Shock!

április 24.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Elhunyt Christopher Lee, a metalrajongó színészóriás

93 éves korában, egy londoni kórházban elhunyt Sir Christopher Lee. A brit színészlegenda, Drakula, Scaramanga, Szarumán és Dooku gróf alakítója az utóbbi években több metalos felvételt is készített, a műfaj nagy rajongója volt.

Keringési- és szívproblémák következtében, vasárnapra virradóra egy londoni kórházban elhunyt Christopher Lee. A legendás brit színész Drakula alakítójaként vált világhíressé, az utóbbi tizenegynéhány évben pedig afféle második reneszánszát élte, hiszen A Gyűrűk ura-trilógia Szarumánjaként és a Star Wars-előzménytrilógia Dooku grófjaként újabb generációk egész sora ismerte meg a nevét.

A képzett operaénekes Lee a metal műfajhoz is számos szállal kapcsolódott, több albumot is megjelentetett a stílusban az utóbbi években. „Ha visszatekintek a karrierem korai szakaszára, a munkám, a színészetem mindig is tükrözte a német zeneszerző, Wagner hatását. Mióta alkalmam nyílt számos metal albumot is meghallgatni, rádöbbentem, hogy ez az irányzat azon világ és hangzások direkt evolúciója folytán jött létre, amelyet Wagner álmodott meg”, nyilatkozta korábban. „Először akkor találkoztam a metallal, amikor a Rhapsody nevű zenekarral dolgoztam. De ott még nem heavy metalosan énekeltem, hanem tenorban. Utána narrátorként dolgoztam a Manowarral, ott megint nem metalt énekeltem, viszont egyre inkább magával ragadott a dolog varázsa, ugyanis ha zenetörténetileg nézzük, tényleg komoly újdonságról van szó. Amennyiben megfelelően adják elő, te pedig megérted a történetet, illetve amit énekelnek, és a megfelelő zenekarokkal, énekesekkel hoz össze a sors, csak még izgalmasabb lesz. Amikor megérkezett a felkérés, hogy elkészítsem az első Charlemagne lemezt, szimfonikus stílusban énekeltem. Ettől még a zene heavy metal volt, az énekstílusom viszont nem. A második lemez már száz százalékos heavy metal. Nem üvöltök vagy ilyesmi, de ettől még ízig-vérig heavy metal az egész.”

Lee legutóbb tavaly év végén jelentkezett friss felvétellel. Utolsó filmje, az Angels In Notting Hill még bemutatásra vár.

 

Hozzászólások 

 
+25 #9 RobertThorn 2015-06-11 18:46
Csak irigyelni lehetett őt: elegancia, józan gondolkodás, főkultikus szerepek, páratlan nyelvismeret, tízezer közül is felismerhető orgánum/énekhang, mindez pöpec zenei ízléssel és nem hétköznapi életkorral fűszerezve - ami után továbbra is ideillőnek érzem a 'fiatalon és váratlanul hunyt el' kifejezés megemlítését.
Aligha lesz a jövőben még egy ilyen ember, becsüljük meg magunkat jól, hogy vele egy korszakban élhettünk.
Idézet
 
 
+17 #8 BSND 2015-06-11 18:06
Egyébként nem semmi volt az öreg életútja a filmes szakmán kívül sem, szerintem nem túl köztudott, hogy a II. Világháborúban például önkéntesként elment Finnországba harcolni a szovjetek ellen a téli háborúban.

R.I.P.
Idézet
 
 
+15 #7 BahnScorper 2015-06-11 15:39
Nem nagyon mondják már ilyen korban egy emberre, hogy "még élhetett volna", de rá nagyon is illik ez. Nyugodjon békében, és köszönöm mindazt, amit a fémzenének adott...
Idézet
 
 
+16 #6 Dan 2015-06-11 15:22
R.I.P. egy legenda ez az ember egy legenda. Remélem több Tolkien mű nem lesz filmre víve mert Saruman-t mással még elképzelni is lehetetlenség.
Idézet
 
 
+14 #5 Dead again 2015-06-11 15:15
Neee! Nyugodjék békében!
Idézet
 
 
+21 #4 frankenpolip 2015-06-11 15:01
Az égi metal istenek egy bölcs öreg mesterrel gyarapodtak. Hail to the Kings!!!
Idézet
 
 
+20 #3 Carrast 2015-06-11 14:38
Isten nyugosztalja! Imádtam ezt a fickót a hangjával, egyéniségével meg a karácsonyi heavy metal lemezeivel együtt!
Idézet
 
 
+26 #2 Szőlő 2015-06-11 14:34
Élő példája volt, hogy öreg korára is lehet valaki nyitott, érdeklődő. Nagy veszteség. RIP MASTER.
Idézet
 
 
+27 #1 Wendiii 2015-06-11 14:22
Megrázó veszteség. Szép és eredményes életet élt, egy abszolút sokoldalú ember volt. Nyugodjon békében!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

Peter Gabriel - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. május 6.

 

Deep Purple - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. február 17.

 

Orphaned Land - Budapest, Club 202, 2013. október 4.

 

Riverside - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 6.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.