Shock!

március 29.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Csoki és matinéelőadás gyerekeknek: nevéhez méltó módon tér vissza a Primus

0731primusA Primus kapcsán az utóbbi napokban Tim „Herb" Alexander dobos infarktusáról, majd az azt követő sikeres szívműtétről esett csak szó, de zenei téren is akadnak náluk történések: a legendás trió klasszikus felállása október 20-án jelenteti meg új nagylemezét Primus And The Chocolate Factory With The Fungi Ensemble címmel.

Az ATO kiadónál jön ki októberben a Primus új albuma, konkrétan az első teljes hosszúságú stúdiókiadvány, amelyen az 1995-ös Tales From The Punchbowl óta együtt hallható a trió klasszikus felállása, azaz Les Claypool basszer/énekes, Larry Lalonde gitáros és Tim Alexander dobos. A bandától megszokhattuk, hogy nem egyszerű, amit csinálnak, és természetesen most sem valami hétköznapiban gondolkodtak: az album egy 1971-es musical, a Willy Wonka & The Chocolate Factory előtt tiszteleg majd (ebből a sztoriból készült évtizedekkel később a Tim Burton-féle Charlie és a csokigyár mozifilm is, Willy Wonka szerepében Johnny Depp-pel).

Az ötlet természetesen nem is származhatott mástól, mint Claypooltól, aki kölyökkorában rajongott a musicalért, és a Primus tavaly szilveszterkor már adott is egy témába vágó speciális, tematikus koncertet is Oaklandben. A lemez utóbbi logikus kiterjesztése lesz. „Ahogy elkezdtük összerakni az anyagot a vonósokkal, a vibrafonnal meg a marimbával, az egész egyre inkább olyan jelleget öltött, mintha összekevernéd valamelyik korai Peter Gabriel-albumot a Dark Side Of The Moonnal meg a Residentsszel. Nekem legalábbis ez jön le róla...", mondta a Rolling Stone-nek Les. Érdekesség, hogy Tim Alexander hagyományos dobcucc helyett egy, a lehető legváltozatosabb használati tárgyakkal kiegészített felszerelésen játszotta fel a dalokat.

0731primuscA legnagyobb kérdés persze az, ott lehet-e a dobos az októberben startoló amerikai turnén, de Claypool szerint erre minden esély megvan: maga Herb is úgy feküdt a kés alá, hogy hallani sem akart a koncertek elhalasztásáról. A körúton természetesen speciális színpadképpel állnak majd ki: egy hagyományosabb Primus-program után jön a Willy Wonka-vonal a csokigyáras díszletekkel, sőt, még azon is gondolkodnak, hogy a jövőben egy gyerekeknek szánt matinéprodukciót is társítanak ehhez az egészhez. „Csinálnánk egy korai kezdésű bulit csakis a wonkás dolgokkal, rövidre fogva, hiszen a kölykök nem tudnak túl sokáig figyelni valamire egyhuzamban", mondja Claypool. Emellett promóciós elemként néhány mozgó, Primus-csokikat forgalmazó árus is járja majd pár amerikai nagyváros utcáit. „Maga a turné és a lemez is csak marketingeszköz ahhoz, hogy édességeket adjunk el", indokolja a dolgot viccelődve Les. „Ez húzódik meg az egész mögött: a kibaszott lemezipar meghalt, és elöntött minket ez az egész internetes szarság. Így aztán más jövedelemforrások után kellett néznünk, ezért döntöttünk a csokik mellett. Egy csokit ugyanis nem digitalizálhatsz, legalábbis egyelőre még nem..."

Les egyébként ki nem állhatja az említett 2005-ös mozifilmet. „Biztosítanunk kell, hogy a jövő gyermekei az eredeti Willy Wonkát nézzék meg, és ne azt a rettenetes, szörnyűséges remake-et, ami mindnyájunk szájában ürülékízt hagyott. Rengeteg roppant tehetséges ember él ezen a bolygón, Tim Burton és Johnny Depp is közéjük tartozik. De hát időnként minden emberi lény a saját nadrágjába csinál..."

Alább már némi ízelítő is meghallgatható az új lemezről. A banda legutóbbi albuma egyébként 2011-ben jött ki Green Naugahyde címmel.

 

Hozzászólások 

 
+5 #1 JigsawJohnny 2014-07-30 12:32
Szuper, már alig várom! Kíváncsi vagyok, mennyiben lesz teljes feldolgozása a musical anyagának (ez a dal mindenesetre eléggé ott van :D).

Egyébként apró pontosítás: nem "csokibárok" lesznek, csak szimplán Primus-os csokikat fognak árusítani ("chocolate bar" = sima csokiszelet vagy táblás csoki).
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2013. július 9.

 

Stuck Mojo - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 2.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.

 

Wackor - Budapest, Süss Fel Nap, 2006. április 25.