Shock!

április 29.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Legálisan is több zenét vesznek a nagyüzemben letöltők

Egy friss kutatás szerint a peer-to-peer hálózatokban fájlokat cserélő felhasználók átlagosan 30 százalékkal több pénzt is költenek zenékre, mint akik nem élnek a szóban forgó lehetőségekkel. A Columbia Egyetem munkatársai és a Google által közösen elvégzett kutatás az amerikai és a német felhasználókat is vizsgálta, hogy az esetleges kulturális különbségekre is fény derüljön.

Az Egyesült Államokban az átlagos P2P felhasználónak kétezer dalból álló zenei gyűjteményük volt – amiből átlagosan 760-hoz teljesen legálisan, tehát pénzért jutottak hozzá. A hasonló hálózatokat nem használók átlagos gyűjteménye 1300 dalra rúg, amiből 580-at szereztek meg törvényes módon. Vagyis megdőlni látszik az az elmélet, amely szerint a sokat letöltők csak és kizárólag ingyen akarnak zenékhez jutni: a mellékelt ábra szerint ugyan valóban több lopott dal figyel a számítógépükön, ám eközben több pénzt költenek legális zenebeszerzésre is. A kutatáshoz fűzött magyarázat szerint mindennek az húzódik meg a hátterében, hogy a zenehallgatók ízlése a sok letöltés miatt eleve szélesedik, új kedvenceket avatnak, és emiatt hosszabb távon több zenéért hajlandók fizetni is, mint azok, akik nem használják a P2P hálózatokat. Vagyis a nagy illegális letöltők – legalábbis Amerikában... – egyszersmind nagyfogyasztóknak számítanak a legális letöltési rendszereknél is.

A felmérés szerint a felhasználók többsége sem Amerikában, sem Németországban nem támogatja az internetes kalózok utáni komolyabb nyomozásokat a világhálón, ugyanakkor a németek 59 és az amerikaiak 52 százaléka szerint az illegális letöltögetés valamilyen formájú büntetést azért érdemelne. Eközben egyébként a megkérdezettek 80 százaléka úgy gondolja, teljesen elfogadható a szerzői jogi védelem alatt álló kulturális termékek megosztása a családdal, és 60 százalék szerint a barátoknak való továbbadással sincs semmi probléma. 85 százalék ugyanakkor elfogadhatatlannak találja a hasonló anyagok feltöltését valahová általános felhasználás céljából.

Címkék:

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

Helstar - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

Jerry Lee Lewis - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2010. október 31.

 

Whitesnake Tribute Band - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. május 4.