Shock!

július 07.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Synaptik: Justify & Reason

synaptik_cTeljesen véletlenül botlottam bele a Synaptik idén márciusban megjelent második nagylemezébe, a Justify & Reasonbe, de az ötszámos lemez már első hallgatásra meggyőzött. Annak ellenére, hogy leginkább technikás prog.-powernek nevezhető zenéjük nem éppen habkönnyű hallgatnivaló, mégis könnyen találhat benne fogódzót bárki, aki kicsit is fogékony az ilyesfajta muzsikákra. Bár a 2012-ben alakult brit ötös a durvábbik végén fogja meg a power metalt, azaz thrashes, illetve deathmetal-riffek is bőven akadnak a dalokban, mindezt kifejezetten fogós, dallamos énekkel párosítják.

És ha ennek olvastán legszívesebben teli torokból üvöltenéd, hogy „NEVERMORE!", akkor nem is állsz messze a valóságtól. Warrel Dane-ék hatása ugyanis több mint egyértelmű a Synaptiknál: ahogy az a norvég Communicra is igaz, úgy esetükben is elmondható, hogy jól hallhatóan igyekeztek annyira közel kerülni a mesterek zenei világához, amennyire ez csak lehetséges. Zeneileg totál adja magát tehát Loomisék munkássága, mindehhez pedig még John Knight vokalizálása is erősen hajaz a középtartományokban mozgó Warrelre. Abban azonban kissé más a Synaptik, hogy esetükben valamivel talán hangsúlyosabb a progresszív elemek jelenléte, de a dalok karaktere így is leginkább egy melodikusabb megközelítésű Nevermore-t idéz. Mivel pedig az ilyesfajta muzsika hiánycikk manapság, meg tudom bocsátani a csapatnak, hogy kis rosszindulattal egyszerű kópiának is titulálhatók.

megjelenés:
2017
kiadó:
The Snakes On Fire Records
pontszám:
7 /10

Szerinted hány pont?
( 8 Szavazat )

Ha viszont ezen túllép az ember, akkor nem tagadható, hogy dalaik kifejezetten fogósak, karakteresek és jók. A progosabb Human vagy a lassan hömpölygő, majd később begyorsuló, majd' kilencperces Conscience épp úgy ülnek, mint a death metalosan induló, de kevésbé megtekert nyitó The Incredible Machine, netán a könnyedebb, warreles falzett-sikolyokat is bedobó White Circles, illetve a death metal riffelést ragadós énekkel vegyítő Esc Ctrl. És ezzel a sor végére is értünk, mivel azonban mindegyik dal meghaladja a hat percet, az album még így is veri hosszban a Reign in Bloodot.

Ugyan a Synaptik nem találta meg még a saját hangját, a Justify & Reason igencsak ígéretes anyag. Ha legközelebbre sikerül némi egyéniséget is magukra szedniük, akár még komoly tényezővé is kinőhetik magukat. Addig pedig bátran ajánlom őket azoknak, akiket a nyilvánvaló zenei áthallások nem zavarnak. (A lemez CD-verziójának kétféle kiadása jelent meg: a dupla CD formátum a komplett debüt nagylemezüket is tartalmazza, míg a szimpla verzióra négy számot tettek fel a bemutatkozásról.)

 

Hozzászólások 

 
+2 #3 DéeL 2017-05-14 11:56
Gáborom, magasabb pontszámot is adhattál volna.......-:)
Idézet
 
 
+1 #2 falconer81 2017-05-13 19:11
Már a múltkori Source: Return to Nothing kritika is ült, hatalmas zene az is!
Nagy köszönet a szerzőknek, fogalmam nincs hogy túrtam volna elő ezeket a csodás albumokat a netről, ha nincs írás róla.
Ha minden igaz ebben az évben még jön az új Communic is!

Úristen mekkora szám a Human!
Idézet
 
 
+3 #1 DéeL 2017-05-12 06:08
Számomra az idei év legnagyobb meglepetése eddig, briliáns album, vélhetően év végi Top 20-as listám első öt helyezettje közé kerül.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Queensryche - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.