Shock!

március 29.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Black Sabbath: ősszel jön az ősfelállás új nagylemeze

Már félig elkészült egy új album anyagával az ős-Black Sabbath négy tagja, akik hosszas lebegtetést követően november 11-én este, Los Angelesben jelentették be régóta várt újjáalakulásukat egy sajtókonferencián. Az ősszel megjelenő lemez producere Rick Rubin lesz, és a zenekar természetesen turnézni is fog majd az anyaggal.

A zavaros előzményeket követően Tony Iommi, Ozzy Osbourne, Geezer Butler és Bill Ward a hollywoodi Whiskey-A-Go-Go klubban jelentette be a nagy hírt. 1970-ben, negyvenegy évvel ezelőtt ez a helyszín adott otthont a Sabbath első amerikai fellépésének Alice Cooper előzenekaraként. A pénteki sajtókonferencia házigazdája Henry Rollins volt.

A Black Sabbath tagjai a rendezvényen nem győzték hangsúlyozni Rick Rubin producer (Slayer, Metallica, System Of A Down, Slipknot satöbbi) szerepét az új album munkálatainak megkezdésében, aki Iommi szavai szerint ötpercenként hívogatta őket. Rubin fanatikus Black Sabbath rajongó, aki még sosem dolgozott a banda tagjaival, de annak idején többször is felmerült annak lehetősége, hogy az énekes vele rögzítse valamelyik szólólemezét. Rick törekvéseiről már az is mindent elárult, amikor annak idején például arra akarta rávenni Ozzyt, hogy a Sabbath egyik legjobb követőivel, a Trouble tagjaival írasson magának szólóalbumot… A zenekar ősfelállása utoljára 1978-ban készített nagylemezt Never Say Die! címmel.

A Black Sabbath új lemezének anyaga a konferencián megjelent producer szerint már félig elkészült, Geezer Butler pedig úgy fogalmazott: az eddig elkészült dalok abszolút a korai időkre ütnek. Az album felvételei januárban kezdődnek, és a végeredmény a jelenlegi állás szerint 2012 őszén kerülhet majd a boltokba a Vertigo és a Universal gondozásában. A turnétervekről egyelőre nem tudni pontos részleteket, az azonban már biztos, hogy június 10-én a Black Sabbath lesz a doningtoni Download Fesztivál főzenekara (előző nap a Metallica a headliner, akik a teljes fekete albumot eljátsszák majd).

Minden idők legalapvetőbb metalzenekara, az Osbourne – Iommi – Butler – Ward négyes legutóbb 2005-ben turnézott, közösen utoljára a következő évben jelentek meg nyilvánosan, amikor beiktatták őket a Rock And Roll Hall Of Fame-be. Ezt követően Tony és Geezer ismét összehozták a Ronnie James Dio-féle Sabbath felállást Heaven And Hell néven, Ozzy pedig újból a szólópályájára kezdett koncentrálni. A helyzetet tovább árnyalta Ozzy és Iommi jogvitája a Black Sabbath név használata felett, amelyről végül is peren kívül sikerült megegyezniük. Iommi októberben elismerte a Terrorizer magazinnak, hogy a Black Sabbath négy eredeti tagja nemrég közösen próbált, és mindannyian nagyon élvezték a zenélést, ám azt illetően továbbra sem árult el semmit, hogy mikor várható tőlük bármilyen kézzelfogható életjel. Augusztusban a gitáros még meglehetősen indulatosan reagált arra a Birmingham Mail nevű lapban megjelent hírre, amely szerint ismét összeállt a zenekar eredeti felállása, állásfoglalásában azonban nem feltétlenül magát a tényt cáfolta. Ezután csak olaj volt a tűzre Ozzy távolléte és gyermekeinek lebegtetős nyilatkozata az énekes életéről szóló film díszpremierjén. Az énekes októberben végre elismerte, hogy a háttérben zajlanak az előkészületek, de további konkrétumokat ő sem mondott.

 

Hozzászólások 

 
+1 #13 BLACK SABBATH 2011-11-16 13:52
Csakis és mindenhol a SABBATH!!!
Metallica??? Pffff ....
Idézet
 
 
+6 #12 Draveczki-Ury Ádám 2011-11-14 09:21
TelekiPál: ez a szerinted mindig is "nagypaparockot" játszó zenekar konkrétan a Led Zeppelinnel vállvetve megteremtette azt a műfajt, ami miatt mindenki ide írogat. El tudom fogadni, ha valaki nem szeret valamit, de a Black Sabbath jelentőségét ne vitassuk már el...
Idézet
 
 
+2 #11 björn 2011-11-14 06:46
Nem értem én ezt a parázást. Az eddigi legszarabb produkció amit a Sabbath és Ozzy kiadott az kb. a Never Say Die lemez volt. Ozzy azóta olyan nagyon rossz lemezt nem csinált (ellenben csinált legalább négy klasszikus albumot), és Iommi illetve a Sabbath keze alól sem került ki vállalhatatlan (sőt csináltak legalább 4 klasszikus albumot::)), sőt még Geezer saját dolgai is rendben voltak. Szóval ezek után miért lenne szar? Jó lesz az.
Idézet
 
 
+2 #10 M 2011-11-13 21:28
Idézet:
....Ne legyen igazam, de igazam lesz.


nem szólnék én bele egyikőtök beszélgetésébe se, de az ilyen mondatoktól a falra mászok.
olyan lesz, amilyen.... szerintem meg pont az rágja végig a körmét és húzza a strigulákat az album megjelenéséig, aki ilyeneket írogat. vagy ha meg nem szereti az adott zenekart, ergo "bármilyen jó is lesz, nekem akkor sem fog tetszeni, mert mert mert....", az ugyanolyan hiteles mint a fennt írt mondat.

a luluról meg annyit, hogy valóban egy nem túl jól sikerült kooperáció, de ha esetleg lesz hazánkban egy újabb metallica koncert, azok is ugyanúgy ott lesznek, akik bőszen fikázzák a lemezt és vele együtt a zenekart....
Idézet
 
 
+2 #9 Venomádi 2011-11-13 19:27
Akkor ha nem nézed többnek annál tulajdonképpen miért is jöttél ide? Felesleges a közízlést sérteni, hiszen egész biztos vagyok benne, hogy nem vagyok Sabbath fan itt egyedül. És nem árt észben tartani, hogy az összes kedvenc bandádnak legalább a fele a Sabbath-on nőtt fel. Kit érdekelnek a Metallica gyors számai, a Sabbath 40 éve írt olyan számokat, hogy a Metallica meg a többi max beszarhatna rajtuk. Nem voltak gyorsak, senkit nem érdekel itt a sebesség. A Luluhoz azért volt pofám mérni ezt az egészet, mert annál csak feljebb vezet út, a Sabbath nem nyúlhat mellé, akármit is csinál, természetesen csak akkor ha Iommi vastagon benne lesz, és nem az Osbourne banda irányítja majd a bábjátékot hátulról. Az sem izgat ha igazad lesz, nálam a Sabbath nyerő marad halálig.
Idézet
 
 
-7 #8 TelekiPál 2011-11-13 18:12
Idézet - Venomádi:
Egyébként meg hülyeség ettől az albumtól várni bármit is. A Sabbath lefektette az alapokat 40 éve és 10 évre rá rátett még egy lapáttal. Bizony körberöhögjük a hírt, mert ha esetleg nem lesz egy nagy eresztés akkor mivan? Ott van még nekünk a Master of Reality, sosem kopik el.. Érdekes módon a Sabbath neve a Forbidden után sem kopott meg, ami nem a markáns sabbath dalokról híres, ez még mindig jól cseng. Sokat várnak tőle, nem is lesz olyan szar, legalábbis a mostani metallica kooperációnál semmi nem jöhet rosszabb.


Gondolom ez nekem szólt :)
Igen, a Lulu egy sz.r, de ehhez hozzátennék két dolgot.

1) A Metallicának még a legvitatottabb lemezei is fénysebességgel dübörögnek bármelyik Black Sabbath számhoz mérten - mondom ezt úgy, hogy nem vagyok Metallica fan.

2) Azért a BS reunion kapcsán támasztott elvárások nem a Lulu szintjén kéne álljanak.

Én elismerek zenekaroktól régi lemezeket, ami attól mert poros még jól szól. A Black Sabbath számomra világ életeben kocsmai háttérzene volt, semmi más, így a 2012-es új lemez nekem annyit jelent, hogy a föstös putri helyeken X év után friss, de ugyanolyan számok fognak szólni tőlük. Ne legyen igazam, de igazam lesz.
Idézet
 
 
+3 #7 Venomádi 2011-11-13 17:10
Egyébként meg hülyeség ettől az albumtól várni bármit is. A Sabbath lefektette az alapokat 40 éve és 10 évre rá rátett még egy lapáttal. Bizony körberöhögjük a hírt, mert ha esetleg nem lesz egy nagy eresztés akkor mivan? Ott van még nekünk a Master of Reality, sosem kopik el.. Érdekes módon a Sabbath neve a Forbidden után sem kopott meg, ami nem a markáns sabbath dalokról híres, ez még mindig jól cseng. Sokat várnak tőle, nem is lesz olyan szar, legalábbis a mostani metallica kooperációnál semmi nem jöhet rosszabb.
Idézet
 
 
+1 #6 Venomádi 2011-11-13 17:06
Egy kis modernizálás mehet bele, de tényleg csak annyi amennyi ebbe kell. Mondjuk fele annyi is sok lenne bele mint amennyi volt Ozzy Osbourne utóbbi két lemezén. Iommi pedig nem tud mellényúlni az az igazság. Az újabb Heaven & Hell anyagok dühösek voltak ahogy az meg van írva, és a szólólemezek sem okoztak csalódást. Egyetlen bibi itt a buliban Sharon és az ő kasszája..
Idézet
 
 
-4 #5 TelekiPál 2011-11-13 17:03
Ne értsetek félre, de a "nekik már nem kell bizonyítani" és az "ő renoméjuknak már nem árthat"-féle közhelyek okozzák azt, hogy az ember körberöhögi ezeket a híreket. Pont az ő remonéjuk fázhat rá, ha az egyébként régen is nagypapa rockot játszó Sabbath 40+ évvel a Paranoid után nekiáll az egyébként már totál átalakult mezőnyben újra megtalálni önmagát.

Hogy hasonló közhellyel éljek, mint az előttem szólók, anno okkal oszlottak fel. Ozzy azóta emberileg egy roncs, zenészként meg egy a sok közül és ne gyertek azzal, hogy de megtölti az Arénát, mert erre Pataky Attila és az Irigy Hónaljmirigy is képes. Szóval én nem várok sokat az új Sabbathtól. Mondanám, hogy ne legyen igazam, a gond csak az, hogy igazam lesz.
Idézet
 
 
#4 jules 2011-11-13 10:04
Szkeptikusok! A Sabbath eredeti felállásában stílusteremtő,p recedens de utánozhatatlan banda volt.Ha most úgy döntöttek,hogy mégegyszer megmutatják / mert többször már nemigen-sajnos.../ ,akkor igenis a régi zenét kell játszani,persze a mai modern hangzással ötvözve.A Sabbatnak nem kell a mai bandákkal versenyre kelnie,nálam biztos,hogy már most nyertek...
Idézet
 
 
+1 #3 ripperwylde 2011-11-12 14:36
Valószínűleg minden idők egyik legjobb lemeze fog elkészülni!!! ;)
Idézet
 
 
+1 #2 Venomádi 2011-11-12 14:35
Félek tőle egy kicsit én is. De mégis úgy vagyok vele hogy ők már nem tudják a renoméjukat hazavágni. úgyhogy uccu neki
Idézet
 
 
+1 #1 Milan 2011-11-12 13:15
Ne legyen igazam, de meglepődnék ha ebből valami jó sülne ki. Ha megprobalják utánozni a régi önmagukat az csak ciki lehet, ha a mai bandákkal akarnak versenyre kelni az csak izzadságszagú lehet. Az egyetlen remény, hogy valami forradalmi újdonságot találnak ki, ami továbbépíti a régi Sabbath stílust, de egyrészt ez elég valószínűtlen, másrészt meg akkor azért fikázzák majd őket, hogy ez már nem is AZ a Sabbath... :)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Queensryche - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Leander Rising - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. február 7.

 

Riverside - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 6.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.