Shock!

március 28.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Lars Ulrich: a U2 iTunes-húzása menő és hatalmas tapsot érdemel

1001larsRengeteg zenészt felháborított a U2 lépése, amelynek révén az iTunes felhasználói teljesen ingyen – és kéretlenül – megkapták a csapat legújabb nagylemezét, a Songs Of Innocence-et. Lars Ulrich, Bonóék nagy rajongója ugyanakkor védelmébe vette a csapatot – ami a Metallica bizonyos korábbi lépéseinek fényében legalábbis vicces...

„Szerintem a U2 a legmenőbb a világon", mondta a komplett rockszakmát felrázó, számos zenészt felháborító és megrémisztő iTunes-bizniszről a Metallica dobosa a Billboardnak. „2014-et írunk, és egyszerűen mindenki tapsot érdemel, aki skatulyákon kívül gondolkodik, vagy bármilyen úton-módon-formában megpróbálja megtörni a zenei világban uralkodó status quót. Számomra az ilyesmi nem arról szól, hogy az adott kísérlet sikeres-e vagy sem, hanem magát a tényt értékelem, hogy voltak elég tökösek és előrelátók egy ennyire radikális lépéshez. Jelenleg mi magunk is a kreatív folyamatok közepén járunk, és engem is mérhetetlenül inspirálnak ezek a kerék újrafeltalálására irányuló kísérletek."

A Metallica 2000-ben gyakorlatilag elsőként ismerte fel az ingyenes online fájlmegosztás és zeneterjesztés zeneiparra jelentett fenyegetéseit, amikor nyíltan, minden erejüket bevetve odaálltak a Napster hálózat elleni küzdelem élére. A lépés és az akkori nyilatkozatok annak idején rajongók tízezreit idegenítették el örökre a zenekartól, és ma már ők maguk is másképp indulnának neki a dolognak. „Azt hiszem, mindenki rosszul kezelte a témát", mondta James Hetfield pár éve egy interjúban. „A technológiai újítóktól kezdve a lemezkiadókon át egészen a művészekig. Szerintem a kiadóknak inkább élniük kellett volna a technikával ahelyett, hogy hátat fordítanak neki, és azt gondolják, úgyis sérthetetlenek. Ez ugyanis csak még jobban ösztönözte azt a sok fiatal komputeres zsenit, akik megalkották ezt a lenyűgöző technológiát. Már úgy értem, ezek az arcok megkeresték a lemezcégeket, azok azonban elhajtották őket. Úgy látom, végül a művészek is ennek a konfliktusnak estek áldozatul. Ami a mi lépésünket illeti, a mai napig azt gondolom, hogy az adott helyzetben a lehető legjobban cselekedtünk. Ma is úgy vélem, hogy a lopás helytelen. Ott van a Tízparancsolatban is: ne lopj! Habár ez az egész nem ennyire egyszerű, végső soron mégis mindig ide jutunk vissza. Rengeteg más előadó is egyetértett velünk, akik mind azt mondták, hálistennek mi legalább kiállunk az ügyben, és arra biztattak, kapjuk el a napstereseket. De amint megkértük őket, hogy akkor most nyilvánosan is támogassák az ügyet, inkább elrejtőztek az árnyékban, mi pedig egyedül maradtunk odakint, és Lars fogta fel a golyókat..."

A Metallica az utóbbi években igyekszik maga is élni a legális, fizetős online zeneszolgáltatások kínálta lehetőségekkel: e téren 2012 végén tört meg igazán a jég, amikor a csapat csatlakozott a Spotify-hálózathoz (ennek egyik főarca egyébként az a Sean Parker, aki annak idején a Napster egyik alapítója is volt). Az elmúlt időszak lépései és Lars jelen nyilatkozata alapján egyáltalán nem lepődnénk meg, ha ők is előrukkolnának valami hasonlóan újszerű megoldással a következő lemeznél, mint a U2...

 

Hozzászólások 

 
-1 #16 nekem8 2014-10-02 14:46
De most milyen készülékre megy a lemez, meg mi ez, hogy a kerék újrafeltalálása ? Azt hiszem két századdal korábbról csöppentem ide valami időutazóként csak már elfelejtettem....
Idézet
 
 
+3 #15 Igor Igorovics 2014-10-02 09:17
shmonsta: Mondasz valamit. Önnmagában még tényleg nem nagy probléma ez, hiszen egy törléssel a probléma orvosolva van, bár tényleg nem túl etikus, hogy az is megkapja, aki nem akarja. A probléma akkor lesz, ha ebből rendszer lesz és boldog-boldogtalan elkezdi a lemezét küldözgetni, mondjuk óriásmail formájában, tulajdonképpen spamként. Na az már zavaró lesz. Persze ez csak egy elképzelés, simán lehet, hogy semmi sem lesz belőle, de azért nem zárható ki.
Idézet
 
 
+3 #14 Zoli 2014-10-02 08:55
Így lesz a zenéből kéretlen alkalmazás, spam.
Idézet
 
 
+10 #13 Montsegur 2014-10-01 20:37
Egyáltalán nem érzem forradalminak az Apple-U2 ügyet. (Mondom ezt úgy, hogy nagyon szerettem a 80-es években a U2-t, a mostani dolgaikkal sincs bajom és az Apple termékeit is rendszeresen használom, nem vagyok hívő, de jó velük dolgozni.) Ami itt történt, egyszerű üzlet: a U2 mindenképpen jól járt, hiszen kaptak egy hatalmas összeget az új lemezért, bármi egyébbevétel ezután már csak bónusz. Az Apple pedig pedig megvett egy együttest, aki tökéletesen illik az ő "fotelban ülök, de tulajdonképpen lázadó vagyok" imidzsükbe és ők is jól jártak.

Semmi kétség, hogy ezt a Metallica is le tudja velük tárgyalni. (Bár az igazán mesteri húzás az lett volna, ha egy frissítésnél mindenki a Lulut találja a telefonján. Azt még az Apple is nehezen tudta volna kiheverni...)

Szóval ez egy nagyon ügyes üzleti lépés, de nem forradalom. A nem bejáratott, nem világmárkát jelentő együtteseknek ez nem járható pálya. Talán, majd ha a következő frissítésnél Triptykon vagy Gojira lesz a telefonomon. Akkor már én is megemelném a képzeletbeli kalapom...
Idézet
 
 
+6 #12 shmonsta 2014-10-01 19:41
Ja, tök jó, hogy valaki kutat az új lehetőségek után, de az már kevésbé jó, ha valaki az én számítógépemre a kérésem nélkül bármilyen adatot tölt rá. Ez nem jópofaság, nem találékonyság nem kreativitás. Ez egyszerű pofátlanság, és ugyanolyan kalózkodás mint amit ők is utálnak. Az illegális letöltésre illegális feltöltés lesz a válasz? Szerintem ez etikailag mindenképpen kérdéses, ez gyakorlatilag egy audio spam. Szép ajándék lett volna, ha azt mondják, hogy minden iTunes felhasználó ingyen letöltheti. Nyilván nem dől össze tőle a világ, de ettől még nem frankó.
Idézet
 
 
+12 #11 Morello 2014-10-01 17:34
Azért álljunk meg egy szóra! Itt most Lars nem az (ingyenes) letöltés mellett tör lándzsát, ami a korábbi ügyeik tekintetében tényleg minimium vicces, hanem csak annyit mond, hogy a skatulyán kívüli gondolkodást, a mindenki számára megdöbbentően radikális húzásokat tiszteli.

Az én olvasatomban ez nem a letöltés tényének dicsőítését jelenti
Idézet
 
 
+6 #10 Zoli 2014-10-01 16:26
Nyomjanak ki annyi lemezt, amennyit el akarnak adni. Szerintem csont nélkül elviszik vinylen, cd-n, akár még kazettán is. A többi lesz a letöltés, de akkor ne sírjanak, hogy az is hanghordozó lehetett volna mert nem. Menjetek már fel az ebay-re vagy akárhová horror árakon mennek a metallica vinylek, cd-k is.. Nekem szerencsére megvannak ezek a kincsek és a világ minden pénzéért sem adnám el őket. Akkor most mi az érték? Szerintem a kézzel fogható zene.
Idézet
 
 
+6 #9 markmarkson 2014-10-01 15:16
Azért megnézném Lars fejét, amikor mindenféle kérdés nélkül landol a kütyüjén mondjuk justin bieber vagy valami hasonló faszság, mert valaki az apple -nél úgy gondolja, hogy az mindenkinek jár, mindenkinek kell.
Idézet
 
 
+6 #8 Khold 2014-10-01 14:07
Szerintem érhető volt anno a Napster elleni kirohanás, hiszen akkor még nem töltöttek le annyi lemezt az emberek, mint manapság.
Larsék se hülyék, ugyanúgy változnak, mint bárki más, és tudják nagyon jól, hogy manapság inkább a koncertezéssel, és egyéb dolgokkal lehet a szekeret tolni.
Hiszen a lemezeket ma már a legjobb esetben online veszik meg, a rosszabbik esetben pedig levadásszák torrentről, vagy valamelyik oldalról.

Egyébként a rajongókat is meg lehet érteni, kinek van annyi pénze, hogy minden hónapban megvegyen 5-6 olyan lemezt, ami érdekli?
Ha kb. 4 000 forinttal számolunk, az kereken 20-24 ezer forint minden hónapban...
Idézet
 
 
+8 #7 trey 2014-10-01 12:48
Idézet - nme:
trey, nem hiszem el, hogy nem ciki most a hosszú rőzse után rózsaszínű tüsi hajjal mászkálni. Legalább annyira szar, mint ahogy Lars Ulrich segget csinált a szájából 15 év alatt. A pszichológusa eljátszana vele egy darabig, veled meg a fodrászod! ;)


nem ez akart lenni a mondanivalom, amit kiragadtal es amibol viccet csinaltal :) de mindegy, tovabbi szep napot :)
Idézet
 
 
-9 #6 nme 2014-10-01 12:14
trey, nem hiszem el, hogy nem ciki most a hosszú rőzse után rózsaszínű tüsi hajjal mászkálni. Legalább annyira szar, mint ahogy Lars Ulrich segget csinált a szájából 15 év alatt. A pszichológusa eljátszana vele egy darabig, veled meg a fodrászod! ;)
Idézet
 
 
+11 #5 Igor Igorovics 2014-10-01 10:53
Elolvastam U2-s cikket is, hát ha a jövőben így lehet érvényesülni, akkor így lehet. Az üzleti élet , így a zeneipar is, arról szól, hogyha te találsz ki előbb dolgokat,és te is tudod elsőnek megvalósítani, akkor nagyot kaszálhatsz rajta Közhely, de a zeneipar nem hal(t) meg, csak átalakul(t). Persze lehet mondani, hogy de jó volt a 80-as években, mikor együtt dideregtünk a lemezbolt előtt, meg ,hogy vártam amegjelenés napját stb.lehet a múltba révedni, de aki így tesz az lemarad.A világ folyamatosan változik, minden szempontból, és az aki a múlt kerekét akarta visszafordítani , az nem igen járt még eddig sikerrel.
Idézet
 
 
+10 #4 trey 2014-10-01 10:27
Idézet - nme:
Na igen. Pont Lars Ulrich volt az, aki az zenemegosztás hajnalán egy nyilvános tévés vitaműsorban gyakorlatilag nekiment a Public Enemy frontemberének, amiért a zenei tartalmak internetes terjesztése és az élő fellépésekből származó bevételek mellett mert szólni. Alapos pálforduláson (agymosáson) ment át Lars barátunk. Talán azóta rájött, hogy jobb körbeturnézni a Földet, s abból tőkét kovácsolni, mint a lemezeladásokon izgulni. Vicc!

https://www.youtube.com/watch?v=1OIqtHBbDWA



te mindenben ugyanugy gondolkozol most, mint 15 eve? en remelem, hogy ennyi ev elettapasztalat , a vilag valtozasanak felismerese ahhoz valo alkalmazkodas hatott a gondolkodasmodo dra is. es ez barki massal is lehet am igy. 15 evesen azt mondtam hogy soha nem fogom levagatni a hajam, mert akkor arulo vagyok, nem igazi rocker. azert kozben rajottem, hogy ki a faszt erdekel mit gondol mas, aki ram nez, csak az fontos en hogyan erzem jol magam, es ha akarom akkor rozsaszinu kis tusihajam lesz bezselezve (azt szinten arulasnak ereztem). sot, regen minden nagy kedvencemnek megvettem a cd-jet, 1996-tol kezdve, egesz 2010-ig, es aztan kozben rajottem, megtanultam, atgondoltam, es ma az a szabaly hogy a nagy kedvenceket ugy tamogatom, hogy koncertre megyek es merch-ot veszek toluk. szoval csak azt mondom, hogy konnyu barkin szamon kerni dolgokat, de valojaban akkor masok is szamon kerhetnek ratad dolgokat. akarmit. amit tettel vagy mondtal.

ja es kerlek ne vedd szemelyeskedesn ek, nincs veled semmi bajom, hisz nem is ismerjuk egymast. csak megihlettel
Idézet
 
 
+5 #3 nme 2014-10-01 10:19
Na igen. Pont Lars Ulrich volt az, aki az zenemegosztás hajnalán egy nyilvános tévés vitaműsorban gyakorlatilag nekiment a Public Enemy frontemberének, amiért a zenei tartalmak internetes terjesztése és az élő fellépésekből származó bevételek mellett mert szólni. Alapos pálforduláson (agymosáson) ment át Lars barátunk. Talán azóta rájött, hogy jobb körbeturnézni a Földet, s abból tőkét kovácsolni, mint a lemezeladásokon izgulni. Vicc!

https://www.youtube.com/watch?v=1OIqtHBbDWA
Idézet
 
 
+5 #2 Codename333 2014-10-01 09:50
U2 is felismerte a tényt h minek kiadni cd-n vagy feltenni spotify-ra vagy iTunes-ra. Manapság már a tervezett megjelenési időpontok előtt egy 1 hónapalis le lehet kapni egy lemezt :D Minek küzdeni ez ellen......már nincs értelme.Meg msot nem azért de U2 sem fogja nagyon megérezni pénzügyileg ezt az egészet.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Treatment - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2005. november 12.

 

Watch My Dying - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.