Shock!

április 20.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Jövőre visszavonul Phil Mogg és leáll a UFO

A UFO jövőre esedékes fél évszázados jubileumi turnéját követően visszavonul Phil Mogg. Mindez természetesen a patinás csapat karrierjének végét is jelenti egyben.

0529philmogg

Jövőre nagyszabású turnéval ünnepli meg fennállásának ötvenéves jubileumát a UFO, utána pedig Phil Mogg énekes visszavonul az aktív zenéléstől és koncertezéstől. Mindez természetesen a zenekar leállásával jár, hiszen Mogg az 1968-ban alapított csapat egyetlen olyan klasszikus tagja a mostani felállásban, aki mind a huszonkét stúdióalbumon szerepelt is, mondhatni, ő a UFO motorja.

„Régóta érlelődött már bennem ez a döntés, már az előző két turné végén is fontolgattam a visszavonulást", mondja az énekes. „Nem akarom búcsúturnénak hívni a következő kört, mert utálom ezt a szót, de a jövőre esedékes koncertek jelentik majd az utolsó fellépéseimet a csapattal. 2018-ban lesz ötvenéves a UFO, szóval az időzítés is pont megfelelőnek tűnik. Lesz egy utolsó kör Nagy-Britanniában, illetve játszunk más kiemelt városokban is néhány bulit, olyan helyeken, amelyekhez erősen kötődünk. De az Egyesült Királyságot leszámítva ne számítson senki hosszú turnéra. Úton lenni nem mindig elképesztő luxus, és ugyan színpadon állni ma is ugyanolyan nagyszerű, mint bármikor azelőtt, az ezt övező dolgok nagyon fárasztanak. Korábban mindig azt mondtam: ha eljutok erre a pontra, abbahagyom, és pontosan ezt is fogom tenni. Elérkezett a befejezés ideje."

Phil áprilisban ünnepelte 70. születésnapját, és ugyan sem hangilag, sem egyéb fizikai paramétereit tekintve sincs rossz formában, nem tagadja: kora egyértelműen szerepet játszott a döntésben. „Nagy gyászjelentés-olvasó vagyok, és mindig kikeresem, ki hány éves volt. És az elmúlt néhány év bizony elég keménynek bizonyult ebből a szempontból. Szörnyen érintett Lemmy elvesztése, de az is, amikor Jimmy Bain elhunyt azon a hajón. Nagyon kiborított a dolog."

A turnéstop egyben a UFO lemezfrontos leállását is jelenti: noha Mogg nem bánná, ha társai új frontembert keresnének, Vinnie Moore gitáros, Paul Raymond billentyűs/gitáros, Rob De Luca basszer és Andy Parker dobos sem kívánják folytatni nélküle. Vagyis a 2015-ös A Conspiracy Of Stars a banda utolsó sorlemezeként vonul majd be a diszkográfiába, a tavalyi The Salentino Cuts feldolgozásalbum pedig az utolsó stúdióprodukciójukként. „Tájékoztattam a srácokat a döntésemről. Tudják, hogy itt az idő, mint ahogy azzal is tisztában vannak, hogy akármit csinálhatnak nélkülem. Én viszont nem akarok tovább koncertezni vagy albumokat készíteni, bár korábban mondtam olyat, hogy egy saját lemezt azért talán csinálok még. Meglátom, hogyan érzek majd ezzel kapcsolatban. De a UFO-val kapcsolatban mindenképpen itt van számomra a vége. Azt javasoltam a többieknek, hogy hívjuk a turnét Last Orders-nek vagy The Bar Is Closingnak. De kísért az a vágy is, hogy The Drinks Are On Parker néven fusson majd a dolog..."

Az első bejelentett 2019-es UFO-búcsúbuli az észak-walesi Hard Rock Hell fesztiválon lesz márciusban. „Talán a keserédes jelző fejezi ki legjobban, mit érzek most. De eljött az idő, és most már csak azt illetően kell biztosra menni, hogy jó turnét játszunk."

Címkék:

 

Hozzászólások 

 
+5 #1 Duke 2018-05-29 07:54
Kis kiegészítés: a "Mogg az 1968-ban alapított zenekar egyetlen klasszikus tagja a mostani felállásban" mondat nem egészen állja meg a helyét. Andy Parker is alapító tag, és ugyan '83 után hosszabb-rövidebb időre többször is kiszállt, de az összes klasszikus lemezen ő dobolt. És ha nem vagyunk nagyon szőrösszívűek, Paul Raymond is belefér a klasszikus felállásba, hiszen szintén kisebb kitérőkkel, de '76 óta tagja az UFO-nak, és szerepelt például a Schenker-korszak csúcsát és lezárását jelentő Strangers in the Night koncertlemezen is.

Egyébként kicsit szomorú, hogy leállnak ők is, de teljesen érthető. Az utolsó két sorlemezzel már nem tudtam igazán megbarátkozni, de a The Visitor mai napig nagy kedvencem tőlük.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

Helloween - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Winger - Budapest, A38, 2009. december 9.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2007. július 11.