Shock!

július 07.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Suffocation: Pinnacle Of Bedlam

suffocation_cNégy év telt el a legutóbbi Suffocation lemez, a Blood Oath óta, de számomra valahogy nem tűnt soknak. Igazság szerint csak akkor kaptam fel a fejemet az új albumra, amikor Draveczki-Ury szakaszvezető kiadta a parancsot, hogy körmölni kéne róla valamit. Kicsit bűntudatom is támadt a figyelmetlenségem miatt, és erősen elkezdtem azon törni a fejemet, miért is ez az érdektelenség. Előkaptam hát a korábbi Suffocation anyagokat, és azonnal világossá vált minden. Mert amíg a csapat első három lemeze simán klasszikus, addig a többi már vagy csak korrekt, vagy még az se. Nekem konkrétan a banda utóbbi két lemezével vannak problémáim. Valahol ott romlott el minden, ott szürkültek be a fiúk, és álltak rá egy biztonságosan közepes szintre.

megjelenés:
2013
kiadó:
Nuclear Blast
pontszám:
6,5 /10

Szerinted hány pont?
( 14 Szavazat )

Most itt a hetedik korong, és bizonyíthatnák, hogy márpedig képesek még szétszaggatni a laptopok és okostelefonok hangfalait. De nekik persze már nem kell bizonyítaniuk: egy Effigy Of The Forgottennel meg egy Pierced From Withinnel a háta mögött már senkinek sem kell. A Pinnacle Of Bedlam éppen ezért nem is emeli új magaslatokra a death metalt, vagy a készítőit, egyszerűen csak azt nyújtja, amit az előző korongok, talán egy csipetnyivel jobb formában.

Frank Mullenék becsületére legyen mondva, a hagyományos csavaros darálás mellé némi koncepciószerűséget is próbáltak szervírozni. A Pinnacle a Tibeti Halottaskönyvet járja körül nyakatekert tempóváltásokkal, blast beat-harapásokkal és pokolgép erejű riffekkel. Ezúttal a dallamos gitárszólók is komoly szerepet kapnak, és a Terrance Hobbs / Guy Marchais duó egészen kidolgozott futamokkal kényeztet. Az új dobosra, a Mike Smith helyére érkezett Dave Culross-ra sem nagyon lehet rossz szava az embernek, hozza, amit ezen a technikai szinten hoznia is kell, de mintha egy kicsit túlzásba is esne itt-ott.

Az viszont, hogy a lemez összességében egy unalmas masszává csomósodik, nem az ő hibája. Hiába hörgi tele Mullen a dalokat örökösen ismétlődő ciklusokról meg megvilágosodásról, hangja sajnos megkopott, erőtlen. Pontosan nem is értem, minek ez a lemez. Annyiszor gyűrtem már végig a Pinnacle-t, hogy egy idő után a számolását is abbahagytam, mégsem tudok kiemelni egyetlen dalt sem a tíz közül. Na jó, az utolsóként feldübörgő Beginning Of Sorrow kellemes old school gyalulás, de ez meg eredetileg a Breeding The Spawn nyitótétele volt. A többi kilenc dal viszont olyan, mint kilenc csont, amiket annyiszor lerágtak már, hogy még a velő is kilátszódik.

Aki régóta rajong a bandáért, vagy elvetemült death metalos, az úgyis beszerzi a Pinnacle-t és még tetszeni is fog neki. A rajongók viszont már csak ilyenek, ha a kedvencükről van szó, nem válogatósak. A csapattal újonnan ismerkedők viszont nyugodt szívvel kerüljék ezt a lemezt, meg úgy az előző kettőt is, és kezdjék nyugodtan az Effigynél az ismerkedést. Az az igazi Suffocation!

 

Hozzászólások 

 
+4 #6 necromedve 2013-03-28 13:27
Az az egyetlen baja ennek a zenekarnak, hogy túl magasra rakták maguknak a lécet. Ugyanúgy, mint a Slayer, ők is jó lemezeket csinálnak 1986 óta, fogósak a dalaik is, de csinálhatnak bármit, lemezen mégse érik el az etalon szintet, amit lefektettek maguknak.

Ettől függetlenül baromi jó a Pinnacle, sikerült rá jó dalokat írniuk, nekem nincs gondom az elkülönítéssel. Ennek a bandának mindig is az volt az előnye a többiekkel szemben, hogy képes volt dalokat is írni a témahalmozás mellé, az most is megvan. Még a dobos cseréje is jól sikerült. Ici-picit talán szellősebb az egész lemez, mint a régiek, de ez nálam még nem gond. Aztán lehet, hogy ha megszámolom a riffeket, kiderül, hogy nem az. :)

Ma reggel hallgattam a Despise EP-t. Az tényleg tuti, hogy az új albumon nincs Catatonia, vagy hasonló kaliberű dal. Viszont ha csak azt a színvonalat lennék hajlandó hallgatni, az összes létező DM zenekar 99,5%-a azonnal feloszlathatná magát és bezúzhatná a lemezeit. Olyan lemezeket, amik ettől gyengébbek, szarabbul szólnak, de simán megad rájuk a kritika 7-8-9 pontokat, mert nem Suffocation logó alatt jönnek ki.

Ja! Tök jó a borító, majdnem kifelejtettem. :)
Idézet
 
 
+4 #5 Chris92 2013-03-26 10:49
Idézet - Equinox:
Idézet - Chris92:
Szerintem nagyon kevés rá a 6 és fél pont, nekem masszívan a legjobb Suffo anyag a 2006-os óta, erősebbnek, masszívabbnak érzem a Blood Oath-nál.

Csak tudod ... Mennyit ér az a kijelentés h legjobb Suffo anyag az egyik legjobbjuk (self-titled) óta, amikor ez ezek közötti periódusból csak a második legrosszabbjuk (Blood) volt csak versenytárs, semmi egyéb nem jelent meg időközben


Igazad van, elég hülyén jött ki, a lényeg, hogy számomra ez is nagyon tetszett, amúgy nálam a Blood nem a második hanem a harmadik leggyengébb Suffo lemez, a Souls of Deny nem nagyon tudott megfogni, a Breeding-en jók lennének a dalok, ha ne lenne a keverés olyan mocsok rossz.
Idézet
 
 
+3 #4 Equinox 2013-03-25 23:23
Idézet - Chris92:
Szerintem nagyon kevés rá a 6 és fél pont, nekem masszívan a legjobb Suffo anyag a 2006-os óta, erősebbnek, masszívabbnak érzem a Blood Oath-nál.

Csak tudod ... Mennyit ér az a kijelentés h legjobb Suffo anyag az egyik legjobbjuk (self-titled) óta, amikor ez ezek közötti periódusból csak a második legrosszabbjuk (Blood) volt csak versenytárs, semmi egyéb nem jelent meg időközben
Idézet
 
 
+4 #3 Chris92 2013-03-25 21:07
Szerintem nagyon kevés rá a 6 és fél pont, nekem masszívan a legjobb Suffo anyag a 2006-os óta, erősebbnek, masszívabbnak érzem a Blood Oath-nál.
Idézet
 
 
+4 #2 Zoli 2013-03-25 20:25
Az effigy annak idején szétb.szta az agyamat amikor megjelent, még a metal bunkerben vettem meg kazin. Azóta történt egy s más a death metal műfajon belül (is), de nekem ez az új lemez is bejön, kellően brutális.
Idézet
 
 
+4 #1 Equinox 2013-03-25 16:17
4 kedvenc Suffo anyagom a Pierced, Effigy, Souls meg 2006-os (EP-ket most hagyjuk). A Breeding szerintem egy riffhalmaz, a dalok nem mennek sehova, nagyon el van rontva az a lemez, hangzásügyileg is.

Ez meg egy Blood Oath szintű kellemeske lemez, de sanszos h sose hallgatom meg az elövő pár évben. Sokat ment mikor frissen ráakadtam, de nem felelt meg az elvárásnak, pedig a kiszivárgott nóta nagyon bíztató volt. Ennyire azért nem tragikus a lemez szerintem
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

The Treatment - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Anthrax - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Eric Martin - Budapest, PeCsa Music Café, 2013. március 9.

 

Overkill - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Heathen - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.