Shock!

március 29.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

A napos sétányon: kötet és lemez Kőváry Péter emlékére

Kőváry Péter énekes, gitáros, dalszerző, producer és DJ hosszú évek óta a magyar könnyűzenei színtér ismert és elismert szereplője volt, 2022. október 22-én lett volna 50 éves. Emlékét ápolja és munkássága előtt tiszteleg A napos sétányon – 50 év Rock 'n' Roll című interjúkötet és a hozzá kapcsolódó Forever... And A Day című LP.

0117kovarypeter

Kőváry Péter a békéscsabai Rag Doll zenekarban kezdte zenei pályafutását, de a legtöbben a nagy népszerűségnek örvendő Neo frontembereként ismerték. Tizenkét éven keresztül volt Hodosi Enikő, Milkovics Mátyás és Benedek Tamás mellett a zenekar oszlopos tagja, ezalatt született a nagysikerű Kontroll című film betétdala is. Elektronikus zenei karrierje DJ-ként folytatódott, hazai és külföldi klubok nagysikerű előadója volt. A 2010-es évek közepén alapította a Peter Kovary & The Royal Rebelst, amelyben a klasszikus rock, a hard rock és a southern rock iránti elkötelezett szeretete testesült meg. A zenekar két nagylemezt jelentetett meg (Halfway Till Morning és Fly Forever), amelyek közül az első Fonogram-díjat kapott. Ez már a harmadik Fonogram-díj volt Peti életében, mivel kettőt korábban a Neóval is elnyert.

A Royal Rebelsszel felléptek A Dal című showműsorban, játszottak a Uriah Heep előtt, vendégszerepeltek Ausztriában, Olaszországban, Csehországban és Szlovákiában. Péter sokoldalúan részt vett öccse, Kőváry Zoltán zenekarának életében, ő volt a The Trousers első lemezének producere, és gyakran léptek fel közösen is. Kőváry Péter legnagyobb zenei példaképe a Rolling Stones volt. A Stoned énekeseként éveken át Mick Jagger művészetének leghitelesebb hazai tolmácsolójaként rengeteg hazai és külföldi koncertet adtak. Péter később szólólemezt adott ki (Family, Christmas & Rock and Roll), melyen karácsonyi dalokkal örvendeztette meg rajongóit.

A most megjelent könyv megemlékezik sokoldalú személyiségéről, igyekszik átfogni azt a gazdag, sok stílust felölelő zenei pályát, amelyet Péter mintegy harminc év alatt befutott. Az interjúkötet készítésekor beszélgetőtársa jóbarátja, Koltay András volt. „E kötet arra törekszik, hogy megrajzolja Kőváry Peti portréját, annak a személyiségét, akit oly sokan szerettek, de kevesen ismertek igazán mélyen. Másfelől általános érvényű kérdéseket is felvet: miért fontos a rock'n'roll, túléli-e első előadóit, népszerűsége elvesztését, megmarad-e az örökkévalóságnak, mit jelentett társadalmi szinten az elmúlt évtizedekben nyugaton, és itt, keletebbre? Ez a kötet elsősorban családi és baráti emlék. De abban bízom, hogy aki érzi és szereti a rock'n'rollt, érdeklődéssel fogja majd olvasni, és talán segít neki is megfogalmaznia saját válaszait a fenti kérdésekre. A rockzene nem változtatja meg a világot, és minden, ami valaha hozzátapadt, lassan lemállik róla. Ma már csak a dalok számítanak. Egy könyv maga a betűkbe zárt öröklét. Ez a kötet Kőváry Peti és a rockzene öröklétéhez kíván a maga igen szerény módján hozzájárulni" – mondja.

A könyvhöz szorosan kapcsolódó vinyl lemez válogatás a legjobb dalaiból. Péter a formátum nagy rajongójaként mindig is szeretett volna saját hanglemezt. Munkássága előtt tisztelegve jelent meg ez az összeállítás, az alábbi dalokkal:

peterkovary_cA1. Get Wasted
A2. It's A Riot
A3. Low Down Bitchin'
A4. Liquor Store
A5. More Than I Deserve
A6. Hush (Live)
B1. Run For Cover
B2. Forever And A Day
B3. I Got A Feeling
B4. Fly Forever
B5. Good Rockin' Christmas
B6. Ol' Man Shake 'Em Down

A kiadványon a legjobb Royal Rebels-dalokon kívül egy Rag Doll, a kedvenc karácsonyi szólódala és egy koncerten rögzített feldolgozásdal kapott helyet.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.

 

Wackor - Budapest, Süss Fel Nap, 2006. április 25.

 

Wackor - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.