módszerek. Nemcsak a Los Angelesben, New Yorkban és Londonban élőkhöz kell eljuttatnuk a Metallica zenéjét, hanem az egész földkerekségben kell gondolkodnunk, és így megtalálni a megfelelő egyensúlyt.”

Lars szerint a következő lemez még messze van a befejezéstől. „Még mindig csak dobálózunk az ötletekkel, de eleve szakaszosan dolgozunk. Sokan egyből elejétől végéig megírnak egy nótát, de ránk ez nem jellemző, inkább egyszerre fejlesztünk tíz ötletet, és mindegyikkel lefutunk jónéhány kört… Csinálunk egy verzét, egy refrént és talán egy intrót, majd kicsit hagyjuk őket, és tíz másik ötlettel foglalkozunk. Szóval korai szakasznál járunk, még nem is tartunk az egyes ötletek összekapcsolásánál. Egyelőre bedobáljuk az ötleteket a közösbe, és kiválasztjuk a legjobb riffeket.”

Ulrich a Rolling Stone-nak korábban azt mondta: a következő Metallica lemez nem lesz olyan thrashes és komplex, mint a Death Magnetic volt. „Ha a Death Magnetic az ...And Justice For All utáni logikus lépésnek illett be, az új anyagot leginkább egyfajta súlyosabb fekete albumként tudnám jellemezni. Olyan mélységű komplexitás biztosan nem várható tőle, mint a Death Magnetictől. Az eddig született dolgok jóval groove-orientáltabbak, tulajdonképpen a súlyosabb változatát jelentik annak, amit a korai '90-es években csináltunk. Persze a Justice-on is ott volt a Harvester Of Sorrow, ami egy tök szimpla, ötperces nóta, és a Reload Fuelja is igazi bomba a koncerteken. Mostanában ilyen típusú rövidebb, lényegretörőbb témákban gondolkodom."

A Metallica május 7-étől június 10-éig Európában koncertezik, és minden egyes bulin elejétől végéig eljátsszák legsikeresebb lemezüket, a fekete albumot. Magyarországhoz legközelebb május 7-én Prágában, május 8-án Belgrádban, illetve június 10-én Nickelsdorfban lehet elcsípni őket.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Watch My Dying - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.

 

Watch My Dying - Gödöllő, Trafó, 2003. május 23.