Shock!

július 05.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Serious Black: As Daylight Breaks

1125sbcA Serious Black egy friss zenekar, amiben az európai heavy metal sokat próbált arcai egyesítették erőiket Roland Grapow gitáros vezényletével. A Helloween és a Masterplan soraiból ismert Grapowski szerint ráadásul határozottan nem egy szupergroupról, hanem igazi zenekarról van szó. Na persze... A lényeg ettől függetlenül nem a rettenetes nevű csapatra ragasztható címke, hanem a muzsika, ilyen felállással ugyanis illene valami igazán felsőkategóriással előrukkolni. Bár a tagok mindegyike ismert lehet olyan zenekarokból, mint a Dreamscape, a Visions Of Atlantis vagy az Edenbridge, Grapow mellett a másik igazán nagy név Thomen Stauch, a Blind Guardian ütőse. Az As Daylight Breaks azonban számomra nem miattuk érdekes igazán, hanem a skandináv színtér egyik titkos fegyvere, Urban breed (igen, kisbetűvel) énekes miatt, aki a Tad Morose-zal néhány igazi gyöngyszemet is összehozott a 2000-es évek elején.

megjelenés:
2015
kiadó:
AFM
pontszám:
6,5 /10

Szerinted hány pont?
( 14 Szavazat )

Mivel a svéd csapat leginkább doomos power metalban utazott, valami ilyesmit reméltem a Serious Blacktől is, és bár az As Daylight Breaks más, valamelyest mégis párhuzamba állítható breed anyabandájával. Kétségtelen, hogy a borús, sötét hangulat ennek a formációnak is sajátja, zenei világuk azonban valamivel könnyedebb, befogadhatóbb és kevésbé súlyos. Grapow miatt nyilván adott egyfajta Helloween/Masterplan-párhuzam, de a többiek csapatainak hatása is érződik, ami összességében egyfajta melankolikus, de mégis egyértelműen európai hangzásvilágú, speedes heavy metalt szült. A felvezető promószöveg tehát ezúttal egyáltalán nem csalóka: a Serious Blackkel a tagok egyéb formációinak rajongóin túl az Avantasia-, Sonata Arctica- és Kamelot-hívek is bátran próbálkozhatnak.

Az I Seek No Other Life tökéletes indítás remek Tad Morose-hangulatokkal, breed pedig a csillagokat is leénekli benne az égről. Ha a többi dal is tudná hozni ezt a minőséget, már repülne is a tízes, később azonban sajnálatos módon felüti fejét a formahanyatlás, bár nem drámai mértékben. A kettes High And Low akár Masterplan is lehetne, és szintén okés, bár lényegesen könnyedebb, mint a nyitó tétel. És ha már szóba került a Masterplan, nagyon bízom benne, hogy a Serious Black eljövetele nem jelenti egyben a csapat parkolópályára tételét is, hiszen a Novum Initium lemezzel új erőre kapott bandát kár lenne veszni hagyni, főleg, hogy összességében a Serious Black nem ér a nyomukba.

Az említett hanyatlás a Sealing My Faithtel köszönt be, ez ugyanis leginkább olyan, mint egy középszerű Sonata Arctica-dal. Nem rossz, de kissé jellegtelen és szürke. Az Arkhenation aztán totál Kamelot, akárcsak a felvezetéséül szolgáló, instru Temple Of The Sun. A lemez problémája innentől szembeötlő igazán: bár a dalokkal nincsenek igazán nagy bajok, mégis egyre kevésbé képesek rá, hogy fenntartsák a figyelmemet. Szép sorjában érkeznek, de sajnos egyikre sem kapom fel a fejem. Mivel breednek volt 2012-ben egy ezen név alatt futó zenekara, a Trail Of Murder című nótában nagyon bíztam, de sajnos ez sem emelkedik ki a többi közül. Azt hiszem, mindent elmond a lemezanyagról, hogy a nyitó I Seek No Other Life-on kívül csak az Older And Wiser és a záró No Son Of Mine esetében gyorsul fel valamelyest a szívverésem, ez pedig egyértelműen kevés, főleg, hogy utóbbi történetesen egy Genesis-feldolgozás.

Csalódott vagyok tehát a Serious Black miatt, ugyanis nagy nevek ide vagy oda, a lemezanyag meglehetősen szürkére és unalmasra sikeredett, ráadásul tizennégy dalával egyértelműen túl is nyújtották. A pontszám csak Urban breed miatt kúszik az átlag fölé.

 

Hozzászólások 

 
+2 #7 bogar 2015-02-23 14:12
Roland Grapow kilépett, mert nem tudja összeegyeztetni a SB és a Masterplan ügyeit.

Magyarul: Kifizették előre a melót és pont volt néhány elfekvő témám a fiókban.
Idézet
 
 
+1 #6 Kiss Gábor (Shock!) 2015-02-16 14:33
Idézet - Wendiii:
Ebbe már én is belehallgattam, de nagyjából a lemez felénél elkezdek fáradni. Ráadásul tényleg nem sok kapaszkodó van, az album nagy része egyszerűen elmegy mellettem.

Gábor, egy apróság: Stauch már nem dobosa a Blind Guardiannak. :)


Köszi a javítást!
Idézet
 
 
#5 Nűnű 2015-02-14 12:44
Idézet - Adam:
Nekem pl. annyira tetszett, hogy meg is vettem. Lehetseges azert, mert csak viszonylag keves power metalt hallgatok. De szerintem ez egy jo anyag.

Esélyes, hogy azért. Én is belefutottam már abba, hogy egy-egy, általam nem sokat stílusból kicsippentek egy-egy alkotást, és az tetszik, mert a saját stílusát nem hallgattam agyon, az adott sílusra jellemző sablonok nekem még az adott banda sajátosságai
(Pl. a hardcore-nál vagyok így az Agnostic Fronttal)
Idézet
 
 
#4 Adam 2015-02-14 10:58
Nekem pl. annyira tetszett, hogy meg is vettem. Lehetseges azert, mert csak viszonylag keves power metalt hallgatok. De szerintem ez egy jo anyag.
Idézet
 
 
#3 garael 2015-02-14 10:06
Urban breed-től ajánlom egy bolgár zenekarral összehozott lemezét, az Arcadia Project-et, minden tekintetben jobb, mint jelen ismertető tárgya. És ha már breed, akkor a lemez egyik dalának címét viselő csapat, a Trail Of Murders, vagy a Bloodbound soraiban elkövetett albumait is érdemes meghallgatni.
Idézet
 
 
+2 #2 bogar 2015-02-14 09:32
Pár nappal ezelőtt téma volt a sok kiadó által összetákolt zenekar. Íme egy tökéletes példa rá. Ez egy teljesen felesleges, semmitmondó, unalmas, kliségyűjtemény . Ezt mit sem példáz jobban, mint az, hogy az élő felállás két ponton is változott a lemezt rögzítő zenészekhez képest.
Szánalom.
Idézet
 
 
+1 #1 Wendiii 2015-02-14 08:12
Ebbe már én is belehallgattam, de nagyjából a lemez felénél elkezdek fáradni. Ráadásul tényleg nem sok kapaszkodó van, az album nagy része egyszerűen elmegy mellettem.

Gábor, egy apróság: Stauch már nem dobosa a Blind Guardiannak. :)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

King 810 - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Die Krupps - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

30 Seconds To Mars - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 13.