Shock!

október 06.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Voivod: Post Society

1224voivodPiggy már több mint egy évtizede elment, a Voivod pedig még mindig létezik, ennél jobb igazolás pedig aligha kell az Away és Snake által vezetett kanadai kult-csapatnak. Ráadásul esetükben még sosem hallottam senkit fanyalogni amiatt, hogy emblematikus gitárosuk halála miatt nem oszlottak fel, ahogy abban is biztos vagyok, hogy Blacky ismételt távozása sem fogja hazavágni a banda hitelét a rajongóknál. Tény, hogy a pöttöm basszusgitáros óriási figura, aki rengeteget tett hozzá a banda hangzásvilágához szanaszét torzított, vaddisznó bőgőzésével, de az is biztos, hogy 1991-es első távozása után is volt élet, sőt, egészen hatalmas dolgok is születtek a Voivod-műhelyben. Így, bár Blacky kétségtelenül hiányzik, válságról szó sincs. Nem mellesleg az új arc, Dominique Laroche, azaz Rocky sem kispályás figura.

A Post Societyvel megint igen komoly minőséget tettek le az asztalra, ami ugyanúgy méltó a legutóbbi Target Earth-höz, mint a kanadaiak klasszikus felállásának legendás munkásságához. Az EP-n hallható négy szám tökéletes elegyét adja ugyanis a Snake által fémjelzett Voivod-korszakra jellemző hangulatoknak, azaz ugyanúgy van itt őrülten összetett, komplex thrash metal, mint ahogy könnyedebb, szellősebb dolgok is. A nyitó Post Soicety például egyértelműen a Dimensiön Hatröss dalaira hajaz, míg a Forever Mountain leginkább a Nothingface-világához áll közel. És míg a Target Earth kapcsán anno az volt a hivatalos álláspont, hogy egy minél voivodosabb lemez elkészítése volt a cél, ezúttal úgy harangozták be a friss dalokat, mint amelyekben Chewy már sokkal inkább saját elképzelései alapján alkotott, mintsem egykori tanítómestere, azaz Piggy iránymutatásai után menve. Ettől függetlenül ez a dalcsokor sem kevésbé Voivod, mint bármelyik korábbi. A felvezető-szöveg ugyanis csak részben igaz, hiszen ha nem ismerném a csapat történetét, a jó wookie riffelését hallva simán elhinném, hogy a gitárokat még mindig Dennis D'Amour (vagyis Piggy) pengeti. A különbség talán a szólók esetében mondható egyedül szembetűnőnek, ezeket ugyanis Chewy egészen más felfogásban játssza, és vélhetően komponálja is, mint egykori mestere.

megjelenés:
2016
kiadó:
Century Media
pontszám:
- /10

Szerinted hány pont?
( 27 Szavazat )

A harmadik Fallnak sajátja az a fajta floydos felhang, ami a '90-es évek elején vált dominánssá a Voivod zenéjében, így szintén leginkább a Nothingface-univerzumba sorolható, egyben pedig az EP legdallamosabb tétele. Ettől függetlenül természetesen meglehetősen zaklatott és zakkant. A We Are Connected hét és fél percében pedig tényleg minden van a thrashes riffeléstől az utaztatós, lebegős témákig, azaz a csapat munkásságának egyfajta esszenciájaként is felfoghatjuk. Extraként felvették még a Hawkwind Silver Machinejét is, ami pontosan annyira passzol is hozzájuk, mint anno az Astronomy Domine.

A Post Society alapján egyvalami biztosan kijelenthető: a Voivod Piggy és Blacky nélkül is különleges és izgalmas, úgyhogy jöjjön csak minél hamarabb a következő nagylemez! Ha pedig valahol vidéken van egy hely, ahol az ufók találkozni szoktak, érdemes gyakran látogatni, hátha egyszer belefutunk a Voivod legénységébe is.

 

Hozzászólások 

 
+2 #4 Richard 2016-07-10 11:48
Nagyon jó lett, nekem a nyitó dal a kedvencem, de a többi is zseniális. Az új basszer is teljesen ott van a szeren! Nagyon várom már az új nagylemezt!
Idézet
 
 
+10 #3 Anomander 2016-03-17 00:28
Remek zene! Klasszikus Voivod, a dalok, a hangzás, minden a helyén van. Amúgy is a Nothingface korszak a kedvencem tőlük, szóval külön örülök. Egy koncert nagyon jó lenne...
Idézet
 
 
+14 #2 Violent Coercion 2016-03-14 12:58
Így kell ezt csinálni, bitang jól szól ez a lemez!! Nagyon várom, hogy élőben is hallhassam. Őrület, hogy mennyi zene és kreativitás van még mindig bennük!! Snake is csúcsformában. Kétségtelenül 10-es.
\,,/
Idézet
 
 
+13 #1 Chris92 2016-03-13 14:02
Fantasztikusan jó lett ez is. Stílusra és hangulatra már kicsit közelebb áll a Nothingface és az Angel Rat dallamosabb vonulatához, de van benne kellő mennyiségű káosz-thrash. Kedvencem a Forever Mountian és a We Are Connected közepén lévő pszichedelikus elszállás. Várom a nagylemezt!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2013. július 9.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

K3 - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Jerry Lee Lewis - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2010. október 31.