Shock!

május 27.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

The End Machine: Phase2

theendmachine_cNemrég olvastam egy George Lynch-interjút, amiben a gitáros teljesen őszintén vallott párhuzamosan futtatott zenekarai miértjéről. Lynch köntörfalazás nélkül elismerte, hogy az ihletett szerelemgyerekek – mint a KXM és az Ultraphonix – mellett számos megélhetési projektben vesz részt, melyek elsősorban azt szolgálják, hogy kis túlzással étel kerülhessen a család asztalára. Az elmúlt évtizedben ilyenné vált a Lynch Mob is, hiszen ez a csapat hozta számára a turnés bevételeket, illetve ilyen volt a T & N, a Sweet/Lynch, a Dirty Shirley, valamint legutóbb a teljesen értelmetlen Heavy Hitters feldolgozásalbum. Nincs ezzel semmi baj, sokan csinálják így, viszont annál kevesebben vállalják fel.

Elsőre nem tűnt annak, de rövid úton kiderült, hogy erről a tőről fakad a The End Machine is. Eredendően sokat vártam a Jeff Pilsonnal és Robert Masonnel való kollaborációtól, mert mindkettejüket nagyon szeretem, de az Alive Today daltól eltekintve valahogy nem akart működni nálam a bemutatkozó lemez. Nem volt egyébként rossz, de semmi olyat nem tartalmazott, ami arra késztetett volna, hogy hallgassam. Viszont anyagi értelemben vélhetően mind a kiadónak, mind a brigádnak megérte vele foglalatoskodni, hiszen itt a folytatás.

megjelenés:
2021
kiadó:
Frontiers
pontszám:
7 /10

Szerinted hány pont?
( 11 Szavazat )

Már elöljáróban megtudhattuk, hogy a Frontiers ezúttal egy még dokkenesebb dalfüzért rendelt Lynchtől és Pilsontól, amit ők készséggel le is szállítottak. Komolyan, széles vigyorra húzódott a szám, amikor először elindítottam a lemezt, de nem az elégedettségtől vagy az örömtől, inkább merő cinizmusból. Ahogy felcsendült a Without Warningra hajazó The Rising intrója, azt mondtam magamban, „na, ezek megírták a Tooth And Nail második részét", és bingó. A szóban forgó Blood And Money riffestül, tempóstul, szólóstul plagizálja az 1984-es klasszikust, amit nyilván szándékos figyelemfelkeltésként kell értelmezni, ettől viszont nem lesz szimpatikusabb húzás.

Szerencsére a folytatás nem ennyire egyértelmű, mert például a Dark Divide is inkább amolyan lazább Lynch Mob-érzést közvetít, míg a Crack The Sky szimplán tengerentúli hard rock, a Prison Or Paradise pedig az első anyagon is ott lehetne. Nem mondom, hogy megkerülhetetlen alkotások lennének, de esetükben legalább nem lóg ki a lóláb. A rengeteg harmóniát felvonultató Plastic Heroes viszont rendesen Dokken, és ironikus módon eléggé tetszik. Ehhez még Lynch is elővette a fiókból a Back For The Attack-érát jellemző riffeket, és persze a szóló is ennek megfelelő hangulatú. Zenéjét tekintve a lírai Scars egyfajta átmenetet képez a Dokken és a Lynch Mob között: hangszerelését és verzéit tekintve előbbit, a refrén Robert Mason miatt viszont inkább utóbbit idézi. Jó kis szerzemény, akárcsak a Dokken örökségét modern közegbe oltó Shine Your Light, ami az egyik kiemelkedő darab a korongon. Jó még a bluesos Destiny, a többi téma azonban inkább átlagos, nem is részletezném őket.

Ahogy az első lemeznél, úgy a Phase2 esetében is azt érzem, hogy Robert Masonnél van a kutya elásva, ha az ő dallamai ötletesebbek és emlékezetesebbek lennének, akkor csomó dalra másképp lehetne tekinteni. A produkció tipikus Pilson-munka, tehát arányos és erőteljes, jól kiemeli a dobok dinamikáját (az időközben visszavonult Wild Mick Brown dobszékén a kisebbik Brown fivér, Steve ül, és ugyanúgy játszik, mint a bátyja), és persze George gitárja sem szól rosszul, de ennyi, azt hiszem, elvárható ilyen profi arcoktól, simogatás nem jár érte.

Lényegében ugyanolyan neutrálisan viseltetek a Phase2, mint elődje iránt: alapvetően megbízható cucc ez pár nagyon minőségi, ám sokkal több nem igazán kiemelkedő momentummal. Remélem, legközelebb a kettes Ultraphonix lesz az, ami kapcsán hallani fogunk Lynchről.

 

Hozzászólások 

 
#4 sanyi 2021-05-18 11:35
Idézet - Levike:
Bizony a White Lion Pride lemeze nekem máig klasszikusnak számít és durva, hogy egy ilyen zseni mint Bratta, utána hogy el tudott tűnni.


Abszolút kedvenc nálam is az a lemez, ahogy a másik három Vito Bratt-ás album is. Gyakran átkerülnek a polcról a magnóba a CD-k. Mondjuk most épp Ozzy-t hallgatok.

Most eszembe jutott még a Giuffria zenekar is. Craig Goldy (később DIO) gitározott ott. Mindössze két albumuk jelent meg, a harmadikat már nem adta ki a kiadójuk. Pedig nagyszerű csapat voltak.
Amikor a Giuffria volt egyszer a Deep Purple előzenekara az egyik turnén Blackmore meghallotta szólózni a színpadon Craig Goldy-t és annyira jól nyomta, hogy Blackmore egyből irigy és féltékeny lett rá. Így megtiltotta neki, hogy önálló szólót nyomjon a koncertjük alatt, amit Craig Goldy be is tartott. Kivéve az utolsó állomáson, ott megint legitározta az eget, amit a közönség is hatalmas ovációval fogadott. Blackmore feje persze egyből vörös lett.
Márcsak ezért a vicces történetért is érdemes lenne bekerülni a KlasszikuShock rovatba a Giuffria-nak is.
Idézet
 
 
#3 Levike 2021-05-17 13:47
Bizony a White Lion Pride lemeze nekem máig klasszikusnak számít és durva, hogy egy ilyen zseni mint Bratta, utána hogy el tudott tűnni.
Idézet
 
 
#2 sanyi 2021-05-16 12:48
Nálam az új Accept mellet simán ez az év lemeze eddig. Pedig nagyon király lemezek jelentek már meg idén és még fognak is. Nekem visszaadja a Dokken-feeleinget 2021-es kiadásban. Már csak egy magyar koncert kéne, mondjuk a Hardline-nal közösen, hiszen nekik is idén jelenik meg új albumuk.

Off:
KlasszikuShock-ban eddig nem szerepelt zenekarok lemezeiről is szívesen olvasnék, pl.: White Lion (Vito Brtatta gitárzseni júliusban lesz 60 éves), Foreigner, Boston, Danger-Danger, Britny Fox, Vixen, Bonfire, Blind Guardian stb...
Idézet
 
 
#1 Thomas 2021-05-13 21:00
Sajnos nem elég jó. Pedig hogy vártam. Ahogy mindent, amin Lynch zenél.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Perfect Symmetry - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

K3 - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Helloween - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Winger - Budapest, A38, 2009. december 9.

 

Wackor - Budapest, A38, 2004. szeptember 29.