Shock!

április 26.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Blackmore: „Rengeteg ismert név közül választhattam volna, de nem ezt akartam”

1208blackmoreJoe Lynn Turner eléggé kiakadt, amiért Ritchie Blackmore nem vele hozta össze ismét a Rainbow-t, de a gitárosnak természetesen mindenre van indoka. Egy friss interjúban Ritchie részletesen beszélt saját szempontjairól és az esetleges jövőről is.

„A kiindulópont az volt, hogy jó zenészeket találjak”, szögezte le Blackmore az Aardschoknak. „Természetesen rengeteg ismert név közül választhattam volna, de valahogy nem tetszett ez az ötlet. Sokakkal ellentétben én inkább annak a híve vagyok, hogy felfedezzek új muzsikusokat, akik egyben frissességet is hozhatnak a zenémbe. És persze nagyszerű dolog a közönségnek is új arcokat bemutatni. Ronnie Romero, az énekesünk teljesen ismeretlen. 34 éves, és meggyőződésem, hogy óriási karrier vár rá a színtéren. Chiléből származik, de Spanyolországban él. A basszusgitárosunk, Bob Nouveau connecticuti, Jens Johansson pedig jól ismert, köztiszteletben álló billentyűs. Épp a tapasztalt volta miatt nagyon könnyű vele dolgozni. Dobosok tekintetében pedig mindig is válogatós voltam. Például nem szeretek showmanekkel dolgozni. A színpadon groove kell, és sok úgynevezett híres dobos gyakran inkább a show-ra koncentrál az érzés helyett. Rengeteg arcot ismerek én is, aki remekül zsonglőrködik a dobverőivel, és tizenhat lábdobot használ, de ha zenéről van szó, valójában középszerű dobos. David Keith viszont nagyszerűen érzi a ritmusokat.”

Ritchie most sem tagadta, hogy jelentős mértékben a nosztalgia vezeti. „Sokan arra használják majd ki a lehetőséget, hogy megnézzék, képes vagyok-e még ma is rockzenét játszani, mások pedig talán úgy tekintenek rá, mint egy alkalomra, amikor még egyszer láthatnak nagyobb színpadon. Nem szeretnék morbidnak tűnni, de a koromra tekintettel biztosan felmerülnek ezek a gondolatok. 70 éves múltam, és ennek bizony megvannak a maga hátrányai. A hátfájás, az ujjak zsibbadása például egyáltalán nem kellemes a színpadon. Ugyanakkor elsősorban magam miatt csinálom ezt az egészet. Pár éve már felmerült bennem, milyen jó lenne ismét játszani ezeket a régi nótákat, de minél többet gondolkodtam ezen, annál kevésbé tűnt csalogatónak a dolog. Egészen addig, amíg rá nem találtam Ronnie-ra, amikor ismét elkezdett motoszkálni bennem a késztetés, és nekiláttunk a megvalósításnak. Az ő óriási hangja, friss hozzáállása adta meg számomra a végső lökést. Elég sokat követelek az énekesektől, de vele minden rendben van, ezért is mondom, hogy komoly jövő elé néz a színtéren. Dióra emlékeztet a hangja, de elég sokoldalú ahhoz, hogy a gillanes dalokat is jól el tudja énekelni.”

Blackmore szerint az új felállású zenekar koncertprogramja 70 százalékban a Rainbow dalaiból áll majd, maradék 30 százalék pedig természetesen Deep Purple lesz, és mindkét érából a legismertebb számokra koncentrálnak. „A Stargazer biztosan szerepel majd a programban, hiszen azt mindenki hallani akarja. A Dio-éra eleve központi helyet foglal el a műsorban, de játszunk majd számokat a Joe Lynn Turner- és Graham Bonnet-korszakokból is. A Purple-évekből elsősorban Gillan-dalokat szedünk elő, de valamit a David Coverdale-évekből is játszunk majd.”

A gitáros az idei három koncerten elsősorban arról akar meggyőződni, egyáltalán képes-e még megfelelően levezényelni egy rockbulit. „Természetesen elég sok vonzó ajánlatot kaptunk, különösen Svédországból és Finnországból, ugyanakkor arra emlékeztetnék mindenkit, hogy már leszerveztem egy német turnét a Blackmore’s Nightnak júliusra. És nem lesz nagyon könnyű az akusztikus világból visszatérni az elektromosba. Az utóbbi években csak ritkán játszottam rockot, és a körmömet is rövidre kell vágni a koncertek előtt, a reneszánsz muzsikához ugyanis hosszú körömre van szükségem. És öt nappal az utolsó Rainbow-fellépés után már következik is az első Blackmore’s Night-koncert, szóval nem tudom, lesz-e ideje visszanőni a körmömnek. Ha nem, akkor műkörmöket kell majd használnom. Korábban például sosem voltak ilyen problémáim, de jó, hogy valamivel legalább lehet segíteni a helyzeten… Mindenesetre ha jól érezzük magunkat a színpadon, és a közönség is pozitívan reagál, nem zárom ki a folytatás lehetőségét, viszont a második kör már valószínűleg 2017-re esik majd. A zenészek közötti összhangon és a nézők reakcióján múlik minden. Fel is vesszük majd a bulikat, szóval később videón is megjelenhetnek. De a szívem már örökké a reneszánsz muzsikáért dobog majd.”

 

Hozzászólások 

 
+3 #2 eyehategod 2016-02-26 23:49
Majsztor uram a manikűr rockot népszerűsíti szerte európában
Idézet
 
 
+2 #1 NOLA 2016-02-25 16:02
:-) ...most mi van, milyen kormok?! :-)
Baszki, Ritchie Blackmore elore felkesziti a nepet, hogy talan szarabbul fog jatszani...?
Szerintem nem lesz azzal baj, Ritchie... :-)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Peter Gabriel - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. május 6.

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.

 

Wackor - Budapest, A38, 2004. szeptember 29.