Shock!

november 13.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés
Shockmagazin

Turbo: Turbo

A Turbo a semmiből, minden előzmény nélkül köszöntött rám idén tavasszal kijött debütálásával, ami magyar zenekarok esetében elég ritka. A budapesti ötös olyan stílusban mozog, ami tőlünk nyugatabbra már évek óta fut, itthon azonban eddig még nem nagyon próbálkozott vele senki, ráadásul minden túlzás nélkül baromi jól csinálják.

megjelenés:
2009
kiadó:
Mamazone
pontszám:
9 /10

Szerinted hány pont?
( 11 Szavazat )

Olyannyira jól, hogy amikor először betették nekem az albumot csak úgy a háttérben, körülbelül fél szám kellett hozzá, hogy megkérdezzem, mi ez, de még a válasz hallatán sem fordult meg a fejemben, hogy magyar csapat lemezét hallom...

A stílus jellegzetesen a '70-es évek zenéjén alapuló retrós, ám egyszerre korszerű és aktuális feelingrock. Ha mindenáron párhuzamokat kell mondanom – márpedig kell, elvégre új névről van szó –, a régi nagyok közül megkerülhetetlen a Led Zeppelin, a mai bandák közül pedig a The Mars Volta lenne az első. Ha azonban Omar Rodríguez-Lópezéket már túlságosan eltebétékásnak találod (mint mondjuk én), a Turbo akkor is simán bejöhet, ez ugyanis abszolút közönségbarát zene érthető, világos tempókkal, fülbe ülő dallamokkal, nagy refrénekkel. Tipikusan az a fajta muzsika, ami egy fesztiválon mindenféle embert meg tud vadítani, és egyszerre tombol rá eszét vesztve a tarisznyás bölcsész, az indie-fan meg a Slayer pólós metalos...

A Shine On például akkora jó értelemben vett sláger, amilyet nem is tudom, mikor hallottam utoljára hazai csapattól: egyszer meghallod a refrént, és soha többé nem leszel képes kiverni a fejedből. Nagy fegyvertény azonban, hogy emellett tulajdonképpen az egész lemez jó, csupán elenyésző a töltelékek aránya. A jellegtelenebb Simple Man például ilyen, de ez sem rossz, csak éppen a többi dal erősebb, legyen szó a szintén nagyon ragadós, óriási vokálokkal ellátott Family Warfare-ről, a megigéző leállós részt felvillantó If I Had A Planről, a kifejtős Indecisionről vagy a 7 perc fölé kúszó Come To Me zárásról. Néha persze beugranak nevek az említett kettő mellett is úgy, mint Wolfmother, Clutch vagy Tool, de ez egyáltalán nem baj, a zenei világ egységes, a bandának tényleg van stílusa.

A dalokat élőben vették fel, innen a kellemesen koszos, lélegző hangzás, itthoni szinten ritka természetességgel dörren meg az album. Talán a '90-es évek elejének egyik legendás underground formációjából, a Barbed Wire-ból ismert Vígh Dávid gitárjának lehetne egy kicsivel több alja, de ez már ízlés kérdése is, nyilván szándékosan szól úgy minden, ahogy szól. A FreshFabrikot is megjárt Tanka Balázs hangja is remekül passzol a zenéhez, az énektémák hatásosak és kidolgozottak, és ami Magyarországon még sajnos szintén ritka, a lassabb, leállósabb részeknél sem csak alibidallamokat hoz. Ez a magasabb fekvésű, tiszta hang persze nem feltétlenül fog mindenkinek bejönni ehhez a retrós, koszos muzsikához, de nekem kimondottan tetszik az a kettősség, amit behoz a zenébe. Muszáj kiemelni a basszusgitáros Jero ízes témáit is, mert Delov Jávor dobossal karöltve egyszerűen mindig hoznak valamit a háttérben, amire oda kell figyelni, és Dure billentyűs témái is sokat tesznek hozzá a zene atmoszférájához.

A zenekar elnevezése talán nem a legszerencsésebb, de a Turbo hallhatóan teljesen kiérlelt zenei koncepcióval és határozott elképzelésekkel rendelkezik, ez a debütálás pedig egy nagyon okosan megírt, kerek dalokkal teli album. Olyan színvonalú bemutatkozás, amit magyar csapattól még 2009-ben sem feltétlenül várna az ember, és ezen felbuzdulva meg is előlegezem nekik a bizalmat egy kövér kilencessel. Ez itt egyértelműen az év egyik legjobb hazai produktuma, érdemes meghallgatni.

 

Hozzászólások 

 
#1 GTJV82 2019-01-09 20:18
Hú, Ádám nagyon elkapta a lényeget a kritikában! Magyar szinten talán csak az Ozone Mama (idő)utazik ilyesmi zenében.
Nagyon hiányzik a Turbo, mind3 lemezük nemzetközi minőségi (vintage) hard rock zene.
Shine On!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Wendigo - Budapest, Wigwam, 2004. október 29.

 

Wendigo - Budapest, Pesti Est Café, 2004. május 15.