Shock!

március 29.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Csak a családtagok voltak jelen Gary Moore temetésén

Február 23-án örök nyugalomra helyezték Gary Moore-t, aki február 6-án hunyt el tragikus hirtelenséggel. A legendás gitárost a család döntése alapján nem szülővárosában, az észak-írországi Belfastban, hanem az angliai Brightonban temették el szűk körben. Moore az utolsó másfél évtizedben itt élt, és gyermekei is itt laknak.

Az Irish Independent című újság értesülései szerint Gary Moore temetésén csak a család vett részt, a korábbi zenésztársak hiányoztak az eseményről. Az 58 éves gitárosnak négy gyermeke volt. „Senki sem tájékoztatott a temetés körülményeiről”, mondta a lapnak Moore egykori gitárostársa és barátja, Scott Gorham, akivel a Thin Lizzyben játszottak együtt. „Valamikor a közeljövőben elmegyek majd Brightonba, hogy lerójam kegyeletemet a sírjánál.”

Moore halálát valószínűleg szívroham okozta. A gitáros spanyolországi Esteponában, az ötcsillagos Kempinski szállodában, saját hotelszobájában hunyt el természetes okok következtében. A The Sun bulvárlap a tragédiát követő napon állítólagos szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy a gitáros a történtek előtt egy üveg pezsgőt és több brandyt is elfogyasztott, majd saját hányásába fulladt bele álmában, ezek az információk azonban tévesnek bizonyultak.

Gary Moore az ír Skid Row nevű zenekarban kezdte pályafutását még tizenévesen. Első szólólemezét 1973-ban adta ki, mely a legendás Phil Lynott bábáskodásával készült, majd a Thin Lizzyben is több ízben gitározott, a legsikeresebb vele készült lemez az 1979-es Black Rose volt. Moore a hatalmas elismeréseket hozó rocklemezek (Corridors Of Power, Run For Cover, Wild Frontier és társaik) után az 1990-es Still Got The Blues albumon a blues felé fordult, utolsó albumát, a Bad For You Baby-t 2008-ban adta ki. Szólópályafutását a Thin Lizzy-éra után mindössze egyszer szakította meg a rövid életű BBM projekt kedvéért, amelyben két Cream zenésszel (Jack Bruce, Ginger Baker) dolgozott együtt. A trió első és utolsó lemeze 1994-ben jelent meg Around The Next Dream címmel.

Magyarországon is több alkalommal koncertezett, legutóbb 2009 novemberében. Elvileg az idei székesfehérvári Fezen Fesztiválon is fellépett volna, méghozzá azzal a hard rock programmal, melyet hosszú évek rajongói unszolását követően tavaly szedett elő egy speciális turné erejéig. A gitáros hirtelen halála zenésztársait, barátait és a rajongókat is óriási sokként érte. A Thin Lizzy február 6-ai bécsi koncertjén szintén megemlékezett egykori tagjáról, beszámolónkért kattints!

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Peter Gabriel - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. május 6.

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

Overkill - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Pain of Salvation - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

Winger - Budapest, A38, 2009. december 9.

 

Watch My Dying - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.