Shock!

április 25.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

A legrangosabb amerikai kulturális díjat adta át Barack Obama a Led Zeppelin tagjainak

Személyesen Barack Obama amerikai elnök tüntette ki a Led Zeppelint a létező legmagasabb presztízsű amerikai kulturális díjjal, a Kennedy Awarddal. Jimmy Page, Robert Plant és John Paul Jones vasárnap vették át az elismerést a Fehér Házban.

„Amikor Jimmy Page, Robert Plant, John Paul Jones és John Bonham az 1960-as évek végén berobbantak a zenei színtérre, a világ nem láthatta előre, mi történik majd”, méltatta a gálán a zenekart az amerikai elnök. „Ott volt egy énekes, akinek olyan sörénye volt, mint egy oroszlánnak, és olyan hangja, mint egy banshee-nek. Mellette ott állt egy gitáros csodagyerek, akitől az embereknek a padlón csattant az állkapcsa, egy sokoldalú basszusgitáros, aki ugyanennyire otthon volt a billentyűkön is, és egy dobos, aki úgy játszott, mintha csak az élete múlna rajta. Létezik egy mondás, amely szerint fiatalok egész generációja vészelte át a tinédzserkor szorongásait egy fülhallgató és egy Zeppelin album segítségével. De a Zeppelin öröksége még ma, harminckét évvel John Bonham elhunyta után is tovább él, és úgy gondolom, ezt mindnyájan elismerjük és méltányoljuk.”

Obama ezután nagy derültséget kiváltva megköszönte a három még élő Zeppelin tagnak, hogy régi hírnevükre rácáfolva, a korabeli hotelszobák berendezésével ellentétben a Fehér Házat megkímélték. „Nagyra becsüljük a Led Zeppelinben, hogy mindannyian fiataloknak érezhetjük magunkat nekik köszönhetően, és azt is, hogy megmutatták: nem teljesen ifjú fickók is nyomhatják még a rockot!”, fogalmazott az amerikai elnök.

A gálán egyébként Dave Grohl jelentette be a Zeppelint, aki tanáraiként hivatkozott Page-ékre. A banda mellett idén Buddy Guy, Dustin Hoffman, a tévés David Letterman és a balerina Natalia Makarova lettek a Kennedy Award kitüntetettjei.

A Led Zeppelin friss DVD-je, a Celebration Day megjelenésének hetében 101 ezer példányban kelt el az Egyesült Államokban, és a Billboard-lista kilencedik helyén nyitott.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Dark Tranquillity - Budapest, Dürer Kert, 2010. október 14.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.

 

Watch My Dying - Budapest, Almássy téri Szabadidőközpont, 2007. március 23.

 

Wackor - Budapest, Wigwam, 2005. március 18.